ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ Η ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ;

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

 

Θα ασχοληθούμε με το ερώτημα «Γιατί είμαι χριστιανός;»

Είμαι χριστιανός επειδή γεννήθηκα σε χριστιανική χώρα, επειδή με βάπτισαν, επειδή εκκλησιάζομαι?

Μερικοί ευφυείς  επιστήμονες λένε ότι οι χριστιανοί είναι σκοταδιστές. Ποιοι είναι σκοταδιστές, αυτοί που πιστεύουν ότι το σύμπαν και ο άνθρωπος δημιουργήθηκαν από τον Θεό, ή αυτοί που ισχυρίζονται ότι έγιναν στην τύχη ή από τη «Μεγάλη Έκρηξη».

 

Στο σύγχρονο παγκόσμιο χωριό, πολλές φορές είσαι ένας άγνωστος, χαμένος σ’ ένα ανώνυμο, απρόσωπο πλήθος. Ένα πλήθος που δε νοιάζεται για σένα κι εσύ δεν το αγαπάς, δε βλέπεις καν ανθρώπους μέσα σ’ αυτό, είναι απλά ένα πλήθος.

Βέβαια, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ αυτή την ανωνυμία, ζώντας περισσότερο στις διευθύνσεις τους στο Facebook παρά στον αληθινό κόσμο – και σιγά σιγά, από μικρή ηλικία, χάνουν τον αληθινό κόσμο, με πολύ άσχημες συνέπειες.

 

Κι όμως μέσα στο τσιμέντο, κάτω απ’ τις στρώσεις της βρομιάς, ανάμεσα στα σκουπίδια και στα γκρίζα κτίρια, ανθίζουν και λουλούδια – ανθρώπινα ορθόδοξα λουλούδια. Άγιοι. Μικροί άγιοι, μικροί ήλιοι, ή μεγάλοι θαυματουργοί άγιοι, μεγάλοι ήλιοι. Και δεν εννοούμε άγιοι που έζησαν πριν αιώνες και που η λαϊκή ευσέβεια (όπως ίσως πιστεύεις) τους έντυσε με το μανδύα του «θαυματουργού» χτίζοντάς τους προσκυνήματα, όπου συσσωρεύονται από ανάγκη (και αφέλεια ή αμάθεια) οι πιστοί. Εννοούμε άγιοι που έζησαν στην εποχή μας και που ήταν θαυματουργοί ενώ ακόμα ζούσαν στη γη.

 

Μέσα στην τσιμεντούπολη, στην τερατούπολη, με τους βρόμικους δρόμους, το βρόμικο φαΐ, τις βρόμικες ζωές, τα βρόμικα μυαλά, τις βρόμικες καρδιές, ανθίζουν και άγιοι,  και σε περιμένουν να τους γνωρίσεις και να γνωρίσεις μαζί τους την Πηγή της αγιότητας. Κάποιοι απ’ αυτούς ζουν ακόμη,  ίσως είναι άνθρωποι της ηλικίας σου,  και θα ’ναι πολύ σημαντικό για σένα να τους αναζητήσεις· θα αλλάξει η ζωή σου· και δε θα ’ναι για σένα ήττα ή υποχώρηση, αλλά η μεγαλύτερη νίκη και η αρχή μιας αλλιώτικης, πραγματικά ποιοτικής ζωής. Α, ίσως έχει σημασία κι αυτό, θα είναι μια ζωή με αγώνα, όχι νιρβάνα.

 

Εννοούμε φυσικά ορθόδοξους χριστιανούς, άγνωστους και ταπεινούς, όχι μέλη προτεσταντικών ομάδων και αιρέσεων που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια ψαρεύοντας ανθρώπους που έχουν χάσει τις ρίζες τους και περιπλανώνται χωρίς να ξέρουν τι ψάχνουν. Εννοούμε ορθόδοξους χριστιανούς, που ξέρουν πολύ καλά τι ψάχνουν και πώς να το βρουν. Ψάχνουν το Χριστό  και Τον βρίσκουν μέσα στην εκκλησία, όπως οι πρόγονοί τους, όπως οι άγιοί τους (οι άγιοί μας, οι άγιοι των προγόνων σου) εδώ και πολλούς αιώνες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΙ?

Είναι πιστοί απλώς οι βαπτισμένοι ‘Ορθόδοξοι χριστιανοί; Είναι πιστοί όσοι µμεγαλώνοντας δεν σκέπτονται και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τι σημαίνει τό βάπτισμα και ποιες υποχρεώσεις ανέλαβαν κατά την τέλεση τού μυστηρίου τού βαπτίσματος; Είναι πιστοί όσοι έπαυσαν να προσεύχονται και να κάνουν τό σηµείο τού Σταυρού, η κουνούν τό χέρι τους σαν να παίζουν µαντολίνο και αυτό τό ονομάζουν Σταυρό; Είναι πιστοί οι τυπικώς εκκλησιαζόµενοι, χασµώµενοι και αναμένοντες πότε να τελειώσει ή θεία λειτουργία; Είναι πιστοί όσοι βλασφημούν τό Θεό,  τό Χριστό, τον ενανθρωπήσαντα και σταυρωθέντα για τη σωτηρία µας Θεό, τό Σταυρό,  την Παναγία,  τους Αγίους; Είναι πιστοί όσοι από τό µέσα της δηµοσιότητος, και ιδίως την τηλεόραση, πολεμούν τη χριστιανική πίστη και τη χριστιανική ηθική;

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.

 

Η  αναξιότητα πολλών χριστιανών εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν εφαρμόζουν πιστά τις διδασκαλίες της πίστεως τους και ότι τις παραποιούν και τις παραμορφώνουν. Στην πραγματικότητα οι χριστιανοί κρίνονται για την αδυναμία τους να ανέλθουν στο ύψος και στην ανωτερότητα του Χριστιανισμού. Αλλά  όμως πώς μπορεί κανείς να αποδώσει στον Χριστιανισμό την αναξιότητα των χριστιανών και μάλιστα όταν αυτοί κατηγορούνται ακριβώς για το ότι είναι σε ασυμφωνία με την πίστη τους! Δύσκολα εφαρμόζεται στη ζωή μας η θρησκεία της αγάπης, αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει λόγο για να συμπεράνουμε ότι αυτή ή θρησκεία της αγάπης είναι κατώτερη, λιγότερο αληθινή. Ο Χριστός δεν είναι υπεύθυνος για το ότι η αλήθεια Του δεν εφαρμόστηκε, δεν πραγματοποιήθηκε στη ζωή. Ο Χριστός δεν είναι υπεύθυνος για το ότι οι διδασκαλίες Του καταπατήθηκαν από τους ανθρώπους.

 

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ;

 

Γιατί να θέλω να είμαι ορθόδοξος χριστιανός;

Το ερώτημα δεν αφορά μόνο στους αλλόθρησκους, αλλά και σε όλους τους βαφτισμένους ορθόδοξους χριστιανούς, που παλαντζάρουν ανάμεσα στην αμφιβολία και την απιστία, καθώς και τους χιλιάδες συμπατριώτες μας, που συνειδητά έχουν αρνηθεί το ορθόδοξο βάφτισμα, που τους πρόσφεραν κάποτε οι γονείς τους, κι έχουν διαγράψει τον εαυτό τους από μέλος της Ορθόδοξης

Εκκλησίας του Χριστού. Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα τώρα πολεμούν κιόλας την Εκκλησία και τη χριστιανική πίστη ή τη διασκευάζουν τροποποιώντας την «κατά τις απόψεις τους».

Επίσης, το ερώτημα αφορά και τους λεγόμενους «χριστιανούς της ταυτότητας» (αν και τώρα ούτε η ταυτότητα γράφει κάτι τέτοιο), δηλ. εκείνους που τυπικά είναι χριστιανοί, αλλά στη ζωή τους δε σκέφτονται ποτέ το Χριστό, εκτός αν είναι να Τον βλαστημήσουν (και τότε ακόμα δε σκέφτονται), ούτε πάνε στην εκκλησία (εκτός για κανένα μνημόσυνο), ούτε προσεύχονται και φυσικά για νηστεία ή εξομολόγηση ούτε λόγος.

Όλους αυτούς δεν τους κρίνουμε, απλώς επισημαίνουμε ότι τους αφορά το ερώτημα «γιατί να

‘Όχι,! Δεν είναι πιστοί αυτοί, τους οποίους αναφέραμε, και άλλοι ακόμη, τους οποίους δεν αναφέραµε, για να µη µακρύνωµε τό λόγο. Δεν είναι πιστοί όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί ‘Ορθόδοξοι Πολλοί οι βαπτισµένοι χριστιανοί ‘Ορθόδοξοι, λίγοι οι πιστοί, πολύ λίγοι πιστοί είναι εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν, οµολογούν και υπερασπίζονται την Πίστη, αγαπούν τό Θεό και τον συνάνθρωπο, έχουν καλοσύνη, προσεύχονται, εξομολογούνται, κοινωνούν, αγωνιούν για τη σωτηρία τους και τη σωτηρία των συνανθρώπων τους, κάνουν πνευματικόν αγώνα, αποφεύγουν τα µεγάλα αµαρτήµατα, πολεμούν και τα µικρά, κακοπάθουν χάριν τού Χριστού και της σωτηρίας τους, κάνουν θυσίες ακολουθώντας τό θέλημα τού Θεού και όχι τό δικό τους θέλημα και τό θέλημα τού κόσμου, σηκώνουν σταυρό και σταυρώνονται και αυτοί, για να  αξιωθούν ενδόξου αναστάσεως και αιωνίου ζωης.

 

Εάν θέλεις να λες ότι είσαι χριστιανός  πρέπει πρώτα να έχεις συνειδητοποιήσει τι σημαίνει να είσαι χριστιανός και να έχεις συνείδηση.

 

Ο  Χριστιανισμός είναι αγώνας, είναι σκάμμα., είναι στάδια, είναι στίβος, είναι πόλεμος. Αυτό φωνάζει ή παλαιά, αλλά και ή σύγχρονη, βουτηγμένη στο αίμα, ιστορία της μαρτυρικής Εκκλησίας μας. Αυτό βροντοφωνούν τα κολοσσαία και τα αμφιθέατρα .Αναρίθμητα τα φωτεινά παραδείγματα του ηρωισμού. Ένας ηρωισμός όχι περιστασιακός, αλλά ισόβιος. Ηρωισμός χριστιανικός που αντιμετωπίζει με το ίδιο σθένος τα πεινασμένα θηρία, τους τρομερούς δημίους, τα ακονισμένα ξίφη, άλλα και τους σύγχρονους διωγμούς της νεοειδωλολατρίας.

Αν σήμερα έχουν περιορισθεί οι αιματηροί διωγμοί, δεν έχουν λείψει οι άλλοι, που είναι το ίδιο επικίνδυνοι. Απαιτούν όχι λιγότερη τόλμη οι διωγμοί, που γίνονται στις ημέρες μας, με την ύπουλη τακτική της ειρωνείας, του χλευασμού και της γελοιοποιήσεως. Είναι κοινός τόπος, ότι εκείνος που θέλει στη σημερινή νεοειδωλολατρία να μείνει πιστός στις αρχές του, έχει ανάγκη πρωτοχριστιανικής ανδρείας. Δεν θα κατασπαραχθεί βεβαίως από τις τίγρεις και τα λιοντάρια, θα παραδοθεί όμως στον εμπαιγμό και την περιφρόνηση.

Τα λέω όλα αυτά  από  πόνο και απελπισία βλέποντας  στα δελτία ειδήσεων, στις ταινίες, στα σήριαλ, αλλά και στη ρηχότητα των «πρωινάδικων» και των δήθεν λύσεων μαζικής κατανάλωση που προτείνονται γύρω μας.  Τα λέω με πόνο ψυχής  γιατί όταν ρωτάς κάποιον η κάποια γιατί είσαι χριστιανός δεν γνωρίζει να σου πει.

 

Μήπως από αυθεντικοί χριστιανοί γίναμε ιμιτασιόν χριστιανοί?

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε