ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ.

Οι ψίχες των ανθρώπων κλειδωμένες είναι και κάποιος κρατάει το κλειδί.

Εγωισμό τον λένε και  έχει πολλές μορφές, πολλά τα πρόσωπα του.

Αλαζονεία, έπαρση,  υπεροψία,  υποκρισία, μοχθηρία, φθόνος,  προδοσία,  απιστία.
Αυτά τα πρόσωπα εκφράζουν την άγνοια του δημιουργού τους.

Πίσω από το καθένα τους βρίσκεται ο φόβος, ο φόβος της αποκάλυψις  της  ύπαρξης τους. Ο ένας πάνω στον άλλο πέφτουμε, ποδοπατούμε, καταστρέφουμε, μάχες δίνουμε ποίος θα επικρατήσει.

Η μάχη είναι ανελέητη  και πολλά τα θύματα της,  τυφλοί βαδίζουμε χωρίς πυξίδα ,χωρίς προορισμό.

Και όλα αυτά γιατί?

Γιατί όλοι μιλάνε για καλά έργα αλλά κανένας δεν ετοιμάζει τον εαυτό του για τα καλά έργα.

Όλοι μιλάνε για δικαιοσύνη αλλά κανένας δεν θέλει να την εφαρμόσει.

Εάν δεν σταματήσουμε τα λόγια και δεν αρχίσουμε τις πράξεις είμαστε  καταδικασμένοι.

Ο Θεός είναι Δικαιοσύνη, όποιος θα έλθει προς Αυτόν συνοδευόμενος από την δικαιοσύνη, δεν θα φύγει άδειος.

 Συνήθως το Θεό δεν τον πείθει το πλήθος των λόγων αλλά η καθαρή ψυχή και η επίδειξη καλών έργων.

Γι αυτό. Καθάρισε το μυαλό σου και την ψυχή σου. Δίωξε τις αρνητικές σκέψεις.

Έχεις σκεφτεί πως με κάποιες πρακτικές τιμωρείς  τον εαυτό σου, δηλητηριάζοντας την ψυχή σου; Ο θυμός, η ζήλια, κι άλλα τοξικά συναισθήματα είναι στην πραγματικότητα τιμωρίες που πρέπει να σταματήσεις να επιβάλλεις στον εαυτό σου για να βρεις την υγειά σου.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμήσεις είναι να αδειάσεις το μυαλό σου από κάθε σκέψη, κάτι που μπορείς να κάνεις εύκολα με την προσευχή.

Αλλά τι σημαίνει προσευχή?

Πρόκειται για μια βασική πτυχή της πνευματικής ζωής. Είναι ένα είδος επικοινωνίας με το Θεό. Είναι ο μυστικός αγωγός (καλώδιο), που συνδέει τον άνθρωπο με τον Δημιουργό του.  Η προσευχή αποτελεί το κυριότερο μέρος της διακονίας του αναστημένου Χριστού. Όταν αναστήθηκε και αναλήφθηκε στα δεξιά του Πατρός, άρχισε να μεσιτεύει υπέρ ημών, δηλαδή να προσεύχεται.

Εάν λοιπόν θέλουμε να είμαστε συνεργοί του Χριστού, πρέπει να αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην προσευχή. Η προσευχή φέρνει ευλογία και πετυχαίνει εκεί όπου ότι δήποτε άλλο αποτυχαίνει. Ο Κύριος είναι έτοιμος να ενεργήσει, αλλά επιθυμεί να ακούσει την προσευχή μας.

Η προσευχή είναι συμφιλίωση με τον Θεό, μητέρα των δακρύων, συγχώρηση των αμαρτημάτων, γέφυρα που σώζει από τους πειρασμούς, τοίχος που μας προστατεύει από τις θλίψεις, συντριβή των πολέμων, έργο των Αγγέλων, τροφή όλων των ασωμάτων, η μελλοντική ευφροσύνη, εργασία που δεν τελειώνει, πηγή των αρετών, πρόξενος των χαρισμάτων, αφανής πρόοδος, τροφή της ψυχής, φωτισμός του νου, πέλεκυς που χτυπά την απόγνωση, απόδειξη της ελπίδας, διάλυση της λύπης, πλούτος των μοναχών, μείωση του θυμού, καθρέφτης της πνευματικής προόδου, αποκάλυψη των μελλοντικών πραγμάτων, σημάδι της πνευματικής δόξας που έχει κανείς.

Η προσευχή είναι το μέσον που θα γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό.

Μόνο εάν γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό  μπορούμε να πούμε ότι πιστεύουμε  σε Αυτόν.

Σε άλλη περίπτωση  ο διάβολος μας παραπλανά.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι εάν τελικά θέλουμε πραγματικά να γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό.

Ας είμαστε χριστιανοί. Ας έχουμε βαπτιστεί. Η γνωριμία με τον Χριστό δεν επιτυγχάνεται απλώς και μόνο με το βάπτισμα μας, το οποίο μάλιστα λάβαμε σε μιαν ηλικία που δεν μας εξασφάλιζε την απαιτούμενη συναίσθηση. Το ότι φέρουμε το τιμημένο όνομα του χριστιανού δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι τον έχουμε γνωρίσει συνειδητά.

Πως, λοιπόν, μπορούμε να γνωρίσουμε αληθινά και να συναντήσουμε προσωπικά τον Χριστό;

Πρώτον, τον Χριστό γνωρίζουμε  μέσα στην Εκκλησία

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο ιδρυτής της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν είναι των παπάδων αλλά είναι του Ιησού Χριστού που είναι ο αρχηγός και η κεφαλή της. Όποιος θέλει να πλησιάσει και να γνωρίσει τον αρχηγό, πρέπει να καταταγεί στο στράτευμα Του. Να γίνει οπλίτης «παρατάξεως Κυρίου». Όποιος θέλει να είναι ενωμένος με την κεφαλή, οφείλει να είναι οργανικά ενταγμένος στο σώμα Του. Και «παράταξις Κυρίου» και «σώμα Χριστού» είναι η Εκκλησία.

Δεύτερον, τον Χριστό γνωρίζουμε  μελετώντας το λόγο του Θεού.

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ είναι το βιβλίο του Θεού. Μέσα από τις ιερές σελίδες της ο Θεός αποκαλύπτει στους ανθρώπους το αληθινό πρόσωπο Του. Φανερώνει την αλήθεια για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Εξαγγέλλει τον αιώνιο και ακατάληπτο ηθικό νόμο Του. Επομένως για να γνωρίσουμε τον Χριστό, θα πρέπει να σκύψουμε να μελετήσουμε το ιερό τούτο βιβλίο της πίστεως μας. Την Παλαιά Διαθήκη που προφητεύει για τον Χριστό. Που προετοιμάζει τους ανθρώπους για να υποδεχτούν την εν Χριστώ σωτηρία. Και την Καινή Διαθήκη που ιστορεί την θεία Ενανθρώπιση, τα θαύματα και τη διδασκαλία, το σταυρικό Πάθος και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου.

Αγνοούμε η αδιαφορούμε,  δυστυχώς, οι πολλοί τον Χριστό, γιατί δεν μελετούμε το έργο Του. Βρισκόμαστε σε πηχτά σκοτάδια επειδή δεν επιδιώκουμε το φως της Αγίας Γραφής να φωτίσει την καρδιά μας. Απογοητευόμαστε εύκολα ή και αμαρτάνουμε ακόμη, διότι αγνοούμε το θέλημα του Θεού.

Τρίτον, τον Χριστό γνωρίζουμε  ακολουθώντας το δρόμο της αγάπης .

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ φως που φωτίζει την καρδιά του ανθρώπου και διανοίγει τα μάτια της ψυχής του για να δει τον Θεό. Διδάσκει ο ευαγγελιστής Ιωάννης: «Όποιος αγαπά, έχει γεννηθεί από τον Θεό και γνωρίζει τον Θεό. Όποιος δεν αγαπά, δεν γνώρισε τον Θεό, γιατί ο Θεός είναι αγάπη» (Α’ Ιω. 4, 8). Το δρόμο αυτόν της αγάπης μας έδειξε ο ίδιος ο Κύριος μας. Η ανέκφραστη αγάπη Του τον έφερε κοντά μας. Έγινε άνθρωπος για χάρη μας. Και η αγάπη Του αυτή τον ανέβασε πάνω στο σταυρό. Από το ύψος του σταυρού, λοιπόν, μας καλεί να αγαπήσουμε τους άλλους.

ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ αναζητήσουμε ειλικρινά και γνωρίσουμε πραγματικά τον Χριστό καταξιώνεται η ζωή μας. Μόνον η συνάντηση και η προσωπική σχέση με τον Κύριο Ιησού ειρηνεύει το πνεύμα και αναπαύει την ύπαρξη μας.

Έχουμε  χρέος ως ορθόδοξοι χριστιανοί να υπηρετήσουμε όλοι μας και με όλες τις δυνάμεις μας την εξάπλωση του Ευαγγελίου. Αποτελεί ιερή υποχρέωση να εργασθούμε έτσι ώστε να τον γνωρίσουν και να τον πιστέψουν και οι άλλοι άνθρωποι, όπου γης και αν βρίσκονται, και οι οποίοι μέχρι σήμερα τον αγνοούν και εξακολουθούν να πιστεύουν και να λατρεύουν «θεούς αλλοτρίους.  Και αυτό που θα κάνει άλλους ανθρώπους να θελήσουν να γνωρίσουν τον Ιησού Χριστό δεν είναι τα λόγια μας αλλά είναι οι πράξεις μας. Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς τα λόγια μας δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις μας.

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ