ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος και ζει μια σχετικά φυσιολογική καθημερινότητα, αντιλαμβάνεται, θεωρητικά, τη ματαιότητα και το εφήμερο αυτού του κόσμου αλλά από τη δύναμη της συνήθειας, του να είναι ζωντανός όλο και περισσότερες μέρες, όλο και περισσότερα χρονιά, αρνείται να αποδεχτεί και να συνειδητοποιήσει το βέβαιο μελλοντικό γεγονός του θανάτου του.

 

Όταν  ο άνθρωπος έρθει σε άμεση επαφή με το θάνατο,  τον δει κατάματα και μυρίσει την μυρωδιά του, παίρνει ένα δυνατό μάθημα και επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τη ζωή, αντιλαμβανόμενος την αυταπάτη της αντίληψής του περί αυθυπαρξίας, επαναπροσδιορίζοντας το στρεβλό από πραγματικές αξίες σύστημα ηδονής του.

 

Μετά από μία σοκαριστική εμπειρία διακινδύνευσης ζωής, λοιπόν, είτε της δίκης του είτε κάποιου κοντινού του προσώπου, συνειδητοποιεί, ξαφνικά, ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος και όσο αδειάζει η κλεψύδρα του, πρέπει να κοπιάζει για τα όνειρα και τις επιθυμίες του, πριν γίνουν απωθημένα, χωρίς χρονοτριβή και αναβολές, γιατί το κλειδί είναι το τώρα και όχι το μετά, μετατρέποντας τη ρουτίνα της ζωής του σε συνεχή δράση και επαγρύπνηση…

 

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα άλλωστε, επομένως, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν στη ζωή σας στο λεπτό, οπότε να εκτιμάτε όσα έχετε, να είστε ευγνώμονες ακόμη και για τα βασικά αγαθά της υγείας και της απλής σίτισης, πολλώ δε μάλλον για τα όσα επιπλέον ευχάριστα απολαμβάνετε στη ζωή σας, τα οποία είναι δανεικά, εφήμερα και όχι κατοχυρωμένα και πάγια δεδομένα.

 

Όσο πιο αβέβαια θεωρείτε τα υπάρχοντά σας αλλά και την ύπαρξη σας, τόσο πιο πολύ θα τα εκτιμάτε και θα απολαμβάνετε τη ζωή σας ευτυχισμένοι, ενώ όσο πιο αυτονόητα θεωρείτε τα ανωτέρω, τόσο πιο κενοί ψυχικά, αχάριστοι και δυστυχισμένοι θα νιώθετε στη ζωή σας και θα πορεύεστε εν τρικυμία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητάνε ευτυχία με προϋποθέσεις, αλλά την μακροχρόνια ευτυχία μπορείς να την νιώσεις μόνο αν δεν θέτεις προϋποθέσεις. Αποδέξου τη ζωή άνευ όρων. Συνειδητοποίησε ότι η ίδια η ζωή ακροβατεί μεταξύ του ιδανικού και της απογοήτευσης. Και οι απογοητεύσεις είναι απλά ο τρόπος της ζωής να πει, «Έχω κάτι καλύτερο για εσένα στην επόμενη γωνία». Για αυτό να έχεις υπομονή, ζήσε τη ζωή, αποδέξου την και έχε λίγη πίστη. Πίστη και ζωή, είναι οι δύο απαραίτητες προύποθέσεις της σωτηρίας.

 

Πάρα πολύ συχνά, κουβαλάμε πράγματα από το παρελθόν που μας πληγώνουν,  ντροπή, θυμό, πόνο, πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε , κλπ. Μην αφήνεις αυτά τα αρνητικά σημεία από το παρελθόν να σου κλέψουν την τωρινή ευτυχία. Έπρεπε να ζήσεις αυτά τα πράγματα στο παρελθόν και (δυστυχώς) δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Αλλά, αν το μόνο μέρος στο οποίο ζουν σήμερα είναι το μυαλό σου, τότε άφησε τα πίσω, προχώρα μπροστά και μείνε ευτυχισμένος.

 

Υπάρχει πολλή ζωή ακόμα για να ζήσεις. Η αληθινή τραγωδία της ζωής δεν είναι ο θάνατος, αλλά το πάθος που αφήνουμε να πεθάνει μέσα μας ενώ είμαστε ακόμα ζωντανοί. Θυμήσου, τα προβλήματα από το παρελθόν δεν μπορούν να σε καθορίσουν, να σε καταστρέψουν ή να σε νικήσουν από μόνα τους. Εφ’ όσον συνεχίσεις να προχωράς μπροστά, μπορούν μόνο να σε κάνουν πιο δυνατό.

 

«Θεέ μου, βοήθησέ με να αλλάξω αυτό που μπορώ, να αποδεχτώ εκείνο που δεν αλλάζει και, δώσε μου τη δύναμη να διακρίνω τη διαφορά ανάμεσά τους». 

 

Το παρελθόν δεν αλλάζει. Αποτελεί ιστορία. Ο λαός μας λέει « Ότι έγινε, έγινε! ».  Ο μεγαλύτερος ενεργειακός «βρικόλακας» είναι το να προσπαθείς να αλλάξεις το παρελθόν. Να θρηνείς ασταμάτητα για κάτι που έχει χαθεί. Να αρρωσταίνεις επειδή τα πράγματα έγιναν διαφορετικά απ ότι ήθελες.

Μην προσπαθείτε μάταια να αλλάξετε συγκεκριμένα πράγματα ή συνθήκες, που δεν αλλάζουν. Κάτι τέτοιο θα στραγγαλίσει την εξέλιξη και την ευτυχία σας. Θα σας γεμίσει περισσότερο άγχος. Γι΄ αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τον εαυτό και τις αντιδράσεις σας.

 

Όσο και να το θέλετε δεν μπορείτε να ελέγχετε τον καιρό, το μποτιλιάρισμα, το νέφος, τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων που σας περιβάλλουν.  Αντίθετα,  μάθετε να συγκεντρώνετε την προσοχή και τις προσπάθειές σας στο να κάνετε τον εαυτό σας δυνατό, ευέλικτο και δημιουργικό στο πως να αντιμετωπίζει όλα εκείνα που δεν αλλάζουν και δεν μπορεί να ελέγξει.

 

Άρα, αν δεν αλλάζει κάτι, αυτό που μπορείτε να αλλάξετε είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε, το σκέφτεστε, ή του επιτρέπετε να σας βασανίζει! Το ξέρω, δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Ιδού ένας τρόπος για να το πετύχετε. Κι΄ αυτός λέγεται συγχώρεση!

 

Η συγχώρεση είναι το καλύτερο όπλο και εργαλείο στην περίπτωση αυτή. Η συγχώρεση είναι μια πράξη καθαρά «εγωιστική» (μην παρεξηγείτε τον τρόπο που χρησιμοποιώ τη λέξη αυτή για τη συγκεκριμένη διαδικασία).  Έχει να κάνει με εσάς προσωπικά και όχι τόσο με το άτομο που θα συγχωρήσετε.   Η συγχώρεση είναι η κοπή του συναισθηματικού «γόρδιου δεσμού» ανάμεσα σε εσάς και σε αυτό που δεν αλλάζει. Θέλει δύναμη, προπόνηση, προετοιμασία και αποφασιστικότητα. Η συγχώρεση,  σας απελευθερώνει και σας δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα της συναισθηματικής, νοητικής και φυσικής ζωής σας.

Συγχώρεση δεν σημαίνει να πείσουμε τον εαυτό μας πως ότι  έγινε ήταν κάτι καλό. Το πρωταρχικό ίσως, βήμα της συγχώρεσης είναι να βιώσετε τον πόνο της κακής εμπειρίας. Αυτό είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε την έκταση της πίκρας που κουβαλάτε μέσα σας, διαφορετικά αυτή θα διαιωνίζεται και θα σας ταλαιπωρεί τόσο σε συνειδητό, όσο και σε υποσυνείδητο επίπεδο. Με άλλα λόγια, η κακή αυτή ενέργεια πρέπει να απελευθερωθεί με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο.  Συγχώρεση σημαίνει να αποφασίσετε ότι δεν θα επιτρέπετε σε παλιές μνήμες και πληγές να σας δηλητηριάζουν άλλο. Συγχώρεση σημαίνει ότι είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να γιατρευτείτε. Γιατί μόνο τότε ο πόνος θα αρχίσει να ξεθυμαίνει.

 

Η «δοκιμασία» της συγχώρεσης συμπεριλαμβάνει τρία διαφορετικά πρόσωπα. Τον εαυτό σας, τους γονείς σας, τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας, τους συγγενείς σας  και όλους εκείνους που σας πλήγωσαν κατά το παρελθόν.

Ίσως το πιο ύπουλο και ζημιογόνο από το σύνολο των συναισθημάτων να είναι ο φόβος. Και αυτό γιατί, χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις, συσσωρεύεται μέσα σου.

 

Η ζωή δεν είναι μία ευθεία γραμμή, ούτε πορεία σε ακύμαντη θάλασσα. Ξεκίνα από αυτή την παραδοχή, και βάλε την για τα καλά στο μυαλό σου. Το ότι θα συναντήσεις και απότομες, επικίνδυνες στροφές, αλλά και ολόκληρα τσουνάμι που απειλούν να σε καταπνίξουν, είναι αναπόφευκτο. Μάθε από νωρίς ότι η καλύτερη αντιμετώπιση δεν είναι να το βάλεις στα πόδια, αλλά να βουτήξεις ακριβώς στο μάτι του κυκλώνα και να διαχειριστείς το πρόβλημα στα ίσα. Χωρίς φόβο, και με πολύ πάθος.

Συνειδητοποίησε ότι ο φόβος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σε μπλοκάρει και να σε θέτει σε αυστηρά καλούπια, που δεν σε πηγαίνουν ούτε βήμα παρακάτω.

Ενδέχεται και να φας τα μούτρα σου και να οδηγηθείς σε σημείο αρκετά πιο πίσω από αυτό, από το οποίο εκκίνησες.  Αλλά χωρίς αυτό, δεν πας και παρακάτω.

 

Αποφάσισε τι είναι αυτό που θες από τη ζωή σου. Να κυριαρχείσαι από το φόβο και να μην παρεκκλίνεις γραμμή από το προδιαγεγραμμένο, ασφαλές μονοπάτι ή να δοκιμαστείς σε κάτι νέο, το οποίο εμπεριέχει όμως εμπειρίες που δεν έχεις καν φανταστεί;

 

Το να αφήσεις το φόβο να κυριαρχεί πάνω σου για το κάθε τι, δεν σου δίνει απαραίτητα το ρόλο του θύματος, ξέρεις. Στην πραγματικότητα είσαι ο ίδιος ο θύτης, που του επιτρέπεις να ελέγχει και να προσδιορίζει κατά το δοκούν τη ζωή σου. Είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα σου. Ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οδυνηρός. Ελπίζω να επιλέξεις το σωστό δρόμο και να αποφασίσεις να ζήσεις πραγματικά, και τα φαντάσματα που σε στοιχειώνουν, να επιστρέψουν στον πύργο στον οποίο ανήκουν και να μην σε ξαναεπισκεφτούν ποτέ.

ΑΥΤΟ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣΕΙΣ

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ