ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ.

Στην εποχή μας αγαπητοί μου φίλοι αληθώς ένα από τα προβλήματα που αναδεικνύονται είναι κι εκείνο των σχέσεων. Οι άνθρωποι είναι που είναι δύσκολοι ως χαρακτήρες, φανταστείτε να τους προσθέτεις κι έναν ακόμη χαρακτήρα, τις περισσότερες φορές εντελώς ξένο προς τη δική τους ιδιοσυγκρασία.

Οι άνθρωποι φοβούνται. Κάθε συναίσθημα εξάλλου έχει μία διττή όψη. Χαρά. Λύπη. Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πράγματι όταν καλούμαστε να εκφράσουμε κάτι στη ζωή μας με λόγο ή έργο, θα διαπιστώσουμε πως οι ενέργειες μας θα μας οδηγήσουν προ των πυλών αυτών των δύο συναισθημάτων, είτε θα νιώσουμε χαρά, είτε θα νιώσουμε λύπη. Αν νιώσουμε χαρά, μέσα μας νιώθουμε μία απέραντη αγαλλίαση, ευχαρίστηση. Αν νιώσουμε λύπη, θα βιώσουμε μία τραγικότητα. Αυτή η τραγικότητα είναι πραγματική, έχει βάση, ουσία μα περισσότερο ταράζει την ψυχή και την κάνει να βιώνει το φόβο, την μη εμπιστοσύνη, την έλλειψη πίστης.

 

Η ζωή αυτή που ζούμε είναι ακριβώς όπως η θάλασσα. Με φουρτούνες και μπονάτσα.

Στην ήρεμη θάλασσα είμαστε όλοι μας καλοί καπεταναίοι. Μα όπως λέει και το ρητό, ο καλός ο καπετάνιος στην Φουτούνα φαίνεται. Έτσι ακριβώς είναι η ζωή μας και για να την διανύσουμε χρειάζεται να είμαστε δυνατοί.

Πρέπει αναμφισβήτητα να είμαστε δυνατοί. Πόσο όμως και για πόσο; Γνωρίζουμε αν είμαστε ή όχι; Πως θα το μάθουμε; Πως θα βρούμε τη δύναμη;

Έχει αποδειχτεί πως επιβάλλεται να είμαστε δυνατοί ώστε να αντέχουμε, να παλεύουμε και να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα πάντα. Η ζωή δεν είναι εύκολη ή απλή μήτε όλα έρχονται όπως θέλουμε. Η προσπάθεια κι ο αγώνας να υπομείνει κανείς αλλά και να πραγματοποιήσει ίσως όνειρα, είναι μόνιμη ή τουλάχιστο θα έπρεπε θα είναι.

Αυτό απαιτεί μια δύναμη που όμως δεν είναι δεδομένη αλλά και ούτε ευκολονόητο πως υπάρχει σε κάθε άνθρωπο ή στο βαθμό ή για στο μέτρο που χρειάζεται. Ενίοτε είναι έμφυτο χαρακτηριστικό μα πολλάκις δε μένει άλλη επιλογή από το να γίνει επίκτητο αφού κρίνει την επιβίωση αρχικά και την επιτυχία ή την εξέλιξη μετέπειτα.

Τι σημαίνει είμαι δυνατός;

Είμαι δυνατός καταρχάς δεν σημαίνει ότι δεν έχω δικαίωμα να λυγίσω. Δεν σημαίνει επίσης πως δεν είναι λογικό ή ανθρώπινο να δειλιάσω, να πτοηθώ, να γονατίσω. Είμαι δυνατός σημαίνει αρχικά έχω αποδεχτεί πως ότι περνά από το δικό μου χέρι θα το παλέψω να γίνει εφικτό και ότι  δεν περνά, θα το ανεχτώ μην επιτρέποντας στον εαυτό μου να δυστυχήσει.

Είμαι δυνατός δεν σημαίνει δεν έχω ανάγκη ανθρώπους να με εμψυχώσουν, να με πάρουν μια αγκαλιά ή δεν πρέπει να κλάψω ή να πονώ. Είμαι δυνατός σημαίνει όμως σίγουρα πως ακόμη κι αν πέσω θα κάνω τα πάντα για να σηκωθώ, θα κρατηθώ από ότι μπορέσω και θα βάλω την ελπίδα μπροστάρη δίχως να με εγκαταλείψω. Σημαίνει θα πιστεύω στον εαυτό μου και θα μου έχω πίστη κι εμπιστοσύνη απαγορεύοντας το φόβο ή τη λύπη να με κάνουν υποχείριό τους.

 

Είμαι δυνατός σημαίνει προσαρμόζομαι κι αποδέχομαι το οτιδήποτε τύχει και κάνω ότι μπορώ καλύτερο με αυτό όντας ώριμος και μην αξιώνοντας να πάνε όλα όπως το μυαλό μου τα έπλασε. Είμαι δυνατός σημαίνει συγχωρώ το εαυτό μου για τα λάθη μου και μαθαίνω από αυτά μα συγχωρώ και τους άλλους μην αφήνοντας κακίες ή όποιο αρνητικό συναίσθημα να με αλλάξει ή να μου στερήσει πράγματα.

Είμαι δυνατός σημαίνει δεν έχω καμιά προσκόλληση στο χτες και δεν μεμψιμοιρώ μα επικεντρώνομαι στο σήμερα και στο αύριο όσο μπορώ. Είμαι δυνατός σημαίνει ξέρω τα πλεονεκτήματά μου μα και τα μειονεκτήματά μου και δουλεύω προς την αυτοβελτίωση μου. Δεν σημαίνει πως είμαι αποτυχημένος αν οι συγκυρίες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν είμαι αδύναμος αν πάρω το χρόνο μου να συνέλθω από το ότι με στενοχώρησε. Είμαι δυνατός δεν σημαίνει είμαι τέλειος και ούτε χρειάζεται να αποδεικνύω κάτι από αυτά σε κανέναν.

Είμαι δυνατός σημαίνει πως φιλοσοφώ τα πράγματα και τις καταστάσεις, τις αξιολογώ, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου μα και είμαι έτοιμος να αλλάξω γνώμη ή πορεία αν πρέπει. Είμαι δυνατός σημαίνει με αγαπάω αφενός, με σέβομαι και δεν με υποτιμώ μήτε έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου.

Που βρίσκω δύναμη;

Ένα καλό ερώτημα και διόλου ρητορικό αποτελεί το που και πως θα βρει κανείς αυτή την περιβόητη δύναμη σε μόνιμη βάση ή τουλάχιστο όταν απαιτείται. Η απάντηση αφορά όλους μας και δεν υπάρχει μαγική συνταγή.

Ο Θεός έχει δώσει σε κάθε άνθρωπο μια βαθύτερη νοημοσύνη, μια νοημοσύνη που δεν επηρεάζεται από τον κόσμο, που δεν είναι ένα προϊόν κοινωνικού περιβάλλοντος, μια νοημοσύνη που δεν επηρεάζεται από την ισχυρή κοινωνική επιρροή που υπάρχει μέσα στην οικογένεια και τον πολιτισμό μας.

Αυτή η βαθύτερη νοημοσύνη είναι μέσα μας, είναι εδώ για να μας καθοδηγήσει, να μας προστατεύσει και να μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε και να εκπληρώσουμε τον ανώτερο σκοπό για τον οποίο έχουμε  σταλεί στον κόσμο. Αυτή η βαθύτερη νοημοσύνη δεν σκέφτεται και δεν σχεδιάζει όπως ο προσωπικό μας νους, όπως ο επιφανειακός μας νους, όπως ο νους που έχει διαμορφωθεί από την οικογένειά μας, τον πολιτισμό μας και τις θρησκείες μας.

 

Αυτή η ανώτερη νοημοσύνη, αυτή η πνευματική νοημοσύνη που ζει μέσα μας, υπάρχει πέρα από τη διάνοια μας. Υπάρχει πέρα από τις εικασίες μας. Υπάρχει πέρα από την κατανόησή μας.

Το έργο μας τώρα δεν είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε  ή να προσπαθήσουμε  να ελέγξουμε  αυτή την ανώτερη νοημοσύνη μέσα μας, αλλά να μάθουμε  να ανταποκρινόμαστε  σε αυτήν, να αναγνωρίζουμε  τα σημάδια της και να ακολουθούμε  την καθοδήγησή της.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Γνώση είναι δύσκολο να βρεθεί. Το ερώτημα είναι. Την θέλουμε πραγματικά; Ή μήπως θέλουμε μόνο να μας καθησυχάζει σε περιόδους αμφιβολίας, ή να μας ενισχύει σε περιόδους αδυναμίας; Αλλά τον υπόλοιπο καιρό, θέλουμε  να είμαστε  εμείς ο καπετάνιος του σκάφους μας. Δεν θέλουμε πραγματικά μια ανώτερη δύναμη να αναδυθεί μέσα μας. Αυτό είναι το μέγα λάθος.

Το ταξίδι της ζωής απαιτεί σοφία και επαναξιολόγηση, αλλά δεν είναι περίπλοκο. Η ανάγκη της Ψυχής μας είναι θεμελιώδης. Δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με την απόκτηση ανθρώπων, θέσεων και πραγμάτων. Είναι εδώ για να εκπληρώσει κάτι ανώτερο, και η Γνώση μέσα μας ξέρει τι είναι αυτό. Αυτό μας αξίζει.

 

Αυτό αξίζει και σε σένα.

Αξίζεις. Αξίζεις, επειδή είσαι πλάσμα του Θεού, δημιούργημά Του. Επειδή ο Θεός σ’ αγαπάει και όλος ο ουρανός ασχολείται μαζί σου, σε φροντίζει και σου δίνει σημασία. Ακόμα και αν δε σε πάρει κανένας τηλέφωνο για μια μέρα, ακόμα και αν δε σου μιλήσει κανείς, έχεις μια φοβερή δυναμική μέσα σου. Είσαι ένα πλάσμα που όμοιό του δεν υπάρχει σ’ όλη τη γη. Κανείς δεν είναι σαν κι εσένα, δεν έχει τα γνωρίσματά σου, τα χαρίσματά σου μα και τα προβλήματά σου. Ο Χριστός σ’ αγαπάει και σου δίνει σημασία. Θέλει να σε δυναμώσει.

 

Πώς θα γίνει αυτό; Με τα σκαμπανεβάσματα. Τη μιά στιγμή νιώθεις πως έχεις τον Χριστό και την άλλη Τον χάνεις. Τη μια έρχεται και την άλλη φεύγει. Όπως ακριβώς ένιωσαν και οι μαθητές Του μετά την Ανάσταση, όταν περπάταγαν περίλυποι και χαμένοι στις σκέψεις τους προς Εμμαούς. Μόλις άρχισαν να νιώθουν την καρδιά τους να φλέγεται κι άρχισαν να καταλαβαίνουν τον Κύριο, Εκείνος έφυγε πάλι μακριά τους. Γιατί; Για να τους κάνει πιο δυνατούς. Τους άφησε μόνο τη γλυκιά γεύση στην ψυχή τους, τη θερμότητα, την πίστη και τη δύναμη. Να πιστεύουν, ν’ αγγίζουν και να νιώθουν παρόντα τον αόρατο. Να νιώθουν ότι κρατούν Αυτόν που όλο τους φεύγει, αφήνοντας όμως πίσω Του την ευωδία Του, τη γλυκύτητά Του, το ζήλο και τον πόθο.

 

Ο Χριστός θέλει να Τον αγαπάμε, χωρίς όμως να νιώθουμε τη βεβαιότητα ότι Τον κρατούμε. Δε θέλει να μας δώσει σιγουριά, αλλά να μας αφήσει σ’ ένα μετέωρο κενό, στο οποίο μπορούμε να κάνουμε τις ωραιότερες πτήσεις, τα ομορφότερα σχέδια στον ουρανό της αγάπης Του, στο πέλαγος της ζωής, αφημένοι στους κυματισμούς Του. Μπορεί να νομίζεις ότι δεν ξέρεις που πας μέσα στο πέλαγος. Τότε, Εκείνος σου λέει: “Άσε τον άνεμο, θα σε πάει αυτός”, “Μα δεν έχω πυξίδα. Νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα”, “Αφέσου και θα βγει κάτι καλό”.

 

Άναψε την φλόγα της πίστης.

Αυτή την πίστη θέλει ο Θεός  να μεγαλώσει στις ψυχές των ανθρώπων!

 

Αυτό που οφείλουμε και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας είναι  ότι για να φτιάξουμε το καντήλι μας, όσο λάδι και να βάλουμε μέσα, αν δεν βάλουμε το φυτιλάκι με τη φωτιά, το καντήλι δεν ανάβει.

Γι’ αυτό, το φυτίλι που έχουμε μέσα στην καρδιά μας, ας το φουντώσουμε με την δύναμη της πίστης μας.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ