Πάτερ Θεόφιλος: Εάν ήξερες τι φοβάσαι δεν θα φοβόσουν αλλά φοβάσαι γιατί δεν ξέρεις τι είναι αυτό που φοβάσαι

αναρτήθηκε σε: ΩΦΕΛΙΜΑ | 0

 

Τι είναι αυτό που τρομάζει πιο πολύ τον άνθρωπο; Η κακία των άλλων; Το μίσος; Η εκδίκηση; Η εκμετάλλευση; Όχι!

Όλα αυτά τα περιμένει κανείς. Έχουμε μάθει να ζούμε σ’ έναν κόσμο που καθένας μας αναζητάει το αδύνατο σημείο του άλλου για να τον ποδοπατήσει, να τον χειραγωγήσει, να τον εκμεταλλευτεί και να τον κάνει υποχείριό του.

Έχουμε μάθει να προφυλασσόμαστε από τις πράξεις των άλλων, ακόμα και από τις προθέσεις τους. Καιροφυλαχτούμε καλά κρυμμένοι πίσω από τη μάσκα μας, έτοιμοι να επιβεβαιώσουμε τις πιο σκοτεινές σκέψεις μας, τους πιο μύχιους φόβους μας ότι ο άλλος είναι αντίπαλος, είναι εχθρός… έτοιμος να μας κατασπαράξει!

 

Ξέρουμε, διότι έχουμε εκπαιδευτεί και εξασκηθεί κατ’ επανάληψη σε τρόπους αντιμετώπισης των κακόβουλων πράξεων, σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων. Τίποτα από αυτά δεν μας φοβίζει και σίγουρα τίποτα δεν μας εκπλήσσει. Τι είναι επομένως αυτό που τρομάζει πιο πολύ τον άνθρωπο;

 

Η απάντηση είναι η ΑΓΑΠΗ και μάλιστα η άνευ όρων αγάπη, η αγάπη χωρίς ανταλλάγματα.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως να δώσουν αγάπη στους άλλους και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν πώς να δεχτούν αγάπη από τους άλλους! Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο.. όχι μόνο δεν ξέρουμε να αγαπάμε, αλλά δεν ξέρουμε ούτε να αγαπιόμαστε! Η προσφορά αγάπης από τους άλλους μας τρομάζει γιατί δεν είμαστε μαθημένοι να μας δίνουν τίποτα οι άλλοι χωρίς αντάλλαγμα. Μας κάνει καχύποπτους, αναζητάμε το δευτερογενές όφελος, προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε τις κρυμμένες προθέσεις.

 

Η κατάσταση αυτή μας δημιουργεί άγχος, ανησυχία και αναστάτωση διότι δεν μπορούμε να την εξηγήσουμε. Φοβόμαστε ότι όσο πιο μεγάλη η προσφορά αγάπης, τόσο πιο μεγάλο αντάλλαγμα θα μας ζητηθεί και επομένως, τόσο πιο μεγάλος ο φόβος μας.

 

Ακλόνητα σίγουροι ότι τίποτα δεν χαρίζεται, απόλυτα βέβαιοι ότι, αργά ή γρήγορα, θα ζητηθεί αντάλλαγμα, πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άλλους, ανοχύρωτοι μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης που δίνεται άνευ όρων, αδύναμοι να την κατανοήσουμε, ανίκανοι να τη διαχειριστούμε… τελικά την αποποιούμαστε! Σαν το παιδί που του τοποθετούν μια μπάλα στα πόδια… θα παίξει μαζί της, θα την κλωτσήσει και μετά θα την βαρεθεί.

 

Συμβαίνει όμως το εξής τραγικό. Φοβόμαστε τον φόβο  και δεν ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε .

 

Αντιμετωπίστε το φόβο με αγάπη

Ο φόβος τρέχει στις φλέβες μας και σκοτώνει τα αποθέματα της ψυχικής γαλήνης του κόσμου μας.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους που προέρχονται από το ψέμα, τη μισή αλήθεια και την άγνοια.

Ένας κόσμος φόβου

Σε κάθε εποχή ο φόβος κάνει την εμφάνισή του προσπαθώντας να κυριαρχήσει. Ο φόβος του πολέμου, της τρομοκρατίας, της φτώχειας, του θανάτου, του καρκίνου είναι υπαρκτός. Αρκεί να του δώσεις όνομα και χαρακτηριστικά, για να σε φοβίζει και να σε επηρεάζει αρνητικά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν συνεχώς με άσχημα νέα. Πίσω τους βρίσκονται πολλά εμπορικά συμφέροντα που ενισχύουν πολλές ανασφάλειες, για να πουλήσουν προϊόντα, ή να ελέγξουν συνειδήσεις.

Στην ουσία πληρώνουμε τους φόβους μας με τα αρχέτυπα της φαντασίας μας, αντικατοπτρίζοντας άκομψα τις πτυχές της ζωής μας, σε ένα αέναο πόλεμο και αντίσταση απέναντι σε οτιδήποτε κακό.

Η πραγματικότητα που ζεις.

Η ύπαρξη του ανθρώπου δεν τελειώνει όταν το σώμα πεθαίνει, γιατί η πραγματικότητα δεν είναι το φθαρτό σώμα, αλλά η αιώνια ψυχή. Το νήμα της συνείδησης συνεχίζει να μας συνδέει με την πηγή της ύπαρξής μας που είναι ο Χριστός. Όταν το συνειδητοποιούμε ο απατηλός φόβος του θανάτου αναγνωρίζεται και υποβιβάζεται.

Η πραγματική ζωή δεν μπορεί να μας βλάψει.

Κάθε εμπειρία αφήνει χαραγμένη στο μυαλό μια εντύπωση, αλλά δεν μπορεί να βλάψει την ψυχή αν δεν το επιτρέψουμε. Η ευαισθητοποίηση λειαίνει το ακατέργαστο μυαλό, και το φέρνει πιο κοντά στην αληθινή ανθρώπινη φύση με τη συνειδητοποίηση της αλήθειας.

Η πραγματικότητα μας καλεί συνεχώς και μας παροτρύνει να αγαπάμε άνευ όρων, όπως μας αγαπά ο Δημιουργός μας. Στο παιχνίδι της ζωής, όλα φαίνονται δύσκολα και απραγματοποίητα.

Χρειάζεται επιμονή, επειδή ο φόβος που είναι δυσπιστία μπορεί να έχει ριζώσει, αλλά με σταθερή εστίαση θα αισθανθουμε την γέννηση της ελπίδας μέσα μας.

 

Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στο κόσμο μας αυτή τη στιγμή, προκαλούν τρόμο, πόνο και ταλαιπωρία. Αναγνωρίζουμε ότι πολλές καταστάσεις λειτουργούν ως καταλύτες για θετικές αλλαγές σε πολλούς ανθρώπους που ενεργοποιούνται και ξυπνούν μέσα τους την αλήθεια.

Ο αντίποδας της Αγάπης είναι ο φόβος. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα άδειο μπουκάλι. Αν επιλέγετε να το γεμίζετε με φόβο, δεν θα υπάρχει χώρος για την Αγάπη. Όλοι φοβόμαστε για το τι θα κάνουν οι άλλοι, ή φοβόμαστε τον εαυτό μας για αυτά που θα κάναμε αν μας δινόταν η ευκαιρία.

Αν έχεις να δώσεις, σίγουρα έχεις κάτι να χάσεις. Ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσουμε τι κρατά το χέρι που μας δίνουν οι άλλοι άνθρωποι είναι να ρισκάρουμε και να το απλώσουμε κι εμείς το δικό μας.

Η αγάπη δεν έχει φόβο μέσα της, αλλά είναι ο φόβος που μας ενώνει με τους άλλους. Το φως όμως μας περιμένει όλους.

 

 

Ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός ειπε:  «Μὴ φοβοῦ· μόνον πίστευε».

 

Αυτός ο τόσο εντυπωσιακός λόγος τού Κυρίου, μάς δίνει τήν αφορμή νά δούμε πώς κι εμείς μέ τή βοήθεια τού Θεού μπορούμε νά ξεπεράσουμε τούς φόβους πού δημιουργεί στίς ψυχές μας, πρώτον, ο αγώνας μας γιά τήν καθημερινή επιβίωση, δεύτερον, τό ορμητικό ρεύμα τού κακού καί τρίτον, οι έκτακτες ώρες εσχάτου κινδύνου.

 

 

Είναι φυσικό, ιδιαίτερα στήν κρίσιμη περίοδο πού διερχόμαστε, νά δημιουργείται φόβος στίς ψυχές τών ανθρώπων, οι οποίοι αγωνίζονται γιά τήν καθημερινή τους επιβίωση μέ τεράστιες δυσκολίες καί δυσοίωνες προβλέψεις γιά τό μέλλον. Νέοι άνθρωποι, στό ξεκίνημα τής ζωής τους, βλέπουν νά ορθώνονται μπροστά τους ανυπέρβλητα εμπόδια πού τούς ανακόπτουν τήν πορεία πρός τήν επιθυμητή επαγγελματική καί οικογενειακή αποκατάσταση. Τί απομένει λοιπόν νά κάνουμε; Η μόνη λύση είναι η καταφυγή μέ πίστη καί εμπιστοσύνη στόν Κύριο.

 

 

Τό ρεύμα τού κακού σάν ορμητικός χείμαρρος κατακλύζει καί ν παρασύρει τά πάντα. Άραγε μπορεί νά αντέξει κανείς μέσα σ αυτήν τήν πλημμύρα τής αμαρτίας; Πώς θά μεγαλώσουν τά παιδιά μέσα σ αυτόν τόν κόσμο τής κακίας καί τής διαφθοράς; Δικαιολογημένοι οι φόβοι καί οι ανησυχίες γιά κάθε άνθρωπο. Ειδικά όμως ο πιστός χριστιανός λαμβάνει θάρρος καί ενίσχυση.

 

Υπάρχει τό ενδεχόμενο νά βρεθεί ξαφνικά ο άνθρωπος σέ κίνδυνο γιά τή ζωή του. Ακούμε συχνά γιά σεισμούς, πλημμύρες, εμπρησμούς, εκρήξεις, ληστείες, τρομοκρατικές ενέργειες καί άλλα έκτακτα γεγονότα πού απειλούν τή ζωή πολλών ανθρώπων. Πώς νά αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τέτοιες εφιαλτικές καταστάσεις; Άς μήν επιτρέψει ο Θεός νά περάσουμε παρόμοιες δοκιμασίες. Ωστόσο, γιά νά είμαστε σέ θέση νά αντιμετωπίσουμε, άν χρειαστεί, τέτοιους κινδύνους, χρειάζεται από τώρα νά οπλιστούμε μέ τήν ακλόνητη πίστη ότι, άν κάθε στιγμή ο Κύριος είναι δίπλα μας καί ακούει τίς προσευχές μας, πολύ περισσότερο στή δύσκολη αυτή ώρα μάς κρατά από τό χέρι καί μάς στηρίζει.

 

Δέν υπάρχει άνθρωπος πού νά μήν δοκίμασε φόβους στή ζωή του. Καί εκτός από τούς φόβους πού αναφέραμε υπάρχουν καί πολλοί άλλοι: Μοναξιά, εγκατάλειψη, ασθένεια, θάνατος… Μόνο ο Θεός γνωρίζει τά αποτυπώματα πού αφήνει κάθε φόβος στίς ψυχές τών ανθρώπων. Άς προσέξουμε όμως σήμερα κάπως περισσότερο τόν λόγο τού Κυρίου πού απευθύνεται στόν καθένα από εμάς. Μή φοβάσαι. Προχώρα μέ πίστη. Άν τόν λόγο αυτόν τόν ακούγαμε από οποιονδήποτε άνθρωπο, δέν θά κερδίζαμε τίποτε περισσότερο από μιά απλή ψυχολογική ενίσχυση. Από τή στιγμή όμως πού μάς τόν απευθύνει ο Παντοδύναμος Θεός, ο Νικητής τού θανάτου, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, τότε ο λόγος αυτός μάς μεταδίδει χάρη καί δύναμη. Ενίσχυση ουσιαστική, θάρρος καί ελπίδα, γιά νά ξεπερνούμε κάθε φόβο καί δυσκολία τής ζωής!

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε