ΚΑΝΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

 

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να »σκάμε» και όταν »σκάμε» θέλουμε να ξεσκάσουμε, έξω με φίλους ή να πάμε στο σινεμά ή να πάμε κάποιο ταξίδι.

Μέσα στην τρέλα μας λοιπόν, αλλάζουμε και γινόμαστε κάποιοι άλλοι και χανόμαστε μέσα στις διασκεδάσεις. Εκείνη η στιγμή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την γνώση, γιατί εύκολα την ξεχνάμε και εύκολα πέφτουμε στις παγίδες του κόσμου, ο οποίος μοιάζει να μας ‘παίρνει’ το βάρος των όσων μαθαίνουμε.

Αυτή η διασκέδαση μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε, να μας κάνει να ξεχάσουμε, έστω και για μικρό διάστημα και τον Χριστό και τα βιβλία και την κουρτίνα και όλα. Είναι άλλο πράγμα να ζείς μέσα στην καθημερινότητα και ταυτόχρονα μέσα στον κόσμο, στον οποίο βάζεις εσύ τους κανόνες και άλλο πράμα να δίνεις έμφαση μόνο στα επίγεια, ώστε να διώξεις το βάρος της υποχρέωσης απο πάνω σου.

Να θυμάσαι ότι η κορύφωση των λεγόμενων γεγονότων μπορεί να καθυστερήσει πάρα μα πάρα πολύ, οπότε σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνεις; Αν δεν θές να βυθιστείς μέσα στον αιώνα τον απατεώνα, να φροντίσεις να μην ξεχάσεις, γιατί αν ξεχάσεις, πολύ δύσκολα θα επανέλθουν οι μνήμες σου. Χαλάρωσε, διασκέδασε, αλλά ποτέ να μην βγάλεις από το μυαλό σου την ιερή υποχρέωση που έχεις. Μην ξεχάσεις τον Χριστό, μην Tον προδώσεις.

Αποκτησε  την ταπεινωση.  Διωξε την αλαζονια και τον εγωισμο.

Ο άνθρωπος που έχει εγωισμό δεν ελκύει κανέναν. Και αν κάποιον ελκύσει, γρήγορα θα απομακρυνθεί. Ο πνευματικός σύνδεσμος γίνεται αδιάλυτος, μόνο όταν συναντήσει παιδικό πνεύμα,αθωότητα και αγιασμό. Η μεγαλύτερη αρρώστια είναι η υπερηφάνεια, η οποία μας μετέφερε από τον παράδεισο στη γη και από τη γη προσπαθεί να μας πάει στη κόλαση. Ο εγωιστής στενοχωριέται πολύ με το καθετί. Ο ταπεινός είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος απ’ όλους και από όλα.

Η αλαζονεία είναι το γνώρισμα της συμπεριφοράς του ανθρώπου, που πηγάζει από την υπερτίμηση του εαυτού του. Η αλαζονεία απομονώνει ουσιαστικά το άτομο από τους συνανθρώπους του. Ο αλαζόνας θεωρεί τους άλλους κατώτερους, τους χρησιμοποιεί πολλές φορές σαν αντικείμενα και τους ταπεινώνει. Το πιο προσφιλές του μέσον είναι η ειρωνεία. Ο αλαζόνας βρίσκεται ψηλά στην συνείδηση του, αλλά χαμηλά στην συνείδηση των συνανθρώπων του. Ο εγωισμός είναι η τάση του ατόμου να προβάλει και να αγαπά τον εαυτό του. Ο ατομισμός, η έπαρση, η υπεροψία και φυσικά η αλαζονεία είναι αποχρώσεις του ίδιου του εγωισμού. Όλα μέσα μας είναι και ο Χριστός και ο Ιούδας. Οι επιλογές μας, καθορίζουν το ποιόν μας και προβάλλουν αυτό που πραγματικά είμαστε και όχι αυτό που νομίζουμε πως είμαστε.

 

Η αυτογνωσία είναι  η γνώση του εαυτού μας, των αρετών ή αδυναμιών μας. Είναι κάτι το σκληρό γι’ αυτούς που θέλουν να διατηρούν προσωπείο, είναι όμως ευλογία για όσους αγαπούν την αλήθεια.

Όταν πέσουν οι μάσκες, όλα βγαίνουν στο φως.

Αγωνιστείτε να αποκτήσετε την ταπείνωση. Είναι ευωδία και ένδυμα Χριστού. Για χάρη της όλα θα τα συγχωρήσει ο Θεός. Δε θα εξετάσει τις ελλείψεις που έχει ο αγώνας μας. Ενώ χωρίς ταπείνωση, καμία άσκηση δε θα μας βοηθήσει. Με το ταπεινό φρόνημα μπορεί ο άνθρωπος να σωθεί. Χωρίς αυτό το εισιτήριο, δε θα μας επιτρέψει μα μπούμε στον παράδεισο που είναι γεμάτος από ταπεινούς.

Υπάρχουν δύο ειδών ταπεινώσεις. Η πρώτη ταπείνωση είναι το να θεωρεί κανείς τον αδερφό του πιο συνετό και σε όλα καλύτερο από αυτόν και τον εαυτό χειρότερο απ’ όλους. Η δεύτερη είναι να αποδίδει κανείς κάθε επιτυχία του και κάθε κατόρθωμά του στη χάρη του Θεού. Αυτή είναι η τέλεια ταπείνωση που είχαν οι άγιοι.

«Μάθετε ἀπ’ ἐμοῦ ὅτι πρᾶος εἰμί καί ταπεινός τῇ καρδίᾳ» (Ματθ. 11: 29)

«πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται

καὶ ὁ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται» (Λουκ. 14: 11)

«ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν» (Ιακώβου 4: 6)

«ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος,

καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος·

καὶ γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι

καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν» (Μαρκ. 10: 43-45)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν επιθυμείς μπορείς από κάτω μπορείς  να γράψεις το δικό σου σχόλιο αλλά και ονόματα που θέλεις να διαβάζονται κατά την ώρα της προσκομιδής.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ