ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

Όλοι ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ορθόδοξοι. Tο δε παράδοξο είναι ότι και άνθρωποι εξασκούντες επαγγέλματα εντελώς αντίθετα με την πίστη και τή ζωή της Ορθοδοξίας λένε, πολλές φορές και δημοσία, ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Αστρολόγοι, μέντιουμ, μάγοι, μάντισσες, καφετζούδες, χαρτορίχτρες, ερωτώμενοι λένε ότι είναι ορθόδοξοι. H Ορθοδοξία όμως δεν είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο. Δεν είναι μία απλή θρησκεία. Κάποιοι φροντίζουν  γιατί τους βολεύει και τους συμφέρει να μετατρέψουν την Ορθοδοξία σε διακοσμητικό στοιχείο και την ορθοδοξία σε μια απλή θρησκεία. Φορώντας τον χιτώνα της υποκρισίας, το ψεύτικο χαμόγελο, την ψεύτικη ταπεινότητα, την ψεύτικη αγάπη και το δήθεν ενδιαφέρον σαν ένα ωραίο περιτύλιγμα, και τα όμορφα τα λόγια σαν μια πανέμορφη κορδέλα,  αυτό που καταφέρνουν να παραπλανούν ψυχές και να τις οδηγούν στην άβυσσο. Είναι αυτοί που έχουν αγγελικό χαμόγελο. Είναι αυτοί που βγάζουν από το στόμα τους αγγελικό λόγο , αλλά δυστυχώς αυτός ο αγγελικός λόγος βγαίνει μέσα από μια διαβολεμένη ψυχή.

Είναι οι λεγόμενοι διπρόσωποι και ψεύτικοι άνθρωποι.  Ψεύτικοι άνθρωποι ψεύτικα λόγια ψεύτικες φιλίες ψεύτικες αγάπες ψεύτικοι όρκοι, σε ένα κόσμο που ψάχνει να βρει την αλήθεια του.

Άνθρωποι που έρχονται και φεύγουν σαν αέρας, που είναι και δεν είναι εδώ, που θέλουν να είναι παντού και στην πραγματικότητα πουθενά, αλλά που το πιο σημαντικό που θέλουν είναι να φαίνονται παντού. Άνθρωποι που πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι καλά μέσα σε μη πραγματικές σχέσεις.

Μια πλάνη στην οποία έχεις ανάγκη να πιστέψεις, να τραφείς ή να νιώσεις για λίγο καλά. Σχέση που στηρίζεται μόνο στα λόγια, στον τρόπο που φαίνεται η σχέση προς τα έξω, στο φαίνεσθε, στην εικόνα που έχουν οι άλλοι. Όλη η ενέργεια αφιερώνεται σε αυτά τα πράγματα. Οι ψεύτικοι άνθρωποι έχουν μια εικόνα που κάνουν τα πάντα να τη διατηρήσουν. Οι σχέσεις τους είναι μέρος αυτής της εικόνας. Πόσο θέλεις να είσαι ένας από αυτούς ή πόσο τους μοιάζεις;

Στις μέρες που διανύουμε, είναι δύσκολο να βρεις αυθεντικούς ανθρώπους και είναι επικίνδυνο αυτό το ρεύμα να παρασύρει κι εσένα. Δύσκολο να είσαι ο εαυτό σου όμως σίγουρα, όχι ακατόρθωτο.

Πολλοί από εμάς, επιλέγουμε  να φοράμε μια μάσκα για να αντεπεξέλθουν και αυτή η μάσκα με την πάροδο του χρόνου κολλά και δεν μπορεί να βγει γιατί την συνηθίσαμε και κολλήσαμε σε μια ψεύτικη πραγματικότητα που μόνοι μας δημιουργήσαμε. Μια πραγματικότητα που μας γεμίζει με ψεύτικες φιλίες και  ψεύτικες σχέσεις. Αυτή η μάσκα, είναι  όμορφα καμουφλαρισμένη για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση της καθημερινότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτούμε ποσότητα και να χάνουμε την ποιότητα.

Εύκολα καταλαβαίνεις την ποιότητα ενός ανθρώπου και ο χρόνος είναι σύμμαχός μας σε αυτό. Οι άνθρωποι οι συμφεροντολόγοι και κουτοπόνηροι προσπαθούνε πάντα να βρίσκουνε ανθρώπους τους οποίους θα χρησιμοποιήσουνε για κάποιο σκοπό. Αρκεί να βρούνε το κατάλληλο θύμα το οποίο θα προσπαθήσουνε να χειραγωγήσουνε. Κινούνται πάντα με τρόπο ύπουλο! Από μπροστά θα ακούσεις να εκφράζουνε άλλες απόψεις και ανάλογα το συμφέρον τους και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται για να είναι αρεστοί, ενώ απο ”πίσω” θα εκφραστούνε διαφορετικά. Η υποκρισία και το ψέμα είναι το βασικό στοιχείο στην ζωή τους. Επίσης είναι οι χειρότεροι ”ρουφιάνοι” διότι με τρόπο ύπουλο θα μεταφέρουνε λέξεις που έχουνε ειπωθεί κτλ με σκοπό να διαλύσουνε φιλίες, γνωριμίες η να δημιουργήσουνε ενα άσχημο κλίμα όταν αυτό τους συμφέρει. Σπάνια θα ακούσεις καλό λόγο απο το στόμα τους για έναν άλλο άνθρωπο, καθώς έχουν για όλους και για όλα κάτι κακό να πούνε. Άτομα κακόβουλα και ζηλόφθονα που δεν τους ξεφεύγει τίποτα από την ζωή των άλλων. Προσπαθούνε σαν την βδέλλα να κολλήσουνε σε εκείνους που έχουνε κέρδος και να πάρουνε πράγματα αλλά και συναισθήματα. Προσπαθούνε πάντα να κάνουνε τις κατάλληλες γνωριμίες. Δεν τους ενδιαφέρει ο άλλος ως άνθρωπος παρά μόνο σαν εργαλείο τους. Αρκεί να γίνει η δουλειά τους. Είναι η χειρότερη πάστα ανθρώπων καθώς είναι κακόψυχοι, ιδιοτελείς, φθονεροί και ύπουλοι διότι ο μόνος στόχος τους είναι το συμφέρον τους. Όταν σε όλα αυτά προστίθεται και η έλλειψη μόρφωσης και παιδείας τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα διότι πλέον η αγένειά τους και η ηλιθιότητα πρωταγωνιστεί. Και όταν δεν έχουνε πλέον όφελος από έναν άνθρωπο, απλά θα του κλείσουνε την πόρτα. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να βγάλουνε και επιθετικότητα όταν ένας άνθρωπος τους καταλάβει και τους απορρίψει. Για αυτούς πάνω από όλα είναι το συμφέρον και όχι οι ανθρώπινες σχέσεις και αξίες. Οι συμφεροντολόγοι άνθρωποι δεν έχουνε αληθινούς φίλους και έχουνε γύρω τους μόνο άτομα τις ίδιας ποιότητας και είναι φυσιολογικό αυτό, αφού με την συμπεριφορά τους γίνονται αντιληπτοί, χάνουνε την εκτίμηση των άλλων, διώχνουνε τους σωστούς ανθρώπους από την ζωή τους και τελικά καταλήγουνε μόνοι η με άτομα της ίδιας πάστας με τα οποία κάποια στιγμή θα γίνουνε εχθροί. Το βασικό λάθος αυτών των ανθρώπων είναι να ενισχύουνε την πεποίθηση τους και τον εγωισμό τους ,κρίνοντας από την επιτυχία τους στους Ηλίθιους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καταδικασμένοι να ζούνε μέσα στο ψέμα και να σέρνονται μια ζωή σαν τα φίδια.  Κάποτε έλεγα το εξής. Όλοι οι άνθρωποι είναι τού Χριστού μέχρι να αποδείξουν ότι ανήκουν στον διάβολο. Σήμερα λέω ότι όλοι οι άνθρωποι ανήκουν στον διάβολο μέχρι να αποδείξουν ότι ανήκουν στον Χριστό.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΨΥΧΗ

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που έχουν αγγελική ψυχή. Υπάρχουν και αυτοί αλλά δεν φαίνονται γιατί πρέπει να ψάξεις να τους βρεις. Ελάχιστοι είναι αλλά υπάρχουν.

Είναι οι άνθρωποι που μες τον πανικό, το χάος και την αναμπουμπούλα δε θα σας ξεχάσουν και θα φροντίσουν να το δείξουν, γιατί στα δύσκολα φαίνεται η αξία μας. Είναι οι άνθρωποι που προτρέχουν να καλύψουν την χιλιομετρική απόσταση, που κρατούν την φλόγα αναμμένη παντός καιρού, γιατί η ψυχολογική απόσταση είναι η χειρότερη και ψυχραίνει τους ανθρώπους. Άνθρωποι στυλοβάτες, με ακλόνητη θέληση να είναι δίπλα σας , όσο περνάει από το χέρι τους. Είναι οι άνθρωποι που ξέρουν να σέβονται, να κατανοούν και να αποδέχονται. Άνθρωποι ευαίσθητοι, υπομονετικοί με ζεστή ψυχή… με μια αγκαλιά που χωράει εσάς μαζί με όλες σας τις έννοιες και τα προβλήματα, με ένα τρυφερό χάδι που χαλαρώνει και με ένα πλατύ χαμόγελο που εκπέμπει αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Άνθρωποι που θα προτιμήσουν να σας πονέσουν με την αλήθεια, παρά να σας βλέπουν να ζείτε με την ψευδαίσθηση του ψέμματος. Άνθρωποι που διακρίνουν το δίκαιο από το άδικο και το σωστό από το λάθος, που θα σας προσφέρουν μια αντικειμενική θέαση, χωρίς να μεροληπτούν.

Είναι οι άνθρωποι που δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο και που σας κάνουν να νιώθετε σημαντικοί. Άνθρωποι που δεν έχουν τα αρνητικά στοιχεία ενός εγωιστή, που θα αναγνωρίσουν το λάθος τους, που θα ζητήσουν συγγνώμη, που θα κάνουν το πρώτο βήμα,αλλά θα συγχωρήσουν και το δικό σου λάθος. Άνθρωποι έντιμοι, ευγενείς και καλοσυνάτοι. Άνθρωποι που θα κάνουν όλα τα παραπάνω χωρίς να υποβαθμίσουν τον εαυτό τους, χωρίς να προσβάλουν ή να μειώσουν κάποιον άλλο. Είναι οι άνθρωποι  με αξιοπρέπεια και αρχές που ξέρουν πότε να αποχωρήσουν και πότε να συνεχίσουν, πότε κέρδισαν και πότε έχασαν. Άνθρωποι μαχητές που ξέρουν πως να δίνουν, να νοιάζονται και να αγαπούν, χωρίς να πνίγουν ή να πιέζουν. Άνθρωποι που ξέρουν την αίσθηση που αφήνει η απώλεια, ο πόνος, η προδοσία, το ψέμα, η απόγνωση και δε θα ήθελαν ποτέ να γίνουν αιτία για κάτι από αυτά. Άνθρωποι γενναιόδωροι που προσφέρουν απλόχερα ότι έχουν, υλικά και πνευματικά αγαθά. Άνθρωποι ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γιατί είναι άνθρωποι με ανθρωπιά και ευαισθησίες. Άνθρωποι που οι ψυχές τους ποτίστηκαν με δάκρυα ήλιου ή φεγγαριού και δε θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν, θα ζούν είτε μέσα από έργα-λόγια είτε μέσα από φωτογραφίες και αναμνήσεις. Άνθρωποι σπάνιοι και ευλογημένοι. Άνθρωποι με σπάνια, αθώα και καθαρή ψυχή. Είναι ο αληθινός, ο αυθεντικός άνθρωπος.

Γι αυτό κι εσύ αν θες να είσαι αληθινός άνθρωπος, να είσαι ο εαυτός σου, μη χάσεις ποτέ ποιος είσαι και μην αφήσεις κανέναν να σε αλλάξει, γιατί είσαι σπάνιος, μη μετατρέπεις κι εσύ το διαμάντι σε στάχτη.

Μη φοβάσαι να είσαι εσύ, κι ας έχεις πολλά ελαττώματα.

Θα δεις ότι το να είσαι εσύ είναι πολύ πιο ωραίο από το να είσαι άλλος.  Μη φοβάσαι που είσαι το μαύρο πρόβατο γιατί είναι διαφορετικό κι αξίζει πιο πολλά από τα συνηθισμένα. Αγάπα αυτό που είσαι γιατί στην ουσία είναι το μόνο που έχουμε.

ΒΙΝΤΕΟ  —  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΠΑΤΕΡ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

(ΠΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΤΟ)

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ