ΑΧ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΜΟΥ ΨΥΧΗ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

 

Οι δοκιμασίες δεν είναι παρά μαθήματα που απέτυχες να μάθεις, παρουσιαζόμενα για άλλη μια φορά. Εκεί που ο άνθρωπος  έχει κάνει μια λανθασμένη επιλογή στο παρελθόν, μπορείς τώρα να κάνει μια καλύτερη, κι έτσι ν’ αποφύγει τον πόνο που εκείνο που είχε επιλέξει πριν σου προκάλεσε.

Μερικές φορές οι άνθρωποι πετάμε κάτι καλό για κάτι καλύτερο, για να ανακαλύψουμε αργότερα ότι το καλό ήταν πραγματικά αρκετά καλό, και το καλύτερο ακόμα δεν ήρθε.

Οι δυσκολίες είναι ευκαιρίες για καλύτερα πράγματα, είναι σκαλοπάτια για υψηλότερη εμπειρία.

Ένας  χαρακτήρας δεν μπορεί ν’ αναπτυχθεί στα εύκολα και στα ήσυχα. Μόνο μέσω της εμπειρίας της δοκιμασίας και των βασάνων μπορεί η ψυχή να ενδυναμωθεί.

Είναι ωραίο να έχεις  τα χρήματα και τα πράγματα που τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείς ότι δεν έχεις  χάσει αυτά που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν.

Ο θάνατος δεν είναι η μεγαλύτερη απώλεια στη ζωή. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι τι πεθαίνει μέσα μας ενώ είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Όλοι προσκολλούμαστε στο παρελθόν. Και επειδή προσκολλούμαστε στο παρελθόν δεν μας μένει χρόνος για να ζήσουμε  το παρόν.

Η ζωή δεν θα είναι ποτέ τέλεια, ανεξαρτήτως πόσο σκληρά θα προσπαθείτε. Ακόμα κι αν δώσετε την καρδιά και την ψυχή σας , ποτέ δεν θα βρείτε την τελειότητα που ζητάτε. Πάντα θα υπάρχουν ραγισμένες καρδιές, πάντα θα υπάρχουν ημέρες όπου τίποτα δεν θα πηγαίνει καλά. Αλλά θα πρέπει να το αποδεχθείτε και να γνωρίζετε ότι ακόμη και τα πιο ατελή πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα με την αγάπη και το γέλιο.

 

Στη  ζωή δεν περιμένουμε να κοπάσει η καταιγίδα, αλλά πρέπει να μάθουμε να χορεύουμε στη βροχή.

Ικανοποίηση δεν είναι πάντα η εκπλήρωση αυτών που θέλουμε. Είναι και η συνειδητοποίηση του πόσο ευλογημένοι είμαστε για ότι έχουμε.

Πολλές φορές λέμε, λέμε, μιλάμε, μιλάμε…..

Η εσωτερική σιωπή  είναι αυτή  που προάγει την καθαρότητα του νου. Μας κάνει να εκτιμάμε τον εσωτερικό κόσμο. Μας εκπαιδεύει να πηγαίνουμε μέσα μας, στην πηγή της ειρήνης και της έμπνευσης, όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και προκλήσεις.

Η ζωή είναι μία και μοναδική, γι’ αυτό αξιοποίησέ την στο έπακρο. Σε μια εποχή που η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει αρκετούς στο περιθώριο, η ανάγκη για μια ελπίδα, έστω και επίπλαστη, είναι τόσο αναγκαία, όσο και το οξυγόνο.

 «Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες, παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σάλπαρε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε. Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου είναι η μέρα που γεννιέσαι, η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί γεννιέσαι και ποιος πραγματικά είσαι..

 Όλα είναι  όμορφα. Όπου γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις και μια ομορφιά  αλλά δεν μπορούν όλοι να τη δουν. Γιατί δεν μπορούν να την δουν όλοι?

Κάποιος γνωστός έγραψε στο σύγγραμμα του.

<< Όταν ήμουν 5 χρονών, η μητέρα μου,  μου έλεγε ότι η ευτυχία είναι το κλειδί της ζωής. Όταν πήγα στο σχολείο, με ρώτησαν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω. Έγραψα:

Ευτυχισμένος. Μου είπαν ότι δεν κατάλαβα το ερώτημα, και τους είπα ότι δεν καταλαβαίνουν τη ζωή>>.

Μας είπε ο Ιησούς.

«Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί».

Ποιος το κάνει?

 Κάθε παιδί είναι καλό . Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλός μεγαλώνοντας.

Δυο δρόμοι χώριζαν στο δάσος και εγώ πήρα τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο, και αυτό είναι που έκανε όλη τη διαφορά. Ακλούθησα τον δρόμο που περπάτησαν οι λίγοι.

Απλότητα, υπομονή, συμπόνια. Αυτοί είναι οι τρεις μεγαλύτεροι θησαυροί. Η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα. Όλα τα σπουδαία πράγματα είναι απλά, και τα περισσότερα μπορούν να εκφραστούν με μια λέξη: ελευθερία, δικαιοσύνη, τιμή, καθήκον, οίκτος, ελπίδα. Η απλότητα είναι μεγάλο προσόν αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά για να την πετύχεις και παιδεία για να την εκτιμήσεις. Και το χειρότερο? Η πολυπλοκότητα πουλάει καλύτερα.

ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.

Αλλοίμονο σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν γαλήνη στην ψυχή τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνιμα άρρωστοι, είτε σωματικά, είτε ψυχολογικά.

Χαρά και ευλογία στους ανθρώπους που έχουν γαλήνη στην ψυχή.

 

Εδώ θα αναφέρω μια ιστορία που αναφέρεται στην γαλήνη της ψυχής.

“Ποιος καλός άνεμος σε φέρνει εδώ;” ρώτησε ο σοφός ερημίτης τον οδοιπόρο που ζητούσε απεγνωσμένα να τον συναντήσει.

“Εγώ θέλω γαλήνη” απάντησε μελαγχολικά εκείνος. Ο ερημίτης πήρε ένα ξύλο κι έγραψε στο χώμα:

Εγώ θέλω γαλήνη…

“Κοίταξε τώρα πόσο απλό είναι”, είπε στον οδοιπόρο και διέγραψε με μια κίνηση το «Εγώ».

“Σβήνεις πρώτα το “εγώ”. Είναι αδύνατον να βρει γαλήνη αυτός που έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και νομίζει πως μπορεί να την βρει μόνος του, μακριά από τον Θεό. Το εγώ πάντα θα νιώθει ότι απειλείται από όλους γύρω του κι έτσι πάντα θα φοβάται. Θα μετατρέπεται σε εγωισμός για να επικρατεί, και θα διώχνει τον Θεό και την γαλήνη Του.”

Με μια δεύτερη κίνηση διέγραψε το «θέλω».

“Πρέπει να σβήσεις τη λέξη “θέλω”. Το θέλω δηλώνει επιθυμία, ανάγκη και προσκόλληση.

Όταν τρέχεις πίσω από τις μάταιες επιθυμίες σου, ποτέ δεν θα βρεις χρόνο να γαληνέψεις και να γίνεις ευτυχισμένος.

Είναι η γνωστή «επίδραση του κουνουπιού».

Αν σε ένα δωμάτιο υπάρχουν δέκα κουνούπια κι εσύ σκοτώσεις τα εννιά, το δέκατο κουνούπι δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς.

Έτσι είναι και οι επιθυμίες. Όσες και να ικανοποιήσεις πάντα θα υπάρχει κάποια που δε θα σε αφήνει να κοιμηθείς.”

Ο οδοιπόρος τότε κοίταξε τις διαγραμμένες λέξεις στο χώμα και λένε πως τότε βίωσε την πρώτη του αφύπνιση.

Είχαν σβηστεί το «Εγώ» και το «θέλω» και είχε μείνει η … Γαλήνη…

Τα  πιο δυσεύρετα πράγματα  σήμερα είναι η γαλήνη και η ειρήνη.

Αυτό που λείπει σήμερα από τους ανθρώπους είναι η γαλήνη. Αποκτήσαμε πολλά πράγματα, σπίτια, αυτοκίνητα, χρήματα, ότι θέλουμε. Αλλά ποτέ δεν αγωνιστήκαμε για την γαλήνη της ψυχής, με αποτέλεσμα ο σατανάς εύκολα να πειράζει τους ανθρώπους, εχθρούς και φίλους. Και έτσι αυτή την στιγμή να βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση από την οποία αρχίσαμε. Είναι πολύ σημαντικό κανείς να αναζητάει πρώτα την ειρήνη της ψυχής και την γαλήνη της καρδιάς, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί ο άνθρωπος να σταθεί στη γη.

Δες έναν άνθρωπο με γαληνεμένη ψυχή και έναν άνθρωπο με ταραγμένη ψυχή.

 

Μια ψυχή γαληνεμένη είναι χαρούμενη, βγάζει χαρά και αυτό φαίνεται στο πρόσωπο, φαίνεται στην ευτυχία του, μεταδίδει την χαρά. Η χαρά είναι σαν την ζεστασιά. Μέσα στο κρύο τουρτουρίζουμε, ψάχνουμε μια σόμπα να ζεσταθούμε, ένα ζεστό σπίτι για να μείνουμε κι εκεί χαρούμενοι να αναφωνήσουμε: «Αχ, τι ωραία που είναι εδώ μέσα!» Φανταστείτε λοιπόν να ζείτε μέσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο, γεμάτο ταραχή και αγωνία και εσύ να μην έχεις γαλήνη. Είναι σαν να μην ζεις.

Για να αποκτήσει κάποιος άνθρωπος γαλήνη και ειρήνη στην ψυχή του  πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες. Βέβαια. Υπάρχουν και όροι. Τώρα μπορεί να με ρωτήσεις ποιοί είναι αυτοί οι όροι και κανόνες.

Θέλεις, να είσαι γαληνεμένος; Θέλεις να είσαι ειρηνικός; Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος; Εγώ θα σου πω έναν κανόνα, που μέσα σε αυτόν κρύβεται όλη η σοφία της ευτυχίας.

Ότι θέλεις  να σας κάνουν οι άνθρωποι, να κάνεις κι εσείς σε αυτούς.

 

Θέλεις να σου λένε ψέματα; Όχι. Τότε μην λές  και εσύ σε αυτούς. Θέλεις να σε συκοφαντεί ο άλλος; Όχι.  Τότε μην συκοφαντείς κι εσύ. Θέλεις ο άλλος να σε βλαστημά; Όχι. Τότε μην βλαστημάς κι εσύ τον άλλο. Θέλεις να σε κατακρίνει κάποιος; Όχι. Τότε μην κατακρίνεις κι εσύ τους άλλους. Θέλεις ο άλλος να μην σε σέβεται καθόλου; Όχι. Τότε κι εσύ να έχεις σεβασμό στους άλλους.

Θέλεις αγάπη; Τότε δίνε αγάπη. Θέλεις χαρά; Δίνε τότε χαρά. Θέλεις καλά λόγια να ακούς; Λέγε κι εσύ καλά λόγια.

Αυτός λέγεται Χρυσός Κανόνας της γαλήνης, τον οποίο θα σας τον ξαναπώ απλά.  Αν θέλετε να είσαστε ευτυχισμένοι, να κάνετε στους άλλους ανθρώπους, ότι θέλετε αυτοί να κάνουν σε εσάς. Θέλετε αγάπη να σας δίνουν; Να δίνετε αγάπη. Θέλετε ευσπλαχνία να σας δίνουν; Να δίνετε κι εσείς ευσπλαχνία. Θέλετε να είναι οικτίρμονες σε εσάς; Να είστε κι εσείς οικτίρμονες σ’ εκείνους.

Δεν είναι όμορφος αυτός ο κανόνας; Ναι. Τι ωραία, μέσα σε μία φράση κρύβεται το μυστήριο της ευτυχίας του ανθρώπου!

Θα μου πεις είναι δύσκολος. Για έναν άνθρωπο του Θεού δεν είναι δύσκολος. Για τον άνθρωπο του διαβόλου όχι μόνο δύσκολος είναι αλλά και ανεφάρμοστος.

 

Όλοι μας θέλουμε να μας δίνουν αγάπη, να μας δίνουν συμπόνια, να μας δίνουν κατανόηση, να μας δίνουν ευσπλαχνία. Αυτά όμως να τα δίνετε κι εσείς στους άλλους. Τότε θα δείτε ότι όλα θα αλλάξουν. Μέσα στο σπίτι σαν οικογένεια θα επικρατεί γαλήνη, γιατί πρώτα απ’ όλα θα καταλαβαίνεις τον σύντροφό σου και εκείνος θα σε καταλαβαίνει. Δεύτερον, θα του δίνεις αγάπη. Μα κι εκείνος θα σου δίνει. Τρίτον, θα γονατίζεις και θα προσεύχεσαι γι’ αυτόν. Κι εκείνος θα προσεύχεται για σένα.

Σήμερα δείτε τι μεγάλο λάθος κάνουμε. Θα σας το πω με ένα παράδειγμα: Όταν διψάς, δεν πας στην βρύση να την ανοίξεις και να πιείς νερό; Χωρίς αυτό δεν μπορείς να σταθείς. Εάν λοιπόν διψάς την γαλήνη και την ειρήνη, πρέπει να ανοίξεις την βρύση του θείου ελέους. Και αυτό ανοίγει με την προσευχή, ένα πράγμα που είναι πλέον ξεχασμένο από τους χριστιανούς.

Εδώ θα τελειώσω με ένα μεγάλο ερώτημα.

Θέλετε να έχετε γαλήνη; Θέλετε να έχετε ειρήνη;

Αν θέλετε να έχετε γαλήνη και ειρήνη, τότε να συμπεριφέρεστε κι εσείς στους άλλους με γαλήνη και με ειρήνη, με αγάπη, και με συμπόνια, με καλοσύνη και θα δείτε πως όλα στη ζωή σας θα αλλάξουν. Αυτό το κακό που επικρατεί στα σπίτια σας θα φύγει και θα έχετε γαλήνη και αυτό που επικρατεί στα παιδιά σας, στους γονείς σας  στα αδέλφια σας, θα αλλάξει και θα επικρατεί ειρήνη. Επίσης και αυτό που επικρατεί στους φίλους σας και στις φίλες σας θα αλλάξει, γιατί αναμεταξύ σας θα υπάρχει εμπιστοσύνη και τότε θα επανέλθει η ευτυχία ξανά μέσα στην καρδιά σας.

 

Εύχομαι η χάρις του Θεού να σας ευλογεί, να σας αγιάζει, να σας φωτίζει και να σας δίνει ένα πράγμα.  Νοσταλγία για την γαλήνη! Εάν δεν έχεις νοσταλγία για κάτι, δεν το παίρνεις. Εάν δεν ζητάς κάτι με την καρδιά σου, δεν το παίρνεις.

Εύχομαι όλοι μας  να αναζητήσουμε  με νοσταλγία την γαλήνη! Τον Βασιλιά της γαλήνης, τον Κύριο μας Ιησού, να Τον βάλουμε βαθιά στην καρδιά μας κι Εκείνος να μας διδάξει όλα τα μυστήρια της θεϊκής χαράς και ευτυχίας.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε