ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το Δεκέμβριο του 1991 ο κόσμος στην Ελλάδα άρχιζε να ετοιμάζεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι άνθρωποι μυρμήγκιαζαν στα μαγαζιά της κάθε πόλης, στα παζάρια και στις Λαϊκές αγορές. Προμηθεύονταν αγαθά και δώρα για να περάσουν ευχάριστα με τους καλεσμένους, τους συγγενείς και φίλους, Την Γέννηση Του Σωτήρα και τον ερχομό του νέου έτους. Στους δρόμους της πόλης άκουγες κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια ντόπια αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου. Όλα τα μαγαζιά ήσαν στολισμένα με γούστο. Τα σπίτια μοσχομύριζαν από το φρέσκο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα πορτοκάλια, την κανέλα και άλλα μπαχάρια, που οι νοικοκυρές έβαζαν στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που ψηνόντουσαν στις κουζίνες. Τα καράβια και τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα αναβόσβηναν χαρούμενα τα φωτάκια τους . Οι ποιο μερακλήδες τοποθετούσαν φωτάκια έξω στις αυλές στις βεράντες και στα μπαλκόνια. Η ατμόσφαιρα αν μη τι άλλο ήταν γιορτινή.

 

Ήρθε και η 24 Δεκεμβρίου ήρθαν και λίγα χιόνια. Άσπρισαν τα κεραμίδια στις σκεπές των σπιτιών. Λίγο χιόνι στους δρόμους, που έλιωσε από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Το κρύο όμως περόνιαζε τους περαστικούς. Ιδίως το βράδυ που ο ήλιος έδινε την σκυτάλη στη σελήνη, η θερμοκρασία έπεφτε στους μείον.! Στις Εκκλησιές υπήρχαν λίγοι άνθρωποι ηλικιωμένοι οι περισσότεροι. Ήρθε και η 25 Δεκεμβρίου το κρύο ποιο βαρύ να κεντρίζει όλο το σώμα. Πολύς κόσμος έτρεξε στις Εκκλησίες για να ανάψει ένα κερί. Λιγότεροι για να δούνε την Θεία Λειτουργία και Ελάχιστοι εκτός των άλλων να κοινωνήσουν αφού νήστεψαν και εξομολογήθηκαν για αυτά που τους βάραιναν. Λίγοι ήταν όμως οι τελευταίοι. Οι περισσότεροι κοιμόντουσαν μέχρι αργά το πρωί για να διασκεδάσουν στα κέντρα το βράδυ μέχρι αργά…μπορεί και μέχρι τις πρωινές ώρες όταν μετά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και πολλών τσιγάρων, οπωσδήποτε θα έψαχναν απεγνωσμένα για κάποιο πατσατζίδικο. Το μεσημέρι να φάνε από το πλούσιο γιορτινό τραπέζι. Τα τηλέφωνα να χτυπάνε για τα χρόνια πολλά και τους εορτάσαντες. Όλοι χαμογελαστοί και χαρούμενοι για τα δώρα.

 

Την ημέρα των Χριστουγέννων λοιπών όπως γιορτάζει η ανθρωπότητα γιορτάζουν και τα ουράνια. Η άνω Ιερουσαλήμ. Βέβαια στη άλλη ζωή γιορτάζουν με άλλον τρόπο που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει.

 

Άγγελοι να ψάλουν τα γνωστά Κοντάκια  που έχουν σχέση με την Γέννηση Του Σωτήρα μας. Τα γνωστά Απολυτίκια. Οι Αρχάγγελοι μπροστά με τα γυαλιστερά ξίφη τους τα χρυσά καμπάγια τους τις μαλαματοκαπνισμένες ασπίδες και θώρακες και από πίσω οι στρατιές τους. Άγιοι στα λευκά με ειρηνικές μορφές. Μάρτυρες του Ιησού γεμάτοι λάμψη, όλο φως. Άγιοι και Δίκαιοι αυτοκράτορες με τα πορφυρά καμπάγια τους, που τα στόλιζαν οι χρυσοί δικέφαλο αετοί. Όλοι τους ανεξαρτήτως βαθμού ήταν Άγιοι στρατιώτες Του Χριστού. Όλοι κατάφραχτοι με θώρακες μαλαματοκαπνισμένους, με σπάθες γεμάτες από πολύτιμους λίθους στη λαβή. Δίκαιοι Αξιωματικοί Υπαξιωματικοί και Οπλίτες. Ψηλότερα σε χρυσό Θρόνο η Θεοτόκος περιτριγυρισμένη από αγγέλους. Στο κέντρο Ένας Θρόνος όλο λάμψη και φως δυνατότερο από του ήλιου. Ο Θρόνος Του Πλάστη μας. Ο Σωτήρας με μια αγκαλιά να τους περικλείει όλους!

 

Πλησιάζει ο Άγιος Βασίλειος τον Πλάστη μας και Του ζητάει την άδεια να έρθει στην γη με την λήξη της γιορτής του Γενεθλίου Του. Αποκτώντας φυσικά μορφή κανονικού ανθρώπου. Να κάνει μια επίσκεψη για την πρωτοχρονιά που γιορτάζει και ο ίδιος, να δει από κοντά πως γιορτάζουν οι άνθρωποι.

 

Να σου λοιπόν ο Άγιος Βασίλειος μεταμορφωμένος σε Κληρικό, σε έναν δρόμο με λασπόνερα και κάποια λιμνάζοντα νερά που είχα παγώσει. Το κρύο τσουχτερό να προσπαθεί να εισχωρήσει μάταια στο εσωτερικό του Άγιου. Το χιόνι να αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος και να πέφτει με ορμή από τον αέρα πάνω στο φθαρμένο ράσο του Άγιου. Συνάντησε και κάποια σκυλιά καθώς διάβαινε, που από μακριά γαύγιζαν αγριεμένα. Μόλις όμως πλησίασε κοντά τους, άρχισαν να παίζουνε όλο χαρά μαζί του αψηφώντας το κρύο.  Καθώς περπατούσε βλέπει τα νεκροταφεία με αρκετές σβησμένες καντήλες. Μα αυτοί οι άνθρωποι κουράστηκαν για να μεγαλώσουν αυτούς που ζούνε σήμερα. Δούλεψαν κόπιασαν και δεν τους ανάβουν ούτε τις καντήλες; Κάποιοι τάφοι να είναι ρημαγμένοι. Άλλοι ακάθαρτοι και απεριποίητοι. Στεναχωρήθηκε ο Άγιος. Μα αν δεν τιμάνε τους πατεράδες, τις μητέρες τι κάνουν. Προχωρεί μέσα στην πόλη και βλέπει τις πολυκατοικίες. Να ζούνε στοιβαγμένοι οι άνθρωποι. Τι είναι αυτά σκέφτηκε. Σε περιστερώνες ζούνε οι άνθρωποι; Ακούει έναν άνθρωπο να λέει στον άλλον «εσύ καλά είσαι εκεί πάνω ψηλότερα από όλους μας» Τι; σκέφτηκε, θέλουν να βρίσκονται ψηλά μόνοι σαν τα κοκόρια; Μπα!!! τρελάθηκε ο κόσμος!!!  Πήγε σε μια εκκλησία απασφάλισε την πόρτα κάνοντας το σχήμα του Σταυρού και έκανε μια μικρή λειτουργία. Ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς. Αφού πέρασε τη νύχτα μέσα στην Εκκλησία την άλλη μέρα από τα χαράματα παίρνει τον δρόμο για τα χωριά. Είχε ξημερώσει η Πρώτη του χρόνου.

 

Χτυπάει μια πόρτα σε ένα παλιό σπίτι και του ανοίγει ο Θανάσης γύρω στα τριάντα χρονών. Έτριβε τα χέρια κοντά στο πρόσωπο του προσπαθώντας να τα ζεστάνει με το χνώτο του. ο Θανάσης λέγει, πέρνα γρήγορα μέσα κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση μόλις άναψα σόμπα. Μας έκανες και ποδαρικό Πάτερ μου! Το σπίτι ως δια μαγείας ζέστανε αμέσως. Η γυναίκα του σπιτιού μια απλή νοικοκυρά που τη λέγαν Ζηνοβία, βύζαξε το παιδί, κι΄ έκανε φαγητό, ο άντρας έκανε μια σύντομη βόλτα στα ζώα του, τεμάχισε και αρκετά ξύλα για να μπαίνουν στη σόμπα και επέστρεψε στο σπίτι. Πρώτη του χρόνου είπε να μην δουλέψει να κάνει τα απολύτως αναγκαία. Άλλωστε με τέτοιον χιονιά τι να έκανε; Η γυναίκα έκανε βασιλόπιτα και έπειτα βύζαξε πάλι το παιδί το έβαλε για ύπνο και κάθισε να φάγει. Αφού ο Άγιος ευλόγησε το τραπέζι και μετά το φαγητό είπε ο Θανάσης να κόψει την πίτα ο Πάτερ. Πριν την κόψει ρωτάει στον Άγιο ο Θανάσης. Άραγε σε τι σαλόνια θα είναι τώρα ο Άγιος Βασίλης Πάτερ μου. Ο Άγιος δεν είπε τίποτα και άρχισε να κόβει τα κομμάτια. Κόβει το πρώτο και λέγει Του Χριστού. Το δεύτερο της Παναγίας. Τρίτο λέγει είναι του σπιτιού. Ο Θανάσης του λέγει ξέχασες τον Άι Βασίλη Πάτερ μου. Πάει πριν του Σπιτιού!!!

 

Ο Άγιος βλέπει τον Θανάση τον ευλογεί κατόπιν κόβει ένα κομμάτι ο Άγιος και λέγει. του δούλου Σου Βασιλείου. Παραξενεύτηκε ο Θανάσης ως προς την προσφώνηση του κομματιού του Αγίου Βασιλείου αλλά δεν είπε τίποτα. Ήταν ακόμα σούρουπο όταν ο Θανάσης έκανε μια βόλτα στα ζώα του και γύρισε σχεδόν μελανιασμένος από τον παγωμένο και δυνατό αέρα. Έπιασαν για τα καλά τα κρύα σκέφτηκε. Τα πατζούρια παρόλο που ήταν κλειστά έτριζαν από την μάνητα του αέρα που τον άκουγες να σφυρίζει. Έπαιρνε ότι έβρισκε μπροστά του. Κάποιες σακούλες από σκουπίδια χόρευαν μεταξύ τους και στριφογύριζαν τρελά. Όταν σκοτείνιασε το κρύο είχε φτάσει στο αποκορύφωμα του. Το χιόνι πια είχε καλύψει σχεδόν τα πάντα. Ο Άγιος σηκώθηκε να φύγει! Μάταια!!!! ο Θανάσης δεν τον άφηνε να φύγει με τίποτα. Που θα πας Πάτερ μου με τέτοιο κρύο; Με τόσο χιόνι; Πρώτα ο Θεός να ξημερώσει τη μέρα του και φεύγεις με την αυγή. Κοίτα Πάτερ μου εγώ γράμματα δεν ξέρω, αλλά μου αρέσει να ακούω τα λόγια της Εκκλησίας και τα καταλαβαίνω. Μια και μπήκε ο καινούργιος χρόνος και είσαι από μακριά κάτσε να μας λειτουργήσεις εδώ στο σπίτι, να κοιμηθείς εδώ και αύριο φεύγεις. Έτσι και έγινε! Μετά την Λειτουργία και αφού νύχτωσε για τα καλά έστρωσαν να κοιμηθούνε. Ο αέρας έδινε πλέον ρεσιτάλ, αφού εισχωρούσε κάτω από την πόρτα. Τον έστρωσαν τον Άγιο σε μέρος ζεστό και έβαλαν κάτω από την εξώπορτα πετσέτες και κουβέρτες για να εμποδίσουν τον αέρα να περνά κρύος από κάτω.

 

Όταν κοιμήθηκαν όλοι, ο Θανάσης βλέπει στον ύπνο του, τον Πάτερ γεμάτο λάμψη να του λέγει με μια φωνή που ερχόταν από παντού. Θανάση τέκνο μου θα έχεις μεγάλο κλήρο από το Θεό. Δεν ρώτησες πως ονομάζομαι αλλά έδειξες εμπιστοσύνη στον Κλήρο. Με έβαλες στο σπίτι σου γιατί σκέφτηκες ότι είχε κρύο και κρύωνα. Με έβαλες να φάω να πιώ και να κοιμηθώ. Δεν με άφησες να φύγω βραδιάτικα γιατί σκέφτηκες πως θα ταλαιπωρηθώ μέσα στο αγιάζι. Αυτά λέγοντας άρχισε να απομακρύνεται. Μια στιγμή φωνάζει ο Θανάσης! πες μου ποιος είσαι; Αυτός που δεν πήγε στα μεγάλα σαλόνια αλλά προτίμησε να έρθει στο σπίτι σου να κόψει την πίτα που για χάρη του έκανε η ευσεβέστατη γυναίκα σου!!!

Όταν ξύπνησε ο Άγιος φυσικά δεν ήταν εκεί ενώ τα σκεπάσματα ευωδίαζαν. Είπε και στην γυναίκα του αυτά που είδε στον ύπνο του και μαζί υμνούσαν τον Παντοδύναμο. ΑΜΗΝ.

Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Α

Πήρα ένα Α και το έκανα Αστέρι. Σαν τ’ αστέρι το λαμπρό εκείνο  που οδήγησε τους Μάγους μια φορά  στου Χριστού, στης Παναγιάς την Άγια Φάτνη  και που σκόρπισε το φως και τη χαρά.

Β

Με το Β έγραψα Βηθλεέμ. Μακριά απ’ τα σπίτια σου Βηθλεέμ  κοντά στους ταπεινούς ποιμένες  ήρθε να γεννηθεί ο Λυτρωτής. Άγγελοι ψάλλουν με φωνές χαριτωμένες.

Γ

Με το Γ τη Γέννηση του Κυρίου. Γεννήθηκε φτωχός και ταπεινός  του κόσμου ο Βασιλιάς, φτωχό μωράκι, ανάμεσα στους πιο φτωχούς της γης. Μες στο χιονιά, ευωδιαστό κρινάκι.

Δ

Στο Δ βρήκα τα Δώρα που του χάρισαν. Δώρα του φέρνουν οι φτωχοί βοσκοί  δώρα φτωχά απ’ της καρδιάς τους την αγάπη. Λιβάνι, σμύρνα και χρυσό στα πόδια Του  ευλαβικά αφήσαν οι τρεις Μάγοι.

Ε

Στο Ε την Ελπίδα που μας έφερε στη Γη. Ελπίδα για ζωή γεμάτη αγάπη, μακριά από κακίες, πάθη, οργή,μακριά απ’ της αγνωσίας το σκοτάδι. Ειρήνη και χαρά φέρνει στη Γη.

Ζ

Με το Ζ θυμήθηκα τα ζώα που Τον ζέσταναν. Τα ζώα, με το χνώτο τους ζεστό  του ζέσταναν τα τρυφερά χεράκια. Μες στο παχνί τους, Θεϊκό Μωρό  και γύρω του τα άκακα αρνάκια.

Η

Με το Η, τον Ηρώδη τον κακό βασιλιά. Πώς να ξεχάσω εκείνον τον σκληρό  τον άκακο Ηρώδη που μια μέρα   διέταξε να σκοτώσουν τα μωρά της Βηθλεέμ  απ’ άκρη σ’ άκρη πέρα ως πέρα;

Θ

Με το Θ είπα, Θεέ μου! Γιός του Θεού γεννήθηκε στη Γη  κι ας βασιλέψει στις καρδιές μας η ειρήνη! Ας κλείσουν των πολέμων οι πληγές! Στην πονεμένη μας τη Γη, να ‘ρθει η γαλήνη.

Ι

 Με το Ι ψιθύρισα Ιωσήφ. Ο δίκαιος Ιωσήφ μ’ αγάπη, προσευχή  προστάτευσε την Παναγιά, το Θείο μωράκι. Φώτιση ας δίνει στους καλούς μας τους γονείς  στοργή να δίνουν στο δικό τους το παιδάκι.

Κ

Το Κ μου έφερε στο νου την καλοσύνη. Κύριε, κάνε η καλοσύνη σου  μέσα μας πάντοτε να βασιλεύει!

Εχθρό, κανέναν να μην νιώσουμε ποτέ  κι η πιο σκληρή καρδιά, ας ημερεύει!

Λ

Το Λ το Λιβάνι και το Λυτρωμό. Λιβάνι, σμύρνα και χρυσό  οι τρεις στο Λυτρωτή προσφέρουν  λαμπάδες Του ανάβουν οι πιστοί  γιατί είν’ ο Παντοδύναμος. Όλοι το ξέρουν!

Μ

Μέσα στο Μ είδα τους Μάγους. Μέσα στην κρύα τη νυχτιά  οι Μάγοι σκύβουν ταπεινά και προσκυνούνε  χίλια αγγελούδια στ’ αστεριού το φως   ψάλλουν γλυκά και το Μεσσία ανυμνούνε.

Ν

Στο Ν την Άγια Νύχτα. Να ‘μουν ένα βοσκόπουλο μικρό  στη Φάτνη σου κοντά τη νύχτα εκείνη! Τη Θεία σου μορφή να έβλεπα, να άκουγα το «επί γης ειρήνη»!

Ξ

Το Ξ στόλισε την Ξαστεριά. Ξέρεις μικρέ Χριστέ, πόσο αγαπώ  τον άρρωστο φτωχό, και πονεμένο. Κάνε να ξαστερώσουν οι ψυχές  να αγκαλιάσουν κάθε πικραμένο!

Ο

Με το Ο γιόρτασε η Οικουμένη. Ολόκληρη η πλάση ξαγρυπνά  τη νύχτα που γεννιέσαι Βασιλιά μου! Το Σύμπαν προσκυνά το Θείο Βρέφος. Φέρνει ειρήνη και αγάπη και χαρά  διώχνει κακίες, πάθη, κάθε νέφος.

Π

Το Π με γονάτισε μπροστά στην Παναγιά. Πιάσε με απ’ το χέρι, Παναγιά, φέρε τα βήματά μου ως το παιδί Σου! Άσε να αγκαλιάσω το Μωρό  κράτα με εκεί κοντά, πάντα μαζί Σου!

Ρ

Το Ρ μου θύμισε τον Ραββί, το Δάσκαλο. Ρώτησα τους βοσκούς: γιατί ο Θεός μας  οδήγησε ως τον Ραββί αυτούς; Κι εσένα μου ‘παν θα οδηγήσει άμα σκύψεις. Θα σ’ ανυψώσει ως τους ουρανούς.

Σ

Μ’ ένα μεγάλο Σ ζωγράφισα το Σπήλαιο. Στέκομαι στη Σπηλιά να προσκυνήσω. Λυγούν τα γόνατα σε προσευχή: Υγεία, υπομονή και καλοσύνη  δώσ’ τους γονείς μου κάνω την ευχή.

Τ

Μ’ ένα χαρούμενο Τ τραγούδησα τραγούδια. Τόσα τραγούδια μ’ έμαθε η δασκάλα! Δε σταματώ, πρωί και βράδυ τραγουδώ. Κράτα με Θεέ μου στη θερμή αγκαλιά Σου  κι αξίωσέ με κάποια μέρα να Σε δω!

Υ

Το Υ ήταν για τους Ύμνους. Ύμνους, ψαλμούς γλυκόφωνα αγγελούδια  σου ψάλλουνε στον ουρανό ψηλά. Σου τραγουδούνε κι οι γλυκιές φωνές μας  χαράς τραγούδια, ντο, σι, φα, μι, λα!

Φ

Το Φ για Φως που φώτισε την πλάση. Φώτισε τις καρδούλες μας Χριστούλη  στης γνώσης Σου το φως ν’ ανοίξει ο νους. της δόξης τ’ άγιο φως ας ξαναστράψει  πάνω από θάλασσες, στεριές και ουρανούς.

χ

Ένα Χ είπε: Χριστέ μου! Χάριζε στην Ελλάδα μας, Χριστέ μου  των Χριστουγέννων πάντα τη χαρά. Να ‘χουμε ομόνοια και ειρήνη! Να μεγαλώνουν τα παιδιά σ’ ελευθερία!

ψ

Οι άγγελοι έψελναν με το Ψ ψαλμούς. Ψάχνω να βρω λογάκια να σου ψάλω. Δε βρίσκω λέξεις! μα παρακαλώ. Έλα να θρονιαστείς μες στην καρδιά μου!  Χάρισε Εσύ σ’ αυτήν κάθε καλό.

Ω

Το Ωσαννά, που αρχίζει από Ω. Ω! Πόσο θα ‘θελα, Χριστέ, με τ’ αγγελούδια  να έψαλλα κι εγώ το «Ωσαννά»! Να σ’ έκανα αφέντη της ζωής μου, και να μην έφευγες ποτέ ξανά.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
Please follow and like us: