Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Πόσες φόρες σας έχει τύχει να απογοητευτείτε από ανθρώπους με τους οποίους έχετε ζήσει αρκετά, τους σεβόσασταν και τους θεωρούσατε δικούς σας;;; Δυστυχώς, σχεδόν κάθε άνθρωπος βιώνει αυτήν την απογοήτευση και όσο πιο δικό του άτομο τόσο εντονότερες είναι η απογοήτευση και η θλίψη!

 

Καθημερινά συναντάμε δεκάδες άτομα. Κάποιοι μένουνε προσωρινά, άλλοι παντοτινά και οι υπόλοιποι απλά προσπερνάνε χωρίς να αφήσουν κανένα αποτύπωμα στη ζωή μας. Οι δεύτεροι και οι τελευταίοι είναι άψογοι. Αυτοί που μας προσπερνάνε δεν μας επηρεάζουν στο ελάχιστο και για τους παντοτινούς νιώθουμε ευλογημένοι για την ύπαρξη τους στη ζωή μας. Το πρόβλημα είναι οι «προσωρινοί». Σου μαθαίνουν πάρα πολλά πράγματα αλλά δυστυχώς αφήνοντας σου στο τέλος μια πικρή γεύση για τη γνωριμία σας.

 

Ξεκινάς από μικρός τη συνειδητή διαδρομή σου και έχεις τόση δίψα για τη ζωή… Έχεις ανάγκη να γνωρίσεις ανθρώπους, να εμπιστευτείς, να πιστέψεις στο καλοπροαίρετο, να ρουφήξεις τη γνώση, να κάνεις κάτι σημαντικό, να βρεις απαντήσεις σε ότι σε βασανίζει υπαρξιακά, να ερωτευτείς, να νιώσεις πλήρης. Ανυπομονείς για τη στιγμή που θα μεγαλώσεις και θα βρεις το «δρόμο» σου, όπως όλοι σου λένε.

Μεγαλώνοντας ανακαλύπτεις ότι όλα εκείνα που κάποτε σου φάνταζαν απλά, δεν είναι και τόσο απλά τελικά.

Στην πορεία βιώνεις ματαιώσεις, προδοσίες, κακίες, ψέματα και παρόλο που πονάς, πείθεις τον εαυτό σου ότι όλα αυτά γίνονται για να δυναμώσεις, για να αποκτήσεις δεξιότητες, για να ωριμάσεις.

Πιστεύεις ακόμα στο «καλό» και αρνείσαι πεισματικά με το ρομαντισμό και την αφέλεια της νεανικής ηλικίας σου ότι τα πράγματα μπορεί τελικά να είναι τόσο πεζά και ωμά. Αρνείσαι το γεγονός ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι τόσο σκληρή και γκρίζα. Ως αντίδοτο σε ότι σε πληγώνει, εσύ συνεχίζεις να καλλιεργείς τα όνειρά σου, τις φιλοδοξίες σου, τους στόχους σου. Νιώθεις ότι κάτι καλύτερο σε περιμένει και ότι απλά δεν έχει έρθει ακόμα. Περιμένεις με ενθουσιασμό, αισιοδοξία και ανυπομονησία.

 

Ο χρόνος περνάει και αρχίζει και κλονίζεται η εμπιστοσύνη σου σε εκείνο το «καλύτερο». Προσπαθείς να μείνεις ανεπηρέαστος σε ότι σκυθρωπό, απαισιόδοξο και ισοπεδωτικό υπάρχει γύρω σου. Αντιστέκεσαι με όλο σου το «είναι» γιατί είναι ότι σου έχει μείνει από εκείνη την παιδική αθωότητα που σου «έταζε» όλα όσα μπορούσες σαν παιδί να ονειρευτείς, όλα όσα ήθελες να ανακαλύψεις και να γευτείς.

 

Ξαφνικά νιώθεις ότι κινδυνεύεις να γίνεις και εσύ γκρίζος. Και αυτό ίσως είναι το χειρότερο από όλα. Ψάχνεις από κάπου να πιαστείς. Το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι να πιαστείς από τους ανθρώπους γύρω σου. Αναζητάς μια έμπνευση, ένα βλέμμα, μια σκέψη, μια ιδεολογία, ένα όραμα, μια αξία. Έχεις επιθυμήσει να νιώσεις ζωντανός. Θέλεις να βρεις ξανά τα βασικά συστατικά που κάποτε σε έκαναν να γελάς από το τίποτα, να νιώθεις γεμάτος με το τίποτα και να ζεις μέσα από τη ζεστασιά των δικών σου ανθρώπων.

 

Ξαφνικά, συνειδητοποιείς ότι μάλλον δεν σκέφτονται όλοι όπως εσύ. Και δυσκολεύεσαι να το αποδεχτείς. Νιώθεις ότι όλοι γύρω σου έχουν αλλάξει. (Ίσως και οι άλλοι να σκέφτονται το ίδιο για σένα).  Το μόνο που αντιλαμβάνεσαι, ωστόσο, έντονα γύρω σου είναι μια ατέρμονη βιασύνη από όλους για όλα.

 

Οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για συναισθήματα, δεν έχουν χρόνο για στιγμές. Τα προβλήματα πληθαίνουν, οι πιέσεις αυξάνονται, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται και ο άνθρωπος μοιάζει να προδίδει ο ίδιος τον εαυτό του: σταματάει να ονειρεύεται. Δεν το κάνει επίτηδες και πολλές φορές δεν το συνειδητοποιεί παρά μόνο αργότερα, σε βάθος χρόνου.

Πόσα παράδοξα συμβαίνουν στον κόσμο μας.  Πώς μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος από όλα αυτά και να εστιάσεις στη δική σου πορεία; Πώς μπορείς να παρακάμψεις τον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και να παραμείνεις ρομαντικός;

 

Δυσκολεύεσαι να βρεις απαντήσεις που θα κατευνάσουν τις σκέψεις σου και θα σε καθησυχάσουν. Το μόνο ίσως που σε παρηγορεί είναι η διαπίστωση ότι παρόλο που σαν μονάδα δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά στον κόσμο σου, ωστόσο μπορείς να γίνεις ο ίδιος ,σαν άτομο, ο φορέας της αλλαγής που οραματίζεσαι! Τουλάχιστον, έτσι, μπορείς να κοιμάσαι λιγότερο «ένοχος» μπροστά σε ότι γύρω σου τρομαχτικά αλλάζει προς το χειρότερο.

Δυστυχώς  φταίμε εμείς που μας απογοητεύουν οι άνθρωποι και να μην βγάζω την ουρά μου απ έξω μπορεί κι εγώ να απογοήτευσα ανθρώπους κι ας είμαι παπάς.

Εάν δεν αλλάξετε πρότυπα πάντα θα απογοητευόσαστε.

 

Ως πρότυπο να μην έχετε ούτε παπά, ούτε δεσπότη, ούτε θεολόγο, ούτε διδάσκαλο, ούτε τίποτα. Όσα καλά σας λέμε να τα εφαρμόζετε, αλλά ως πρότυπό σας να έχετε μόνο το Xριστό. Kαι είναι ο μόνος που δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ. Kαι όσο περισσότερο τον γνωρίζετε, τόσο περισσότερο θα τον αγαπάτε. Επαναλαμβάνω είναι ο μόνος που δεν απογοητεύει.

 

Όπως είπα και άλλοτε, σας λέω και τώρα. Εσείς θα παντρευτείτε είστε νεαρές κοπέλες και η καρδιά σας κλίνει στο γάμο, και θέλετε να βρείτε πρόσωπο που να σας αγαπήσει, είναι ανθρώπινο αυτό, είναι μία ροπή την οποίαν όμως εκμεταλλεύονται οι απατεώνες, που εκμεταλλεύονται τα ιερά και τα όσια της καρδίας σας. Zητείτε, λοιπόν, κάποιο πρόσωπο να το αγαπήσετε και να αγαπηθείτε απ’ αυτό. Eίναι μια ανάγκη, μια ροπή της ψυχής σας αυτό. Aλλά προσέξτε καλά, να μη πέσετε σε καμιά παγίδα.

Καλέ μου άγνωστε φίλη και καλή μου άγνωστη φίλη.

Βλέπεις τι γίνεται στο κόσμο και ανησυχείς. Χίλια δυο πράγματα σε φέρνουν σε αμηχανία και ταράζουν τον ύπνο σου. Η συμπεριφορά των συνανθρώπων σου σε εκπλήσσει και σε απογοητεύει.

 

Η αδικία των μεγάλων, για τους φτωχούς και ανήμπορους λαούς σε αγανακτεί. Τίποτα στο κόσμο μας δε βρίσκεται στη θέση του κανονικά. Όλα είναι ανακατεμένα και όσο πάνε ανακατεύονται περισσότερο. Πως να κοιμηθεί κανείς ήσυχος και να ξυπνήσει χαρούμενος σε ένα τέτοιο κόσμο, πονηρό και διεφθαρμένο που συνεχώς βυθίζεται στην αδικία, στη βία και τη σαρκολατρεία.

 

Αυτός είναι ο πιό κατάλληλος καιρός να επικαλεστείς το όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού. Είναι καιρός να πιστέψεις στο Ευαγγέλιό Του και να λάβεις τη σωτηρία που εξασφάλισε για σένα, με τη σταυρική Του θυσία, επάνω στο λόφο του Γολγοθά. Διάβασε το Ευαγγέλιο, πίστεψέ το και ακολούθησέ το σαν καταστατικό της ζωή σου. Γίνε Χριστιανός με τη θέλησή σου και με επίγνωση της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού. Γονάτισε στο δωμάτιο σου και μίλησέ Του. Η ζωή σου θα αλλάξει. Οι ενέργειες του Ιησού Χριστού θα γίνουν πολύ φανερές και δυναμικές στη ζωή σου. Θα βλέπεις φανερή την παρουσία του Θεού, να σε συνοδεύει παντού και θα έχεις μια αγάπη για το Χριστό και θα λες <<Ελθέτω η Βασιλεία Σου>>. Θα είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος, γιατί συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες σου και θα νιώθεις μεγάλη ευχαρίστηση όταν κάνεις το θέλημα του Θεού. Η σωτηρία σου θα επεκταθεί στον οίκο σου. Τα παιδιά σου θα επιστρέψουν από την αμαρτία και αντί να τα περιμένεις εσύ τις νύχτες να επιστρέψουν στο σπίτι από τα νυχτερινά στέκια, θα σε περιμένουν αυτά να ετοιμαστείς για να πάτε να ακούσετε το Λόγο του Θεού. Πίστεψε στο Χριστό και θα σωθείς.

ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ.

ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΠΟΤΕ

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ