ΚΑΝΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΑΞΗ

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

 

Ή ταπείνωση είναι το κλειδί του Ουρανού. Ο ουρανός δεν είναι για τους υπερήφανους. Οι ταπεινόφρονες, μόνοι αυτοί, θα απολαύσουν τις άρρητες απολαύσεις του Ουρανού.

Είναι κατορθωτή η αρετή της ταπεινώσεως; Σε τι συνίσταται η ταπείνωση;

Η ταπείνωση, είπε κάποιος άγιος, είναι η αρετή που παρουσιάζει τον άνθρωπο αξιοκαταφρόνητο, όταν αυτός γνωρίζει καλά τον εαυτό του. Κατοικεί στα αισθήματα της καρδιάς, ουσιαστικά. Συνίσταται όλη, στο να έχει κανείς ταπεινή γνώμη για τον εαυτό του, το οποίο στηρίζεται στο ότι γνώρισε καλά τον εαυτό του.

Μάθε να εξετάζεις κάθε μέρα περισσότερο τον εαυτό σου και θα αισθανθείς τελεία περιφρόνηση προς τον εαυτό σου και αγάπη και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό. Η γνώση της μεγάλης αθλιότητας σου θα σου προξενήσει τέτοια φρίκη, που χωρίς άλλο θα σε αναγκάσει να πέσεις στην αγκαλιά του Θεού και να πεις και συ όπως ο Απ. Πέτρος στον Ιησού «σώσον με Κύριε, διότι χάνομαι». Το Δεύτερο Σκαλοπάτι Της Ταπεινώσεως συνίσταται στο να ευχαριστιέται κανείς, όταν καταφρονείται. Να προτιμάς να μένεις άγνωστος, είπε κάποιος άγιος, και να καταφρονείσαι, Αν πειστείς στ’ αλήθεια ότι είσαι ένα μηδενικό, θα ανάψει η περιφρόνηση προς τον εαυτό σου και θα θέλεις να σε περιφρονούν οι άλλοι, γιατί κατά φυσικό λόγο χαιρόμαστε, όταν οι άλλοι συμμορφώνονται με το θέλημα μας.

Κάθε τόπος μπορεί να γίνει τόπος Ανάστασης. Φτάνει να ζείς την Ταπείνωση τού Χριστού. Να κοιμάσαι. Φτάνει να είσαι σέ εγρήγορση. Υπάρχουν άνθρωποι που αγρυπνούν για μερικούς, και υπάρχουν άνθρωποι που αγρυπνούν για όλους. Όχι μιά γνώση που μαθαίνεις, αλλά μιά γνώση που παθαίνεις. Αυτή είναι η Ορθόδοξη Πνευματικότητα. Μη θέλεις τα πολλά, τα παραδίπλα σου, ή τα πέρα μακρυά. Αντίθετα φρόντισε αυτό το λίγο που έχεις να το Αγιάσεις. Μία είναι η Μόρφωση: το να μάθουμε πώς  να αγαπάμε τον  Θεό. Δεν υπάρχει τίποτε πιο φθηνό  από το χρήμα. Καλύτερα η Κόλαση εδώ, παρά στον Άλλο Κόσμο. Δεν είναι αυτό που λέμε, αλλά αυτό που ζούμε. Δεν είναι αυτό που κάνουμε, αλλά αυτό που είμαστε. Φόρεσα το Ράσο, και δέν μιλώ πια αν δεν με ρωτήσουν. Το Ράσο μιλά. Άν έχεις αγάπη για όλο τόν κόσμο, όλος ο κόσμος είναι όμορφος. Κάποιος είπε ότι Χριστιανός είναι αυτός που εξαγνίζει την αγάπη και αγιάζει την εργασία .Ο σκοπός είναι ακόμα κι όταν στο κεφάλι έχουμε τόν… Παράσιτο, στην καρδιά μας να έχουμε τόν Παράκλητο. Όταν είναι ανοιχτές οι πόρτες του Ουρανού, είναι ανοιχτές και στη Γη. Όταν δεν περισπάται ο νους στα κοσμικά και είναι ενωμένος με τον Θεό, τότε και η καλημέρα που θα πούμε, είναι σαν να δίνει ευλογία. Το όχι και κάθε άρνηση καταστρέφει την ενέργειά μας.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής;  Γιατί βρίσκεσαι  εσύ εδώ, και αν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που θα πρέπει να κάνεις; Λοιπόν, η απάντηση σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα μπορεί να βρεθεί στη Βίβλο, τα λόγια αγάπης του Θεού προς όλους μας! Ο Ιησούς είναι σαν μια εικόνα του Θεού για να μας δείξει πώς είναι ο Θεός. Ο Ιησούς μίλησε για αγάπη και έδειξε αγάπη στους άλλους και ζούσε με αγάπη την κάθε στιγμή . Και, τέλος, Αυτός μας αγάπησε τόσο πολύ ώστε έδωσε τη ζωή του για να μας σώσει  για να σώσει εσένα και εμένα. Ο Ιησούς είναι ο Μεγάλος μας Αδελφός , που ξέρει ότι έχουμε κάνει λάθη και αξίζουμε μια τιμωρία. Αλλά Αυτός μας αγάπησε τόσο πολύ που προσφέρθηκε να πάρει την τιμωρία μας στη θέση μας και ο Θεός μας αγάπησε τόσο πολύ που έστειλε τον Ιησού και υποσχέθηκε να μας συγχωρήσει αν πιστέψουμε στον Ιησού και δεχτούμε ότι υπέφερε για τις αμαρτίες μας.

Ο Ιησούς θέλει να έρθει και να ζήσει μαζί σου, σαν ο αγαπημένος και στενός σου φίλος. Λέει, “στέκομαι μπροστά στην πόρτα της καρδιάς σου και χτυπώ:. Αν ακούσεις τη φωνή μου και ανοίξεις την πόρτα, θα έρθω σε σένα” (Αποκάλυψη 3:20) Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να Του ζητήσεις να έρθει μέσα στην καρδιά σου. Μόνο έτσι γεμίζει η ψυχή.

Σήμερα οι άνθρωποι ζητούν να τους αγαπήσουν και γι’ αυτό αποτυγχάνουν.

Το σωστό είναι να μην ενδιαφέρεσαι αν σε αγαπούν, αλλά αν εσύ αγαπάς τον Χριστό και τους ανθρώπους.

 Δεν πρέπει να κάνεις τον χριστιανικό σου αγώνα με κηρύγματα και αντιδικίες, αλλά με πραγματική μυστική αγάπη. Όταν αντιδικούμε, οι άλλοι αντιδρούν. Όταν τους αγαπάμε, συγκινούνται και τους κερδίζουμε.

Όταν αγαπάμε, νομίζουμε ότι προσφέρουμε στους άλλους, ενώ στην πραγματικότητα προσφέρουμε πρώτα στον εαυτό μας. Η αγάπη χρειάζεται θυσίες. Να θυσιάζουμε ταπεινά κάτι δικό μας, που στην πραγματικότητα είναι του Θεού.

Όταν αγαπάς τον Χριστό, αγαπάς όλους.

Ο Χριστός είναι η Εκκλησία και η Εκκλησία είναι ο Χριστός, που μας έχει προσλάβει όλους στον Εαυτό Του. Όταν αγαπάς τον Χριστό, αγαπάς συγχρόνως όλους τους ανθρώπους, χωρίς να ρωτάς αν οι άνθρωποι είναι άξιοι της αγάπης ή ακόμη αν την αποδεχθούν ή την απορρίψουν. Όταν θέλεις να συναντήσεις τον Χριστό, θα Τον βρεις στο χώρο της Εκκλησίας, γιατί εδώ είναι ενωμένη ολόκληρη η ανθρωπότητα με τον Θεό στο Πρόσωπο του Χριστού. Δεν μπορεί να επικοινωνείς με τον Χριστό και να μην τα έχεις καλά με τους άλλους ανθρώπους.

Ας ταπεινοφρονούμε λοιπόν. Οπωσδήποτε ο αγώνας θα είναι πολύς, θα είναι δύσκολος,  γιατί, όπως σημειώνει ό άγιος Γρηγόριος ό Θεολόγος, η αχαλίνωτη φιλαυτία είναι το πρώτο ελάττωμα πού γεννιέται στην καρδιά του ανθρώπου και πού τελευταίο σε αυτόν πεθαίνει.

‘Αλλά ας μη χάνουμε το θάρρος μας, ας κάνουμε σήμερα μια πράξη ταπεινώσεως, αύριο θα κάνουμε δύο. Ας ζητούμε πάντοτε σαν συνηγόρους και προστάτες μας τούς Αγίους και ασκητές, πού άσκησαν μεγάλη ταπείνωση, όπως η Παναγία Παρθένος Μαριάμ, ό δίκαιος Ιωσήφ, ό Αρχάγγελος Μιχαήλ, οι μεγάλοι ασκητές της έρημου.

Να έχεις την ευχή μου και την ευλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ