ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

Λίγο μετά από τα 50 έμαθα να  ισορροπώ ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω μου χωρίς να ταλαντεύομαι.

Να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου χωρίς την επιβεβαίωση κανενός. Να με αποδέχομαι με τα σωστά και τα λάθη μου. Να κάνω τις δικές μου επιλογές χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Έμαθα να ονειρεύομαι χωρίς να φοβάμαι. Να ελπίζω χωρίς να δειλιάζω. Να δίνομαι χωρίς να ξοδεύομαι.

Έμαθα πως οι μεγαλύτερες αξίες της ζωής μας είναι κρυμμένες στα πιο μικρά και καθημερινά πράγματα. Οι ομορφότερες στιγμές της μοιράζονται με ανθρώπους που τις αξίζουν. Οι πιο σημαντικές είναι εκείνες που έχουν κάτι από την ψυχή μας. Και οι ωραιότερες εκείνες που χάραξαν την ύπαρξη μας.

Λίγο μετα τα 50 έμαθα να μετρώ τους ανθρώπους με πράξεις και όχι με λόγια. Να τους υπολογίζω όλους στο τέλος και όχι στην αρχή της γνωριμίας μας. Να τους αποδέχομαι όπως είναι και να μην προσπαθώ να τους αλλάξω. Επιλέγω πλέον ποιοι θα είναι δίπλα μου και ποιοι αξίζουν την αδιαφορία μου. Διαλέγω σε ποιους θα καταθέσω την ψυχή μου και ποιοι θα χαθούν από την ζωή μου. Δεν έχω πια χρόνο για τα άσχημα αυτού του κόσμου. Αρνούμαι να φθείρω την ύπαρξη μου σε μικρότητες. Δεν στέκομαι πάνω από λιποψυχίες και συκοφαντίες. Δεν με αγγίζουν οι μικροαστικές συμπεριφορές. Αποφεύγω τις άσκοπες και ανούσιες συναναστροφές.

Δίνω σημασία στην ουσία και όχι στην επιφάνεια. Με αφορά η αξία των ανθρώπων και όχι η εικόνα τους. Μιλάω λίγο και σκέφτομαι περισσότερο. Ακούω χωρίς να κρίνω.

Εκφράζομαι χωρίς φόβο. Απολαμβάνω την μοναχικότητα μου. Διασκεδάζω τις λύπες μου. Συνυπάρχω αρμονικά με τους φόβους και τις αδυναμίες μου. Δίνομαι χωρίς όρους. Αγαπάω χωρίς περιορισμούς. Νιώθω χωρίς φραγμούς και όρια. Εμπιστεύομαι χωρίς αμφιβολίες.

Έμαθα πως τα λάθη είναι ανθρώπινες αδυναμίες και η ‘’συγνώμη’’ μεγάλη δύναμη. Πως ο μεγαλύτερος πλούτος σ ‘αυτή τη γη βρίσκεται μέσα μας. Ότι οι πιο πληγωμένοι άνθρωποι είναι αυτοί με το πιο υπέροχο χαμόγελο. Οι πιο αξιοπρεπείς είναι εκείνοι που κρύβουν τα δάκρυα τους στο πιο λαμπερό τους βλέμμα. Και οι πιο ευτυχισμένοι αυτοί που ανακάλυψαν τον εαυτό τους.

Τα μεγαλύτερα μαθήματα τα έχουμε διδαχθεί από τους ανθρώπους που έχουν περάσει από την ζωή μας. Τις πιο όμορφες γνώσεις μας τις έχουν δώσει οι εμπειρίες μας.

Κάθε πληγή μας είναι και ένα παράσημο σοφίας. Κάθε μας πόνος κι ένα βραβείο ανδρείας και αντοχής. Κάθε νέα μας μέρα ένα Θείο δώρο και μία μεγάλη ευλογία.

Έμαθα, να λέω όχι στους άλλους, εκεί που πρέπει να λέω ναι σε μένα. Να αποχωρώ αξιοπρεπώς από εκεί που περισσεύω. Να μην επιδέχομαι μειώσεις στο ήθος και στην αξιοπρέπεια μου. Να διατηρώ την ψυχική μου ηρεμία. Να φροντίζω την σωματική μου υγεία. Χρωματίζω τον πίνακα της ζωής μου με όμορφα χρώματα που ζεσταίνουν την ύπαρξη μου. Αναγνωρίζω τα όρια μου. Δαμάζω την υπομονή μου. Κρατάω την ψυχραιμία μου. Αναθεωρώ καθημερινά τις απόψεις μου και σέβομαι τις απόψεις των άλλων.

Εκτιμώ την αυθεντικότητα. Δε με γεμίζει η απομίμηση πια. Δεν αναζητώ την επικρότηση. Δεν ψάχνω άλλο για επιβεβαίωση. Δεν με αφορούν οι πρόσκαιρες απολαύσεις. Δεν σεργιανάω άσκοπα στις γειτονιές του κόσμου. Διαβάζω το νόημα πίσω από τις λέξεις. Κοιτάω πίσω από τα θλιμμένα βλέμματα. Παρατηρώ πίσω από τα κλειστά παντζούρια. Ακούω πίσω από φραγμένες σιωπές.

Λίγο μετά  τα 50 έμαθα πως είναι ένα όμορφο και σύντομο ταξίδι η ζωή μας με υπέροχη θέα. Φτάνει να ανοίγεις τα παράθυρα της ψυχής σου και να αντικρίζεις καθημερινά τον κόσμο. Γιατί η ευτυχία είναι στάση ζωής.

Κοίτα γύρω σου, ένα σωρό άνθρωποι που κλαίνε όπως εσύ, που παλεύουν όπως εσύ. Ένα σωρό άνθρωποι που ψάχνουν για κάτι καλύτερο ή για κάτι χειρότερο, όπως εσύ. Ένας κόσμος που αποτελείται από πολλά διαφορετικά άτομα που ο καθένας έχει αναπτύξει τη δικιά του κοσμοθεωρία και θεωρεί τον εαυτό του εξίσου σημαντικό, όπως εσύ. Άνθρωποι πληγωμένοι και παραμελημένοι, όπως εσύ, άνθρωποι ερωτευμένοι κι απογοητευμένοι, όπως κι εσύ, άνθρωποι που επιζητούν επιβεβαίωση από τους άλλους και υπάρχουν επειδή υπάρχουμε εμείς κι άλλοι πολλοί. Άνθρωποι έρμαια του εγωκεντρισμού και των παθών τους. Άνθρωποι που κρύβουν τα συναισθήματα τους, γιατί φοβούνται μη χάσουν την πολύτιμη περηφάνια τους. Άνθρωποι που βάζουν το χρήμα και την ύλη πάνω από τα  άπιαστα και τα άϋλα που χαρίζει η ζωή. Άνθρωποι που δε σκέφτονται πέρα από αυτά που βλέπουν και ακούνε και στηρίζονται στην επιφάνεια. Φορούν τις μάσκες τους καθημερινά και παίζει ο καθένας το δικό του έργο.  Όπως κι εσύ, που άλλοτε νιώθεις μόνος κι αδύναμος κι άλλοτε δυνατός και κοινωνικός. Μέσα σου όμως αναζητάς ένα χέρι βοήθειας να σε σώσει από την άβυσσο που είσαι χαμένος. Κυλάς αργά αργά σε έναν ψεύτικο κόσμο φτιαγμένο από τα πάθη σου, που δε σε αφήνουν να ξεφύγεις και να δείς την αλήθεια. Έκανες τα ψεύτικα αληθινά και νομίζεις ότι χαίρεσαι. Μέσα σου πονάς κι αναστενάζεις. Το σώμα σου κρύβει τις πληγές και στα μάτια σου κρύβεται ο πόνος. Καταλαβαίνω, κι εγώ μέσα σε αυτή την άβυσσο ζώ και παλεύω να ξεφύγω καιρό τώρα. Βρίσκω διεξόδους και ψάχνω τρόπους να φύγω όσο γίνεται πιο μακριά. Αν και λίγο μεγάλος κατάφερα να δω την αλήθεια  και να δω τα λάθη τα δικά μου και όχι των άλλων, γιατί τόσα χρόνια έβλεπα τους άλλους και όχι έμενα. Μη φοβάσαι. Ήμουν  κι εγώ κάπου εκεί που είσαι κι εσύ. Σε ακούω. Σε νιώθω. Σε νοιάζομαι. Μη τα παρατάς. Δώσε μου το χέρι σου να βρούμε μαζί τρόπο διαφυγής. Να βρούμε κι άλλους ανθρώπους χαμένους και να φύγουμε όλοι μαζί. Να ξέρεις θα’μαι πάντα εδώ. Έστω και για λίγο. Για δυο λόγια αληθινά και αυθεντικά.

Άνθρωποι φευγάτοι, ψάχνουν φοβισμένοι, τρέχουν τρομαγμένοι, κάτι τους συμβαίνει

χάνονται σε φάσεις και σε καταστάσεις δίχως προορισμό.

Ψάξε την ουσία και τη μόνη αξία

βγες από τον ξέφρενο ρυθμό

πέρα από το χρόνο και τη φαντασία

μέσα στης ψυχής σου το βυθό.

Ο κόσμος αλλάζει μα μη σε τρομάζει

ο κόσμος αλλάζει μα η Aγάπη είν’ εδώ

ο κόσμος αλλάζει μα Εκείνη στεριώνει

σα Γέφυρα ενώνει, γη κι ουρανό

Μην ακούς τι λένε και τη μοίρα κλαίνε, πως άλλοι φταίνε

βούλωνε τ’ αυτιά σου, κοίτα τη δουλειά σου τράβα μπροστά

Πάρε τη ζωή σου στα δικά σου χέρια

μάθε την καρδιά σου ν’ αγαπά

και τα όνειρά σου μέρα με τη μέρα

θα σου γίνονται αληθινά

ΒΙΝΤΕΟ  —  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΠΑΤΕΡ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

(ΠΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΤΟ)

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ