ΚΑΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ

Αν νομίζετε ότι η κακία είναι απλή υπόθεση, θα απογοητευθείτε.  Όσο νωρίτερα μάλιστα τη μάθετε τόσο καλύτερα θα την αποφύγετε.

Ψέμα.   «Η κακία», «είναι κάτι πιο βαθύ, πιο ισχυρό, πιο ανεξέλεγκτο. Συνήθως πηγάζει από μια μεγάλη ανασφάλεια. Με άλλα λόγια, ένας κακός δεν είναι ποτέ μόνο κακός αλλά και βαθύτατα κομπλεξικός αφού προσπαθεί να ανεβάσει τον εαυτό του «γκρεμίζοντας» τους άλλους (και το καταφέρνει θαυμάσια χωρίς να το καταλάβετε).

Η ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΝΙΚΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ

Στην πραγματική ζωή η κακία ζει και βασιλεύει.  Από παιδιά μάς έμαθαν, ότι αρκεί να είμαστε εμείς καλοί για να είναι και οι άλλοι. Πρόκειται για μια επικίνδυνη παγίδα αφού μας ακινητοποιεί στις αντιδράσεις μας. Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς κακός για να αντιμετωπίσει την κακία, έχει κάθε υποχρέωση όμως, για την ψυχική του υγεία,  να προφυλάξει τον εαυτό του.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ο κακός άνθρωπος είναι ευγενής, αλλά με αρνητική πρόθεση.

Οι κακοί άνθρωποι, μοιάζουν ευγενείς, αλλά δεν είναι. Χαμογελούν όταν σχολιάζουν κάτι επάνω σας για παράδειγμα, αλλά όταν προσπεράσετε το χαμόγελο και αντιληφθείτε αυτό που πραγματικά ειπώθηκε, τότε θα διαπιστώσετε πως το χαμόγελο ήταν απλά μια βιτρίνα και το σχόλιο ήταν μάλλον πικρόχολο. Οι καλοί άνθρωποι  λένε την ειλικρινή γνώμη τους και δεν είναι κακεντρεχείς, ακόμα και αν έχουν λόγο να είναι.

Οι κακοί άνθρωποι σας μειώνουν  με τη συμπεριφορά τους.

Κάποιοι το κάνουν συνειδητά και κάποιοι ασυνείδητα, αλλά όσοι το κάνουν δεν σε αγαπούν. Αυτοί που δεν σε αγαπούν και κρύβουν κακία, προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να σε προσβάλουν, να σε υποτιμήσουν και να σε στενοχωρήσουν. Αυτός που σε αγαπά  είναι εκεί για να σας φτιάχνει τη διάθεση, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και όχι για να σας τη ρίχνει περισσότερο. Δεν είναι πάντα διακριτή η διάθεση κάποιου να σας υποτιμήσει, αλλά αργά ή γρήγορα θα το καταλάβετε και πρώτα απ’ όλα θα το νιώσετε. Τέτοιες συμπεριφορές πηγάζουν από ανασφαλή άτομα και άτομα που τελικά καταλήγουν μόνα τους και χωρίς φίλους.

Ο κακός άνθρωπος εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες σας.

Ο φίλος, ο συγγενής, που, τελικά, δεν αξίζει να είναι φίλος η συγγενής, οπότε απομακρύνεστε από κοντά τους διακριτικά, γνωρίζει τις αδυναμίες σας και τις χρησιμοποιεί συχνά εις βάρος σας για να σας υποτιμήσει, να ρίξει την αυτοπεποίθηση σας και να αποδείξει  εν τέλει πόσο κακός είναι. Μην ξεγελιέστε λοιπόν, από φτηνές δικαιολογίες και δηλώσεις μεταμέλειας, γιατί οι αληθινοί φίλοι η οι καλοί συγγενείς,  δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ εις βάρος σας τα τρωτά σας σημεία.

ΑΥΤΟΙ ΟΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΟΞΙΚΟΙ.

Έχετε ακούσει τον όρο «τοξικοί άνθρωποι;» Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι,  που στ’ αλήθεια έχουν τον τρόπο να μας βλάψουν ψυχικά αλλά και σωματικά. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι, δεν εντοπίζονται εύκολα. Συνήθως, λειτουργούν με ύπουλο τρόπο, αλλά υπάρχουν και οι φορές που επαναλαμβάνουν έντονα την ίδια συμπεριφορά

Χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων

Δεν παίρνουν ποτέ την ευθύνη. Αν αργούν φταίει η κίνηση, αν έχουν μια κακή συμπεριφορά φταίει ο άλλος που τους προκάλεσε. Πάντα φταίει κάτι ή κάποιος άλλος. Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν σκεφτεί τόσο καλές δικαιολογίες, που υποσυνείδητα τις έχουν πιστέψει και οι ίδιοι.

Ζητούν συνεχή προσοχή. Μπορεί να διακόψουν ή να θέλουν να μονοπωλήσουν τη συζήτηση. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν αλλά να πουν. Πανικοβάλλονται αν νιώθουν μη αγαπητοί, μη αρεστοί ή ότι δεν έχουν την εκτίμηση των άλλων. Θέλουν να είναι το επίκεντρο.

Προσπαθούν να χειριστούν και να χειραγωγήσουν τους άλλους. Αυτό προσπαθούν να το πετύχουν με διάφορους τρόπους. Μπορεί να γίνονται αυτό που θέλει ο άλλος να δει, να του λένε αυτά που θέλει να ακούσει, απλά για να τον έχει κοντά του και να τον χειρίζεται.

Ασκούν κριτική. Μπορεί να έχουν να πουν κάτι κακό για όλους, ή σε ανύποπτο χρόνο να θίγουν τους άλλους.

Είναι ανικανοποίητοι. Οι τοξικοί άνθρωποι, δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Πάντα κάτι τους λείπει και κάτι τους φταίει. Δεν ηρεμούν , συνεχώς αναζητούν κάτι, που δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι.

Είναι απαισιόδοξοι ή υπεραισιόδοξοι. Ή που θα τα βλέπουν όλα αρνητικά ή που δεν θα βλέπουν τίποτα αρνητικό. Γενικά, υπερβάλουν προς κάποια από αυτές τις δυο κατευθύνσεις.

Είναι υποκριτές. Δεν έχουν αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων. Μπορούν εύκολα να πουν ψέματα ή να προσποιηθούν. Αρκεί να εξυπηρετούνται οι ίδιοι.

Γκρινιάζουν. Κάτι τους φταίει, κάτι και σήμερα δεν πάει ή δεν θα πάει καλά. Γενικά υπάρχει συνεχώς μια μιζέρια και αρνητική ενέργεια.

Οι τοξικοί άνθρωποι διαθέτουν έναν απίστευτο αρνητισμό, αλλά ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον τρόπο που αισθάνονται. Μία από τις πιο κοινές δικαιολογίες που εκφράζουν είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι ευθύνονται για τα δικά τους συναισθήματα. Οπότε, επειδή οι άλλοι άνθρωποι τους κάνουν να νιώθουν έτσι, δεν φταίνε οι ίδιοι για τον τρόπο που αντιδρούν. Εάν κάποιος πει κάτι που τους ενοχλήσει, τότε αντιδρούν με σκληρότητα, αλλά θεωρούν πως δεν είναι δική τους η ευθύνη. Θεωρούν πως η ευθύνη αυτής της συμπεριφοράς οφείλεται στους άλλους.

Θα κλείσω με ένα ερώτημα.

Γιατί ένας άνθρωπος νοιώθει την ανάγκη να μειώσει κάποιον, τι κερδίζει από τη λεκτική ή τη σωματική βία ή τις όποιες απαξιωτικές συμπεριφορές;

Μειώνουμε τους άλλους ακριβώς για να νοιώσουμε εμείς καλύτερα με τον εαυτό μας, για να εξυψώσουμε το δικό μας εγώ και να νοιώσουμε ανώτεροι.

Η προσπάθεια μείωσης δεν αφορά βέβαια έναν άνθρωπο έξω από εμάς. Αφορά τη δική μας αυτοεκτίμηση, το πόσο καλά νοιώθουμε εμείς με τον εαυτό μας και το πόσο αγαπάμε και αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε. Όσο πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει κάποιος, τόσο περισσότερο θα επιθυμεί να μειώνει άλλους ανθρώπους.

Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη σημαντικότερη σχέση που θα αποκτήσει ένας άνθρωπος, θα διαρκέσει όλη τη ζωή του και θα καθορίσει και τον τρόπο με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά και επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές η προσπάθεια μείωσης κρύβει μέσα ακόμα και ζήλεια ή φθόνο για το άτομο το οποίο προσπαθούμε να υποβιβάσουμε.

Όσο πιο μεγάλη αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία διαθέτει ένα άτομο, τόσο λιγότερο θα προσπαθεί να μειώσει τους άλλους για να πείσει τον εαυτό του για την αξία του.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ