ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρώ μια έντονη επιθυμία, σε πολύ κόσμο, να επιδιώκει να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα για διάφορα θέματα. Αρνείται να κουβεντιάσει, να επικοινωνήσει και βολεύεται στην δική του εκδοχή αλήθειας. Όλα, τελικά, είναι τόσο υποκειμενικά. Η αλήθεια πονάει, δεν αρέσει, ενοχλεί και χρειάζεται να είσαι διαθέσιμος, να αντιμετωπίσεις και να προσεγγίσεις ότι πραγματικά αξίζει. Για αυτό τον λόγο, οι αδύναμοι είναι φιλικοί με το ψέμα, το δικό τους ψέμα. Ένα ψέμα, που το έχουν τόσο πολύ πιστέψει, που μοιάζει αλήθεια, καθώς δεν σε υποχρεώνει να δεσμευτείς σε κάτι, σε εξυπηρετεί ανά πάσα στιγμή και φυσικά μπορείς να το προσαρμόσεις, σε όποια κατάσταση σε βολεύει. Μπορείς να βλάψεις, ωστόσο, αναμφισβήτητα κάποιον, αλλά σε βάθος χρόνου μόνο τον εαυτό σου βλάπτεις. Η αλήθεια, θα νικά πάντα. Αυτοί, που κερδίζουν σε αυτή την ζωή, είναι οι άνθρωποι που εμμένουν στις αξίες τους και δεν προσβάλλονται από τους καχεντρεχείς, που επιθυμούν να μειώσουν τον συνομιλητή τους, από την ανικανότητά τους να τον αντιμετωπίσουν. Η κοινωνία μας, γενικότερα, χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, όλη την αλήθεια, όχι την βολεμένη, ως προς τα συμφέροντα κάποιου ή προς τις προσδοκίες κάποιου άλλου, αντίστοιχα. Η αλήθεια, δεν δέχεται περικοπές. Είτε πρόκειται για όλη την αλήθεια, είτε δεν είναι απλά η αλήθεια.

 

 

Στη βραχύχρονη ως τώρα ζωή μου, μπορώ να πω με σιγουριά, πως γνώρισα πολλά είδη ανθρώπων. Γνώρισα ανθρώπους, που η ομορφιά και η αλήθεια της ψυχής τους με συγκλόνισε, ανθρώπους που μ’ έκαναν να «ερωτευτώ» τον τρόπο σκέψης τους και το μυαλό τους, αλλά και ανθρώπους, που η υποκρισία τους αργά ή γρήγορα μ’ απογοήτευσε.

 

Οι άνθρωποι διακρίνονται σε δύο πολύ βασικές κατηγορίες. Τους αληθινούς και ειλικρινείς ανθρώπους από τη μία και τους ψεύτικους και υποκριτές από την άλλη.

 

Ας αρχίσω με τους αληθινούς ανθρώπους. Οι αληθινοί άνθρωποι διαφέρουν κατά πολύ από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Βλέπεις στα μάτια τους την αλήθεια της ψυχής τους, δεν μπορούν να σου κρυφτούν. Αυτό που νιώθουν, αυτό θα σου δείξουν, αυτό που σκέφτονται, αυτό θα σου πουν. Αδιαμφισβήτητα, οι αληθινοί άνθρωποι δεν είναι πολλοί, κι αυτό γιατί η αλήθεια είναι ένα φορτίο βαρύ που δεν μπορούν όλοι να το σηκώσουν. Το φορτίο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το θάρρος που χρειάζεται για να πει κανείς την αλήθεια, αλλά και τη δύναμη που απαιτείται, για να αναλάβει κανείς τις συνέπειες της αλήθειας που θα πει. Γιατί η αλήθεια, μπορεί να είναι ευχάριστη και ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να γίνει σκληρή και να προκαλέσει δυσφορία στους αποδέκτες της. Κι εκεί είναι που δημιουργείται η σύγκρουση στο μυαλό των ανθρώπων. Να πουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται και αισθάνονται, γνωρίζοντας ότι μπορεί να γίνουν από πολλούς ανεπιθύμητοι ή να το κρατήσουν μέσα τους, προκειμένου να είναι ευχάριστοι και αποδεκτοί από τους άλλους;

 

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η τόλμη των αληθινών ανθρώπων. Ξέρουν πολύ καλά ότι ακολουθούν ένα μονοπάτι, που δε θα τους εξασφαλίσει απαραίτητα μια εύκολη πορεία, μια πορεία χωρίς εμπόδια. Γνωρίζουν, όμως, πως η πορεία αυτή σίγουρα θα τους οδηγήσει σ’ έναν υπέροχο προορισμό. Και ποιος είναι ο προορισμός αυτός; Μα φυσικά οι γνήσιες και ανεπιτήδευτες ανθρώπινες σχέσεις, που δυστυχώς στις μέρες μας αποτελούν ένα είδος προς εξαφάνιση. Τί πιο σημαντικό, άραγε, στη ζωή των ανθρώπων από τις υγιείς και αληθινές σχέσεις τους με τους άλλους; Τί πιο σπουδαίο από την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και τη φιλαλήθεια; Αυτά δεν είναι τα στοιχεία που κατά βάθος όλοι επιζητούμε από τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά συνάμα φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε;

 

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη κατηγορία ανθρώπων, κι αυτοί είναι οι ψεύτικοι άνθρωποι. Ο όρος «ψεύτικος» είναι σίγουρα βαρύς χαρακτηρισμός για έναν άνθρωπο, κι αυτό γιατί όλοι απεχθανόμαστε το ψέμα, την υποκρισία, την επιτήδευση, την ανειλικρίνεια και την προσποίηση. Θα μπορούσαμε, μάλιστα να πούμε, πως είναι κι ένας χαρακτηρισμός αρκετά άδικος, καθώς συνήθως, οι άνθρωποι αυτοί δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη στάση τους, αλλά το υπάρχον σύστημα αξιών, που όχι μόνο συντηρεί το ψέμα και την υποκρισία, αλλά δίνει και την εντύπωση πως αυτά αποτελούν και τους πιο προσαρμοστικούς τρόπους συμπεριφοράς στην κοινωνία των ανθρώπων. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει πολύ απλά, γιατί σ’ όλους αρέσει να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που να τους λένε πάντα αυτά που θέλουν να ακούσουν, ανθρώπους που να μην ταράζουν ποτέ τα ήρεμα νερά τους. Κάπως έτσι συντηρούνται στην κοινωνία μας οι ψεύτικοι άνθρωποι.

Είναι, όμως, αυτό που πραγματικά επιζητούμε οι άνθρωποι από τους άλλους; Μια υποτιθέμενη αληθοφάνεια; Είμαι σίγουρος πως όχι. Κατά βάθος όλοι διψάμε για αλήθεια και την έχουμε ανάγκη στη ζωή μας όσο τίποτε άλλο. Ξέρουμε πως αυτή είναι η μόνη σωτηρία, ο μόνος απελευθερωτικός δρόμος που θα οδηγήσει στην πραγματική κάθαρση και λύτρωση της ψυχής μας, απλά την φοβόμαστε, μας τρομάζει. Γιατί να δίνουμε προβάδισμα στο «φαίνεσθαι»; Αυτό το «φαίνεσθαι» δεν είναι που μόνο από ψέμα σε ψέμα ξέρει να μας παρασύρει και να μας αποπροσανατολίζει; Ας πολεμήσουμε, λοιπόν, για την αλήθεια στη ζωή μας, ας γίνουμε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της. Μπορεί στη μάχη αυτή να αποκτήσουμε πολλούς εχθρούς και να πληγωθούμε αβάστακτα, αλλά η αλήθεια θα είναι πάντα εκεί, δίπλα μας, η μεγαλύτερη ασπίδα μας και συνάμα το πιο πολύτιμο λάφυρό μας.

 

Σε αυτό το σημείο θα σας διηγηθώ μια ιστορία.

Ήταν η πρώτη φορά (πάντα υπάρχει μιά πρώτη φορά) που συναντήθηκαν η Αλήθεια και Το Ψέμα. Το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια της είπε «Ωραία μέρα σήμερα». Η Αλήθεια για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω και τον ουρανό και όντως η μέρα ήταν ωραία.

Περπάτησαν για λίγο ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε «Ωραίο και ζεστό το νερό. Θες να κολυμπήσουμε μαζί»? Και πάλι η Αλήθεια ήταν καχύποπτη. Δοκίμασε όμως με το χέρι της το νερό και πράγματι ήταν ζεστό. Μπήκαν λοιπόν και οι δυο τους στο νερό και κολυμπούσαν για αρκετή ώρα, όταν ξαφνικά το Ψέμα, βγήκε από το πηγάδι, φόρεσε τα ρούχα της Αλήθειας και εξαφανίστηκε.

Η Αλήθεια θυμωμένη βγήκε γυμνή τρέχοντας παντού ψάχνοντας για το Ψέμα να πάρει τα ρούχα της. Ο κόσμος που την έβλεπε γυμνή, γύριζε το βλέμμα του αλλού είτε από ντροπή είτε από θυμό. Η φτωχή Αλήθεια ντροπιασμένη γύρισε στο πηγάδι και χώθηκε εκεί για πάντα.

Έκτοτε το Ψέμα γυρίζει ανενόχλητο ντυμένο σαν Αλήθεια ικανοποιώντας τα τερτίπια του κόσμου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θέλει να δει τη γυμνή Αλήθεια.

Εδώ θα συνεχίσω  και θα τελειώσω εκφράζοντας τις δικές μου σκέψεις, τι αντιπροσωπεύει έμενα και πως θέλω να πορεύομαι στην ζωή μου.

Εάν πω ότι δεν φοβάμαι θα πω ψέματα αλλά στέκομαι όρθιος και θαρραλέος ! Ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό λένε. Κι εγώ έχω σκοπό να ζήσω. Να ζήσω με την Ψυχή μου ολόκληρη. Είμαι έτοιμος  να διώξω το φόβο, να βρω τη δύναμη μου. Και η δύναμη αυτή βρίσκεται στην πνευματική μου υπόσταση.

Εδώ ξεκινά η μεγάλη μάχη και ο σκληρός πόλεμος. Αυτό που χρειάζεται και που δεν είναι εύκολο, όπως καμία μάχη δεν είναι εύκολη,  είναι να αρχίσεις να σκίζεις ένα, ένα τα ψέματα αυτού του κόσμου, για να δεις ποιος αληθινά είσαι. Να δεις την Ψυχή σου με όλη της την ομορφιά. Να την χαιρετίσεις με όλη την ευγνωμοσύνη που της πρέπει.

 

Άλλη μια μάχη που επιβάλλεται να δώσει ο άνθρωπος, είναι να κατανοήσει  τι εστί η παρουσία του εδώ και γιατί είναι εδώ.

Εάν με ρωτήσεις γιατί είμαι εγώ εδώ   θα σου πω ότι είμαι εδώ και νικώ. Κάθε μέρα νικώ ανησυχίες, νικώ φόβους , νικώ σκέψεις που προσπαθούν να με διαβάλουν απέναντι στον εαυτό μου, απέναντι στον συνάνθρωπο. Γιατί εγώ και ο συνάνθρωπος είμαστε το ίδιο. Είμαι εδώ και πολεμώ. Είμαι εδώ και αγαπώ. Αγαπώ τον εαυτό μου, του δίνω όλη την αξία που του πρέπει, διώχνοντας κάθε εγωισμό. Άλλωστε εξαιτίας του εγώ έρχεται το ψέμα, η ανασφάλεια, η κατάκριση. Και είμαι εδώ! Μια Ψυχή ανθρώπινη γεμάτη Αλήθεια, γεμάτη Αγάπη και Κατανόηση .Γεμάτη χαρούμενες και θετικές σκέψεις. Κάθε ώρα, κάθε στιγμή είμαι εδώ. Γιατί το μυστικό είναι στη στιγμή. Να βλέπεις τον εαυτό σου σε κάθε στιγμή, σε κάθε λόγο, σε κάθε πράξη. Να κατατροπώνεις κάθε αρνητική σκέψη. Να αφήνεις το Πνεύμα που είσαι να υποτάσσει το εγώ, να νικάει τους φόβους του πλανήτη της ύλης. Γιατί κάθε φόβος είναι μόνο μια υπόθεση για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, είναι ένα ψέμα με λίγα λόγια. Είμαι εδώ, για να νικήσω τα ψέματα. Βλέπω την ΨΥΧΗ μου και ΑΝΟΙΓΟΜΑΙ στην αλήθεια της. Πονάει η Αλήθεια, μα πιο πολύ πονάει το ψέμα. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή είμαι εδώ. Και η χαρά είναι μεγάλη. Είναι η Χαρά της Αληθινής Γνώσης.

 

 

Πάω αντίθετα σε ότι αποδέχτηκα άκριτα. Όλοι μαζί, μια γροθιά για έναν καινούριο κόσμο. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τον παράδεισο στη Γη. Γιατί ο Παράδεισος είναι μέσα μας. Η αλήθεια και το ψέμα είναι μέσα μας. Επιλέγω το ΦΩΣ. Επιλέγω μέσα στον ψεύτικο κόσμο της τρομοκρατίας να βλέπω την αλήθεια της χαράς, την ανιδιοτέλειας, την ειλικρίνειας, του θάρρους, της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης. Επιλέγω να κοιτάω μέσα μου για απαντήσεις.

Το ταξίδι ξεκινά! Το ταξίδι της καρδιάς και του σπαθιού! Το ταξίδι της πνευματικής αφύπνισης!

 

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε