ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΠΟΤΕ ΣΟΥ;

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

 

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους. Πώς να πορευθείς στη ζωή χωρίς κανέναν δίπλα σου, στήριγμα αληθινό.

Όλοι οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν παρέα με άλλους που τους μοιάζουν σε χαρακτήρα και συνήθειες. Και ποιος δεν έχει ακούσει την παλιά, λαϊκή, σοφή παροιμία «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»; Αυτή η φράση κρύβει μεγάλες δόσεις ωμής αλήθειας, γιατί αν γνωρίσουμε τους φίλους κάποιου ανθρώπου, είναι σαν να γνωρίζουμε και τον ίδιο. Οι φίλοι μας άλλωστε είναι η προέκταση του εαυτού μας.

Πράγματι, οι φίλοι που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας είναι καθρέφτης της δικής μας προσωπικότητας. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι τελικά αυτό που μας ενώνει και πιστεύουμε ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί από το φιλαράκι μας, η προσωπικότητά του έχει στοιχεία που θέλουμε κι εμείς να αναπτύξουμε.

Τι είναι όμως για σένα σημαντικό σε μια φιλία;

Είμαι βέβαιος ότι   ένα από τα πιο σημαντικά και πιο όμορφα πράγματα σε μια φιλία είναι ότι ο ένας μπορεί να εμπιστεύεται τον άλλο.

Η εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί.

Είναι πολύ ωραίο να συνειδητοποιείς πως οι άλλοι σε εμπιστεύονται. Κι εγώ προσωπικά, έχω αποφασίσει να χειριστώ υπεύθυνα αυτή την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι άλλοι.

Αλλά η εμπιστοσύνη μπορεί και να καταχραστεί.

Η εμπιστοσύνη μπορεί, επίσης, να καταστραφεί. Σίγουρα θα  έχεις πειραματιστεί κι εσύ  αυτό και είναι επώδυνο. Σε πληγώνει πολύ.

Ελπίζω να μην αποφεύγεις τώρα για πάντα τους ανθρώπους, που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη σου. Σου εύχομαι, με τη βοήθεια του Θεού, να μπορέσεις να συγχωρήσεις αυτά τα άτομα και να μπορέσεις να τα πλησιάσεις και πάλι.

Ίσως να το έχεις παρατηρήσει κι εσύ,  εγώ πάντως το έχω καταλάβει, ήδη, καλά.

Οι άνθρωποι απογοητεύουν,  ακόμη και ο καλύτερος φίλος σου μπορεί να σε απογοητεύσει.

Και αυτό θα είναι πάντα έτσι. Μου συμβαίνει εμένα   και επανειλημμένα θα συμβεί και σε σένα να περιμένεις κάτι από κάποιον και μετά να απογοητεύεσαι. Αυτό είναι φυσιολογικό. Υπάρχει μόνο ένας που δεν μας απογοητεύει ποτέ  κι αυτός είναι ο Θεός.

Υπάρχει κάποιος που πραγματικά το αξίζει να ονομάζεται «ο καλύτερος φίλος» σου,  γιατί είναι  ο Ιησούς Χριστός.

Σκεφτηκες ποτε να κανεις κολητο σου τον Ιησου Χριστο?

Ο Χριστός θέλει να είναι ο καλύτερος φίλος σου.

Αν κάποια στιγμή άνοιξες την πόρτα της καρδιάς σου στον Χριστό, τότε Αυτός θέλει να είναι το νούμερο ένα  στη ζωή σου.

Ο Θεός δεν θα σε αναγκάσει να Του παραχωρήσεις όλη την καρδιά σου. Σου το ζητά με γλυκό και ευγενικό τρόπο. Θέλει να είναι το παν για σένα. Έτσι σχεδίασε ο Θεός τη ζωή σου, γι’ αυτό και μόνο έτσι θα ολοκληρωθείς σαν προσωπικότητα. Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κάποιον να μας λέει προς τα πού να πηγαίνουμε. Κι αν αυτός ο Κάποιος δεν είναι ο Θεός, τότε επιτρέπουμε στον εαυτό μας να άγεται και να φέρεται από κάθε άνεμο, να πηγαίνει με το ρεύμα της εποχής μας και ίσως αφήνουμε άλλους ανθρώπους ή επιρροές να μας καθορίζουν.

Αναμφισβήτητα, οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές. Και το απολαμβάνω, που έχω καλούς φίλους.

Αλλά οι φίλοι δεν μπορούν να σου δώσουν καθετί που χρειάζεσαι.

Αναμφισβήτητα, χρειάζεσαι επικοινωνία.

Αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τη βαθύτερη λαχτάρα της καρδιά σου. Αυτό μόνο ο Θεός μπορεί να το κάνει.

Ελπίζω να μη με κατάλαβες λάθος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε καλούς φίλους. Αυτό μας λέει και ο Λόγος του Θεού.

Οι δύο είναι καλύτεροι από τον ένα, γιατί η εργασία τους αποδίδει περισσότερο. Αν ο ένας πέσει, θα τον σηκώσει ο άλλος. Αλίμονο όμως σ’ εκείνον που είναι μόνος του,  αν πέσει, δεν υπάρχει άλλος να τον σηκώσει. Ο ένας εύκολα κατανικιέται, οι δύο αντιστέκονται, οι τρεις, ακόμη καλύτερα. Γιατί, όπως λένε, «το τριπλό σχοινί δεν κόβεται εύκολα».

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ψάχνουμε για κάποια ασφάλεια σ’ αυτή τη γη και να προσκολλόμαστε  σ’ αυτό, π.χ. τον τραπεζικό λογαριασμό, τους φίλους, τις επιδόσεις μας ή ότι άλλο καταφέρνουμε ή αποκτούμε. Αλλά αν γαντζώνεσαι σ’ αυτό, τότε δεσμεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Ωστόσο, αν προσκολλόμαστε στο Θεό, είμαστε ελεύθεροι! Ελεύθεροι να Τον αγαπάμε, να αγαπάμε τους άλλους, να αγαπάμε τον εαυτό μας. Και να το κάνουμε αυτό με όλη μας την καρδιά. Να αγαπάμε πραγματικά.

Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον, πρέπει να το ζήσει μόνος του. Αν έχεις κάνει αναρρίχηση ή αν έχεις περάσει από μια αερογέφυρα ή κάτι ανάλογο, τότε ξέρεις πώς είναι να πιάνεσαι από κάπου και να εμπιστεύεσαι.

Μη ψάχνεις κάπου αλλού για να πιαστείς. Μην δένεσαι με τον κόσμο, γιατί αυτός δεν σε αφήνει εύκολα.

Μη ψάχνεις να γεμίσεις το εσωτερικό σου κενό με άλλους ανθρώπους, με πράγματα ή με δραστηριότητες. Αναζήτησε την ολοκλήρωση της ζωής σου στο Θεό.

Τσακώνεσαι συχνά με τη(το) φίλη(ο) σου;

Τότε, ίσως η σχέση σας να είναι πολύ στενή.

Μην απαιτείς τα πάντα από άλλους ανθρώπους.

Περίμενε ότι χρειάζεσαι, περίμενε τα πάντα από το Θεό.

Ο Θεός είναι η αγάπη. Αυτός έχει όλη την αγάπη που χρειάζεσαι. Η αγάπη Του είναι πλούσια και είναι υπέρ αρκετή για σένα,  αυτή μπορεί να σε γεμίσει και να αναβλύσει κιόλας προς τα έξω για τους άλλους.

Η απόδειξη είναι ότι κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη από τον Ιησού Χριστό.

«Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη, από κείνον που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του». (Ιωάννης 15:13)

«Δύσκολα θα ‘δινε κανείς τη ζωή του ακόμα και για ένα δίκαιο άνθρωπο. Ίσως αποφάσιζε κανείς να πεθάνει για κάποιον καλό άνθρωπο. Ο Θεός όμως ξεπερνώντας αυτά τα όρια έδειξε την αγάπη Του για μας, γιατί ενώ εμείς ζούσαμε ακόμα στην αμαρτία, ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για μας». (Ρωμαίους 5:7-8)

Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη, από κείνον που δίνει τη ζωή του για τους φίλους του. Ο Ιησούς έδωσε τη ζωή Του για σένα, όταν ήσουν ακόμα εχθρός του.

Όλοι έχουμε αμαρτήσει. Όλοι έχουμε κάνει πράξεις που είναι δυσάρεστες στον Θεό.

Ο Ιησούς πέθανε στο σταυρό για να πληρώσει την ποινή για τις δικές σου και για τις δικές μου αμαρτίες . Ο Ιησούς πέθανε αντί για μας, λαμβάνοντας την τιμωρία που εμείς αξίζαμε. Η ανάστασή του είναι απόδειξη ότι ο θάνατος του Ιησού ήταν αρκετός να εξοφλήσει για τις αμαρτίες μας.

Ο Θεός εγγυάται τη συγχώρεση και την σωτηρία σε όλους που πιστεύουν στον Ιησού, πιστεύοντας ότι ο θάνατός του είναι πληρωμή για τις αμαρτίες μας.

Αυτό είναι το μήνυμα της σωτηρίας.  Θυμήσου, η σωτηρία σου είναι σίγουρη στον Ιησού Χριστό αρκεί εσύ να θελήσεις να Τον κάνεις  Φίλο σου, Κολλητό σου. Αν πράγματι πιστεύεις ότι ο Ιησούς είναι ο Σωτήρας σου, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα ζήσεις αιώνια με τον Θεό στην επ’ ουράνια βασιλεία!

Ο Χριστός είναι ό μεγάλος και μοναδικός φίλος μας. Καί οποίος έχει τέτοιο φίλο έχει «σκέπη κραταιά καί φάρμακο ζωής καί θησαυρό». Άλλωστε ό Ίδιος ό Χριστός αποκαλούσε τούς μαθητές Του φίλους Του. «Ύμείς φίλοι μου έστε», τούς έλεγε μέ τόν έναν καί μέ τόν άλλο τρόπο, καί περισσότερο τούς τό έδειχνε μέ τήν αγάπη, τήν προστασία, καί τήν παρουσία, καί τή στοργή Του. Ό μοναδικός φίλος μας είναι ό Χριστός, ή μοναδική μας αγάπη. Καί μετά έχουμε φίλους τούς φίλους του Ιησού Χρίστου, τούς ανθρώπους πού Τόν αγαπούν, πού Τόν πιστεύουν καί Τόν έχουν κοντά τους.

Πάρε την  απόφαση η οποία θα σου αλλάξει την ζωή. Ίσως αναρωτιέσαι. Τι γίνετε τώρα; Πώς να αρχίσω την ζωή μου με τον Θεό; Πως θα γνωρίσω τον Ιησού Χριστό? Πως θα του μιλήσω? Τι θα του πω?

Μην τα σκέφτεσαι όλα αυτά. Πάρε εσύ την απόφαση και τα άλλα άστα σε Αυτόν.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ