ΑΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙΣ

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προβληματιστεί τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας για το ποιοι είμαστε, για το αν υπάρχει Θεός , για το τι ακολουθεί μετά τον θάνατο ή για το ποιος είναι τελικά ο σκοπός της ύπαρξης μας σε αυτό τον κόσμο. Πολύ λίγοι από εμάς όμως έχουν θέσει στον εαυτό τους το ερώτημα : « Εγώ, ποιος η ποια είμαι; Οι περισσότεροι από εμάς υπάρχουμε αλλά τελικά δεν ζούμε, έχουμε την δυνατότητα της ακοής αλλά δεν ακούμε πραγματικά τους γύρω μας, μιλάμε αλλά οι λέξεις μας δεν έχουν πραγματικά το νόημα που τους αποδίδουμε. Ψάχνουμε για το τι θα ακολουθήσει μετά θάνατο, αλλά πριν να ανακαλύψουμε το «μετά» δεν πρέπει πρώτα να βιώσουμε την ζωή; Είναι κρίμα να περνάμε από αυτή τη ζωή ανυποψίαστοι για την ευτυχία που μπορεί να μας προσφέρει.

Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δε γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους, τα δυνατά και τ’ αδύνατα σημεία τους και νιώθουν ότι τους συμβαίνουν άσχημα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τα ελέγξουν. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα άτομα είναι ότι τελικά δε γνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Εδώ να σημειώσω ότι ο άνθρωπος έχει  πέσει πολύ χαμηλά γιατί ενώ δεν γνωρίζει τον εαυτό του  γνωρίζει τους άλλους. Αυτό πως γίνεται ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

Εάν ο άνθρωπος κατάφερνε να γνωρίσει τον εαυτό του θα το έβαζε στα πόδια και θα έψαχνε  μέρος να κρυφτεί. Κι εδώ είναι το τραγικό λάθος. Δεν έχει την δύναμη και την γνώση να κάνει αυτογνωσία. Για να το κάνει αυτό ο άνθρωπος πρέπει να είναι δίκαιος κριτής  και δυνατός στην ψυχή. Συμβαίνει αυτό; Δυστυχώς δεν συμβαίνει.

Σπουδαίο και σημαντικό όπλο  είναι η αυτογνωσία.  Αυτογνωσία είναι η ικανότητα του ατόμου να γνωρίζει καλά όλες τις πτυχές του εαυτού του. Όταν έχουμε μια άσχημη αντίδραση και λέμε «αυτός δεν ήταν ο εαυτός μου» ή, αντίθετα, όταν κάνουμε κάτι καλό και μας φαίνεται τόσο παράξενο που το σχολιάζουμε μέσα μας «μπα! Αυτό δεν μπορεί να το έκανα εγώ» είναι δύο από τις κλασικές περιπτώσεις που δείχνουν ότι δεν έχουμε αυτογνωσία.

Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δε γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους, τα δυνατά και τ’ αδύνατα σημεία τους και νιώθουν ότι τους συμβαίνουν άσχημα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τα ελέγξουν, όπως το να πέφτουν διαρκώς στο λάθος άτομο σε μια σχέση, να ξεκινούν φιλίες και να τις διαλύουν μετά από καβγά ή να μη μπορούν να βρουν το κατάλληλο επάγγελμα.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα άτομα είναι ότι τελικά δε γνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο εαυτός δεν είναι κάτι συμπαγές και μονοκόμματο, αλλά αποτελείται από διαφορετικές πτυχές.

Για να μπορεί το άτομο να είναι πετυχημένο στη ζωή του, να παίρνει σωστές συναισθηματικές, επαγγελματικές, προσωπικές και κοινωνικές αποφάσεις θα πρέπει να γνωρίζει καλά τον εαυτό του. Τον δρόμο όμως τον χάνουμε γιατί στην τελική  αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίσαμε τον εαυτό μας και δεν ασχολούμαστε με αυτόν γιατί προτιμούμε να ασχολούμαστε με τους άλλους.

Έτσι χάνουμε τον δρόμο μας, χάνουμε το σκοπό μας , χάνουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Πως ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας ; Ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα έργα που έχουμε στην ζωή μας. Η ανακάλυψη του εαυτού μας είναι μια επίπονη διαδικασία που κρατάει χρόνια και που χρειάζεται την αφοσίωση μας και την πίστη μας σε αυτή. Το να ανακαλύψουμε ποια είναι αυτά τα λανθασμένα στερεότυπα που μας ταλαιπωρούν και που μας απομακρύνουν από τους στόχους μας , δεν είναι εύκολο. Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να μην εθελοτυφλούμε , να μην βολευόμαστε μέσα στην αποτυχία απλά και μόνο γιατί δεν έχουμε την διάθεση να παλέψουμε για την επιτυχία. Το εμπόδιο για να γνωρίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό , είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το εμπόδιο για να επιτύχουμε τους στόχους και τα όνειρα μας , είμαστε πάλι εμείς οι ίδιοι. Είναι σημαντικό λοιπόν , πριν αρχίσουμε να μαθαίνουμε πληροφορίες για ότι δήποτε άλλο, να μάθουμε πληροφορίες για τον ίδιο μας τον εαυτό , να γνωρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να τον βοηθήσουμε να κερδίσει την θέση που πραγματικά του αξίζει.

Μέσα από την αυτογνωσία ωριμάζουμε συναισθηματικά, μπορούμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένες σχέσεις με τους άλλους και να μεγαλώσουμε παιδιά πιο υγιή και σταθερά ψυχολογικά, με στόχους, ψηλή αυτοεκτίμηση και σεβασμό προς τους άλλους και το περιβάλλον, απαλλαγμένα σε σημαντικό βαθμό από δικά μας σύνδρομα και ανεπάρκειες. Μπορούμε να επιλύνουμε καλύτερα τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε στη ζωή και να βοηθούμε και άλλους αν θέλουμε να κάνουν το ίδιο. Έχοντας αυτογνωσία κρατούμε ένα γερό χαρτί στο χέρι μας για να μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Είναι πολύ σημαντική η αυτογνωσία. Αυτογνωσία είναι η γνώση του εαυτού. Για να επιτευχθεί η αυτογνωσία χρειάζεται ειλικρίνεια και κουράγιο για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια μας.  Μόνο αν γνωρίσουμε πόσο αδύναμοι είμαστε, μπορούμε  να ξεπεράσουμε  την αδυναμία μας. Μόνο αν γνωρίσουμε  πόσο άσοφοι  είμαστε, μπορούμε να αρχίσουμε  την πορεία προς τη Γνώση. Μόνο αν γνωρίσουμε  τι ορυχείο έχει μέσα του κάθε άνθρωπος, μπορούμε  να υπερβούμε  τη γύμνια μας. Αλλιώς, μένουμε  ένα τυφλοί, που ζούμε μια ζωή χωρίς νόημα.

Είσαι λοιπόν έτοιμος η έτοιμη να γνωρίσεις τον εαυτό σου; Σε προειδοποιώ πάντως. Πρόσεξε γιατί θα τρομάξεις πολύ όπως τρόμαξα κι εγώ.

 

Καλέ μου φίλε και καλή μου φίλη. Αν ποθείς την κάθαρση της ψυχής σου, μελέτησε τον εαυτό σου. Αν αδυνατείς, αναζήτησε τη βοήθεια των πνευματικών αγίων ανθρώπων, που θα φωτίσουν το εσωτερικό σου σκοτάδι, ώστε να διακρίνεις τον πραγματικό εαυτό σου. Ζήτησε τη βοήθεια του Ιησού σ’ αυτή την προσπάθειά σου. Μόνος σου δεν θα μπορέσεις ποτέ να δεις ποιος είσαι πραγματικά.

Έχε όμως κατά νου, ότι το να  αποκτήσουμε την αυτογνωσία δεν είναι δικό μας επίτευγμα, αλλά δώρο του Θεού. Αν δεν ζητήσουμε αυτό το δώρο από το Θεό, θα ζούμε για πάντα στο σκοτάδι με την πλάνη ότι είμαστε σωστοί και καλοί άνθρωποι και ότι όλοι οι γύρω μας βρίσκονται σε λάθος.

 Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ζητήσουμε από τον Κύριο να μας χαρίζει αυτό το δώρο, να μπορούμε να βλέπουμε το φταίξιμό μας, να βλέπουμε καθαρά τον εαυτό μας. Και να είμαστε σίγουροι ότι ο Κύριος θα μας ακούσει στο αίτημά μας σύντομα, αρκεί να αποφασίσουμε να πολεμήσουμε τον εγωισμό μας, που δημιουργεί ένα αδιαπέραστο εμπόδιο στο άπλετο φως που σκορπίζει ο Χριστός ακόμα και στις πιο σκοτεινές και δυστυχισμένες ψυχές.

Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, το Φως το αληθινό, ας μας χαρίσει την αυτογνωσία, που είναι το πρώτο στάδιο της καθάρσεως της ψυχής μας. Σε Αυτόν να δώσουμε όλοι εν ενί στόματι και μια καρδία, πάσα δόξα και τιμή νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

ΒΙΝΤΕΟ  —  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΠΑΤΕΡ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

(ΠΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΤΟ)

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ