ΠΑΤΕΡ ΘΕΟΦΙΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

αναρτήθηκε σε: ΩΦΕΛΙΜΑ | 0

Δε θέλω δίπλα μου όμορφα πρόσωπα. Θέλω όμορφες ψυχές.

Θέλω μάτια που ξεχειλίζουν αλήθεια και ευγένεια. Δε μου λέει τίποτα το όμορφο πρόσωπο.

Θέλω ανθρώπους που γεμίζουν την ψυχή μου συναισθήματα, που κάνουν τον κόσμο και την ύπαρξή μου ομορφότερη.

Δε θέλω ομορφιά που είναι προετοιμασία ωρών μπροστά σε έναν καθρέφτη, εντελώς φτιαχτή που σβήνει μετά από λίγες ώρες. Θέλω την ομορφιά εκείνη που βγαίνει από την καρδιά, θέλω την καλοσύνη εκείνη που κρύβει μέσα της μία αγκαλιά, θέλω τη γλυκύτητα εκείνης της καλής κουβέντας, εκείνου του τηλεφώνου, εκείνου του «ανησύχησα και ήθελα να δω πώς είσαι».

 

Δε θέλω ανθρώπους που προσπαθούν να μοιάσουν σε πρότυπα ομορφιάς, θέλω ανθρώπους με αυτές τις ατέλειές τους, με αυτά τα μικρά λάθη που τους προσδίδουν ακόμα περισσότερη γοητεία. Θέλω ανθρώπους που η καθαρότητα να λάμπει στο πρόσωπό τους.

 

Δε θέλω πια όμορφα πρόσωπα. Δε θέλω πια ομορφιά που δε συνοδεύεται από περιεχόμενο. Θέλω καρδιά και μάτια ανοιχτά, θέλω χαμόγελο και λαχτάρα. Αυτή την ομορφιά θέλω, που δεν ξεθωριάζει ποτέ. Την ομορφιά της ψυχής.

 

Να αγαπάς τις όμορφες ψυχές, με όλη σου τη δύναμη..

 

Άσε τα λουλούδια μέσα σου να ανθίσουν. Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, μην περιμένεις τίποτα. Ούτε η ζωή περιμένει κανένα. Ούτε εσένα, ούτε εμένα, ούτε κανένα. Γι’αυτό λοιπόν άρπαξε τη ζωή και κάνε την όπως ακριβώς θέλεις εσύ.

Να φροντίζεις διπλάσια το μέσα σου από το έξω σου. Να καλλιεργείς τη ψυχή σου και να θέλεις να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος.

Η εξωτερική εμφάνιση, κάποτε θα αλλοιωθεί.

Η ψυχή σου όμως, είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μείνει ανέγγιχτο.  Μου αρέσει να πιστεύω πως σε αυτό το σύμπαν, ελκύονται οι όμοιες ψυχές. Οι όμορφες ψυχές συναντιούνται και δημιουργούν υπέροχα πράγματα. Δημιουργούν φιλίες κι αγάπες, που μένουν για πάντα χαραγμένες κάπου.

 

Μην σταματάς να τρέφεις την ψυχούλα σου με όμορφα πράγματα. Να διαβάζεις πού και πού κανένα ποίημα, να ακούς όμορφα βαθυστόχαστα τραγούδια. Να κοιτάς πόσο απέραντος είναι ο ουρανός και η θάλασσα και να αφήνεσαι στην μαγεία τους.

Κι όταν βρίσκεις ψυχές που μοιάζουν με τη δική σου, μην τις αφήνεις εύκολα να φεύγουν. Να τις αγαπάς με όλη τη δύναμή σου. Ότι δίνουμε, επιστρέφει πίσω σ’εμάς, πάντα.

Μην αμφισβητείς τη δύναμη του σύμπαντος, τη δύναμη που υπάρχει μέσα στον καθένα από μας. Και μην μεμψιμοιρείς, η ζωή θέλει κουράγιο. Η ζωή θέλει αγάπη και χαμόγελο.

Δεν χωράνε στην καρδιά σου το μίσος και η κακία. Να το θυμάσαι καλά! Ότι δεν σ’αρέσει, άστο να φύγει. Μην το κρατάς, μην το σκέφτεσαι,μην το πολεμάς. Η ψυχή μας θέλει ηρεμία.

Χρειάζεται ηρεμία για να αγαπήσει, για να εξελιχθεί, για να νιώσει αληθινά.

Να έχεις υπομονή με το καθετί.

Όλα παίρνουν το δρόμο τους και πίστεψε με, εσύ τα οδηγείς.

Έχεις την επιλογή να διαλέξεις, να φτιάξεις μονοπάτια, να περπατήσεις ή να τρέξεις.

 

Πολλοί βάζουν πρότυπα και έχουν απαιτήσεις να βρούνε μία σύντροφο η οποία θα είναι  η ομορφότερη από όλες τις άλλες γυναίκες.

Πόσοι όμως έχουν ως πρότυπο μία γυναίκα ?ψίχουλα? όπως θα λέγαμε;

Μία γυναίκα διαμάντι στην ψυχή και όχι στην ομορφιά πάνω από όλα;

Όλοι και όλες και ο καθένας ξεχωριστά έχει την δίκη του ομορφιά.

Όλοι είμαστε όμορφοι γιατί είμαστε όλοι πλάσματα Του Θεού!

μας έφτιαξε όλους όμορφους.

 

Όλοι έχουμε και τις αδυναμίες μας, όλοι έχουμε και τα κουσούρια μας, όλοι έχουμε χαρίσματα και αρετές. Τα καλά μας, και τα άσχημα.

Πρέπει να βλέπουμε στον άλλον την ψυχή του, και όχι την ομορφιά του!

Η σωματική ομορφιά είναι κάτι που έρχεται και φεύγει.

Σπαταλάμε τόσα χρήματα για την ομορφιά του δέρματος μας, και το αποτέλεσμα είναι ότι λιώνει μέσα στο χώμα, το τρώνε τα σκουλήκια της γης όταν πεθάνουμε.

Ενώ η ψυχή.. αυτή είναι αθάνατη εις τους αιώνας των αιώνων.

Η Ψυχή αξίζει τα πάντα, αυτή την ομορφιά να επιδιώκουμε, αυτή είναι το παν στον άνθρωπο.

 

ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ, ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ;

H ψυχή του ανθρώπου, όταν δημιουργείται από τον Θεό βρίσκεται σε καθαρή κατάσταση, στον φωτισμό.

Ο θάνατος, πού δεν είναι δημιούργημα τον Θεού αλλά ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου, επειδή απομακρύνθηκε από τον Θεό, πού είναι ή αληθινή ζωή, είναι κάτι το συνταρακτικό στην ζωή του ανθρώπου, είναι ένα παράσιτο, πού δημιουργεί πολλά προβλήματα.

 

Η ενανθρώπηση Του Χριστού απέβλεπε στην νίκη εναντίον του θανάτου. Παρά την νίκη του πάνω στον θάνατο, ο άνθρωπος τον γεύεται, ώστε δια του τρόπου αυτού να νικηθούν τα πάθη και η αμαρτία.

 

Μέσα στην Εκκλησία γευόμαστε την υπέρβαση του θανάτου. Οι δίκαιοι πού συνδέονται με τον Χριστό, τον νικητή του θανάτου, δεν φοβούνται τον θάνατο, όταν πλησιάζει στην ύπαρξη τους, δεν πτοούνται από τους δαίμονες πού θέλουν να αρπάξουν την ψυχή τους.

Η ώρα και η ήμερα του θανάτου στους αγίους είναι ονομαστήριος ημέρα, αφού τότε εορτάζουν και πανηγυρίζουν.

 

Στο φοβερό μυστήριο του θανάτου, πού είναι ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα, γίνεται μια τελετή, μια μετάβαση από τα λυπηρότερα στα θυμηδέστερα, διάδοση «εκ του θανάτου εις την ζωήν».

 

Το σώμα του ανθρώπου μετά τον θάνατο απλώς κοιμάται, γιατί ο θάνατος είναι ένας μεγάλος ύπνος, έως την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, οπότε οι ψυχές θα εισέλθουν στα αναστημένα σώματα, για να παρουσιασθούν ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού και να κριθούν.

 

Ο φόβος του θανάτου, πού καλλιεργήθηκε από όλους τους Πατέρες της Εκκλησίας, χρησιμοποιείται για να φθάσουμε στην αφοβία του θανάτου.

 

Ο φόβος του θανάτου, και όλων των δεινών πού συνδέονται με αυτόν, καλλιεργεί την μετάνοια. Δεν πρόκειται για έναν φόβο με ψυχολογικό περιεχόμενο, αλλά για πνευματικό φόβο, πού αναπτύσσει την μετάνοια και δημιουργεί έμπνευση για προσευχή και σωτηρία.

 

Δεν μπορεί να νοηθεί μετάνοια χωρίς τον φόβο του θανάτου. Γι’ αυτό, όσοι επιδιώκουν με τον στοχαστικό λόγο να αμβλύνουν το φοβερό μυστήριο του θανάτου, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, αποτρέπουν τον άνθρωπο από την μετάνοια, πού συνιστά τον πραγματικό θάνατο της ψυχής. Πραγματικά, ο φόβος του θανάτου οδηγεί στην αφοβία και την υπέρβαση του θανάτου.

 

Γι’αυτό σου λέω, φρόντισε τη ψυχή σου.

Είναι ότι πιο πολύτιμο και όμορφο έχεις, είναι αυτό που σε κάνει άνθρωπο.

Κι είναι μεγάλη κουβέντα να λέγεσαι άνθρωπος…

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε