ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ.

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

 

Κανένας μας δεν γεννήθηκε με οδηγίες για το πώς να ζήσει και να απολαύσει τη ζωή.

Φυσικό είναι να κάνουμε λάθη που αφορούν την προσωπικότητά μας που έχουν όμως άμεσο αντίκτυπο στην οικογένεια και στους φίλους μας. Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε. Η αναγνώριση  και η διόρθωση  θέλει ηρωισμό και γενναιότητα ενώ η μη αναγνώριση και η μη διόρθωση θέλει δειλία και εγωισμό.

 

Εάν το πρόσωπο που δείχνετε στον κόσμο κρύβεται πάντα πίσω από μια μάσκα, θα φτάσει κάποια στιγμή που κάτω από τη μάσκα δεν θα υπάρχει τίποτα. Εάν ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο επικεντρωμένοι στον τρόπο που σας βλέπουν ή που θέλουν να είστε οι άλλοι, θα ξεχάσετε τελικά πως και ποιοι πραγματικά είστε. Μην φοβάστε λοιπόν την κρίση τους, όλοι μέσα μας ξέρουμε ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα. Οι μόνοι άνθρωποι που πραγματικά εντυπωσιάζουν και εμπνέουν είναι οι αυθεντικοί άνθρωποι.

Ότι κάνετε σήμερα θα το λάβετε αύριο, όχι ως τιμωρία ή ως ανταμοιβή αλλά ως αντανάκλαση των τωρινών σας επιλογών. Το πιο βαρύ φορτίο που μπορεί να δώσετε στον μελλοντικό εαυτό σας είναι τύψεις και ενοχές ότι έχει βλάψει άλλους ανθρώπους.

Μην αφήνετε άλλους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες σας.

Όσο περίεργη κι αν ακούγεται η παραπάνω φράση είναι απόλυτα αληθινή. Θεωρείστε δεδομένο ότι με κάθε ευθύνη που παραδίδετε, ταυτόχρονα παραδίδετε και ένα μέρος της δύναμής σας. Όσες περισσότερες ευθύνες σας, αφήνετε να τις αναλαμβάνουν άλλοι, τόσο περισσότερο εσείς αποδυναμώνεστε.  Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από λίγα χρόνια θα αισθάνεστε άτολμοι, δειλοί και θα αποδέχεστε ότι θεωρήσουν αυτοί που ανέλαβαν τις ευθύνες σας ότι σας αξίζει. Μερικές φορές είναι αναγκαίο να πέσετε όσο πιο χαμηλά γίνεται, με σκοπό να σταθείτε ψηλότερα από ποτέ. Μερικές φορές είναι αναγκαίο να ξεπλύνετε τα μάτια σας με δάκρυα για να δείτε τις δυνατότητες που στέκονται μπροστά σας πιο καθαρά.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν μπροστά στο γεγονός ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις ρίχνουν άλλου.

Δικαιολογίες βρίσκουν άφθονες. Φταίει η κοινωνία. Φταίει η εκκλησία που εγώ δεν γνωρίζω γιατί είμαι ορθόδοξος. Φταίνε οι ιστορικοί που δεν μου διδάξανε την ιστορία της πατρίδας μου. Φταίει το κατεστημένο. Φταίει το πολίτικο σύστημα. Με λίγα λογία, φταίνε όλοι οι άλλοι έκτος από έμενα. Εντάξει. Ας πούμε ότι φταίνε οι άλλοι.

ΚΙ ΕΣΥ  ΜΑΓΚΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΑΞΕΙΣ;

ΚΙ ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ;

 

Να σου πω εγώ τι έκανες. Έκανες ένα  ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Απλά δεν έκανες και δεν κάνεις τίποτε γιατί έτσι σε βολεύει.

Επειδή όμως σε βολεύει αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος άνθρωπος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης. Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του. Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε. Ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τη φοβούνται. Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτο σου και στα  στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας.

Αν δεν είναι ποτέ δικό μας το λάθος, τότε δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτό. Κι αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη, τότε θα είμαστε πάντα θύματά του.

 

 

Η ζωή σου είναι ο καρπός των δικών σου πράξεων. Δεν έχεις κανέναν να κατηγορήσεις εκτός από τον εαυτό σου.

Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες επειδή αποφύγαμε τις ευθύνες μας.

Η υπευθυνότητα είναι το τίμημα της ελευθερίας.

Εάν είσαι ανεύθυνος άνθρωπος αυτό αμέσως σε κάνει και ανήθικο γιατί ο ανεύθυνος άνθρωπος χρησιμοποιεί και ψέματα.

Έχεις μάθει πάντα τις ευθύνες σου να τις ρίχνεις αλλού. Στην τύχη, στην μοίρα στην κακιά στιγμή αλλά ποτέ στον εαυτό σου. Μην μεταφέρεις την ευθύνη πάντα στους άλλους, κάποια στιγμή θα φταις κι εσύ.

 

 

Μάθε να δέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου και να μπορείς να τις ξεπερνάς με ψηλά το κεφάλι, δεν έγινε τίποτα αν κάνεις κι ένα λάθος, ακόμα κι αν πληγώσεις κάποιον ίσως και να μπορείς να το διορθώσεις.

Το θέμα είναι να μην γίνεσαι μικρός, να δέχεσαι πως έφταιξες, να ζητάς συγγνώμη, να χαμηλώνεις το κεφάλι και να λες “συγγνώμη, λάθος μου!”.

Αυτή είναι η ανωτερότητα. Εκεί φαίνεται το ήθος σου και η αξιοπρέπειά σου. Όχι στο να μετατοπίζεις τις ευθύνες σου οπουδήποτε αλλού πέραν του εαυτού σου.

Χαμήλωσε λίγο την μύτη σου δεν θα πάθεις κάτι, είμαστε άνθρωποι και θα κάνουμε λάθη. Και μια και δυο φορές, η μαγκιά όμως είναι να μπορείς να αναγνωρίζεις το λάθος σου, να καταλαβαίνεις πως έφταιξες και να το διορθώνεις. Και αν μια “συγγνώμη” δεν μπορεί πάντα να διορθώσει τα πράγματα, οι πράξεις μπορούν. Δείξε με τις πράξεις σου πως έχεις καταλάβει το λάθος σου. Οι πράξεις μπορούν να διορθώσουν πολλά, τα λόγια σχεδόν τίποτα.

Το λάθος έγινε, από εκεί και πέρα τι κάνεις είναι το θέμα. Κάθεσαι και το παίζεις θύμα ή αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και φροντίζεις να είσαι σωστός απέναντι στον εαυτό σου αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο;

 

Γέμισε ο κόσμος τσάμπα μάγκες, που υψώνουν την φωνή, βαράνε το χέρι στο τραπέζι, κοσμούν με διάφορα “όμορφα” επίθετα τον συνομιλητή τους και νομίζουν πως μπορούν να βγουν από πάνω.

Όχι φίλε μου, η άντρας είσαι ή γυναίκα, ποσώς με ενδιαφέρει. Στο είπα και πριν η μαγκιά έγκειται στο να καταλαβαίνεις το λάθος σου και να έχεις τα κότσια να ζητήσεις συγγνώμη. Μην μου το παίζεις ανώτερος την ώρα που δεν είσαι. Γενικότερα μην προσπαθείς να αποδείξεις πως είσαι κάποιος που δεν είσαι. Δεν σε πιστεύει κανείς.

 

Τα λόγια σου και οι πράξεις σου μου δείχνουν ξεκάθαρα τι είσαι. Ξέρω και πως να σου συμπεριφερθώ και πως να σου μιλήσω. Άλλο που επιλέγω να μην το κάνω από τη στιγμή που δεν έχεις ούτε στο ελάχιστο αξιοπρέπεια να παραδεχτείς το λάθος σου. Τα θλιμμένα μάτια και τα στραβά χαμόγελα τα βλέπω βερεσέ. Την μπέσα σου θέλω να δω αλλά κάπου το χάνεις.

ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

 

Όλα γύρω σου διαλύονται κι αντί να παλέψεις να τα σώσεις, βουλιάζεις μαζί τους. Μιζεριάζεις. Κατηγορείς το σύστημα και την κυβέρνηση για τις δουλειές που δεν υπάρχουν. Τα βάζεις με τους γονείς σου που δε σου παρείχαν όλα όσα θα ήθελες να έχεις. Τσακώνεσαι με τον αδερφό. Σου φταίνε οι παπάδες, οι δεσποτάδες, οι εκκλησίες. Με λίγα λογία όλα σου φταίνε και όλοι οι άλλοι είναι οι υπεύθυνοι. Ξέρεις κάτι όμως; Κανείς δε σου φταίει. Εσύ είσαι υπαίτιος για ότι κακό σου συμβαίνει. Και μην περιμένεις ντάντεμα από κανέναν. Σου μίλησαν. Σε παρακίνησαν. Προσπάθησαν. Δε θα ασχολούνται μια ζωή μαζί σου, όμως. Τους κούρασες. Κουράστηκαν να προσπαθούν να σε βοηθήσουν κι εσύ να μην κάνεις τίποτα γι  αυτό. Ζωή σου είναι στο φινάλε, όχι δική τους.

 

Συσσώρευσε όλο το θυμό που έχεις και μετέτρεψέ τον σε δύναμη. Κάν᾽ τον σύμμαχό σου. Πάτα στα πόδια σου. Σήκω το πρωί, κοιτάξου στον καθρέφτη και θέσε στόχους. Μίλα με τον εαυτό σου. Κάνε την αυτοκριτική σου. Συνειδητοποίησε την κατάσταση. Λάβε τις ευθύνες σου. Οπλίσου με δυνάμεις και μπες στον πόλεμο.  Μάθε όσα δεν σου έμαθαν.

Στον αγώνα αυτόν ΕΝΑΣ θα είναι δίπλα σου. Μονό ο Χριστός θα είναι πάντα δίπλα σου και στα εύκολα και στα δύσκολα.

Ειδικά στα δύσκολα όταν όλοι σε εγκαταλείψουν, ακόμα κι εκείνοι που νόμιζες πως σε αγαπούσαν.

Μία Είναι η Αληθινή Αγάπη, όλες οι άλλες είναι πρόσκαιρες και εφήμερες.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ