ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ.ΜΑΘΕ ΝΑ ΝΙΚΑΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ζωή έχει γυρίσματα. Εκεί που νομίζεις ότι όλα χάθηκαν, φαίνεται μια αχτίδα φωτός και σιγά σιγά το σκοτάδι εξαφανίζεται.

Από την άλλη εκεί που νομίζεις ότι είσαι άρχοντας και αφεντικό της μοίρας σου, η ζωή σου δίνει μια σφαλιάρα και σε στέλνει στα τάρταρα.

Στην περίοδο των ισχνών αγελάδων, όπως συμβαίνει τώρα στην χώρα μας, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, καρτερικότητα και προσαρμογή για να μπορέσουμε να αντέξουμε και με το που θα παρουσιαστεί (ή με το που θα δημιουργήσουμε) μια ευκαιρία να την αδράξουμε ώστε να μπορέσουμε να σκαρφαλώσουμε ψηλότερα. Δεν πρέπει να λιποψυχήσουμε, να πανικοβληθούμε και να αδρανοποιηθούμε.

Η υπομονή δεν είναι παθητική κατάσταση. Είναι η δύναμη, που μαζί με την ελπίδα, μας κρατάει στα δύσκολα και δεν τα παρατάμε. Είναι το μέταλλο, που μαζί με την επιμονή, μας κάνει να αντέχουμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε ξανά και ξανά μέχρι να ανοίξει ο δρόμος προς το φως.

Υπάρχουν φτωχοί πού παρεκτρέπονται στην αμαρτία, και για να δικαιολογηθούν επικαλούνται τη φτώχεια τους. Τούς ακούμε να λένε κάποτε: «Εμείς οι φτωχοί είμαστε αμαρτωλοί, γιατί ή φτώχεια μας κάνει να κολαζόμαστε». Είναι σωστή ή δικαιολογία τους;

Πρωτίστως επισημαίνουμε ότι ή φτώχεια είναι μεγάλη δοκιμασία, πού δεν μπορούμε εύκολα να την αντέξουμε οι άνθρωποι. Διότι συνηθίσαμε στην καλοπέραση και δεν θέλουμε να στερηθούμε τίποτε. Μόλις μάς λείψει κάτι, αρχίζουμε τις γκρίνιες και τα παράπονα.

Αλλά υπάρχουν και δυσκολότερες περιπτώσεις. Ας έλθουμε στη θέση ενός οικογενειάρχη πού είναι άνεργος και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή, την ενδυμασία, την κατοικία και τις ποικίλες ανάγκες των μελών της οικογενείας του! Αισθάνεται τη δοκιμασία του σαν μαρτύριο. Διότι δημιουργούνται άλυτα προβλήματα στο σπίτι του, πού γίνονται αφορμές προστριβών και παραπόνων. Ό λαός λέει: «Όπου φτώχεια εκεί γκρίνια».

Αυτό όμως το καθημερινό μαρτύριο υπάρχουν άνθρωποι πού το υπομένουν με γενναιότητα. Δεν λυγίζουν από τη δοκιμασία. Στέκουν όρθιοι σαν κυπαρίσσι. Μένουν ακέραιοι στη φτώχεια τους. Δείχνουν υπομονή και καρτερία αξιοθαύμαστη. Αλλά υπάρχουν και άλλοι πού νιώθουν εξουθενωμένοι, όταν βρεθούν σε μεγάλη ανέχεια.

Οι άνθρωποι έχουν στην καρδιά τους μεγάλο φόβο μήπως απομείνουν απροστάτευτοι και φτωχοί στη ζωή τους, και γι αυτό, ο νους και ο λογισμός τους είναι στο να μαζέψουν χρήματα, ή να αποχτήσουν κτήματα κι’ άλλα πλούτη, για να τα έχουν στην ανάγκη τους.

Αν, ελπίζουμε στον Χριστό μοναχά για τούτη τη ζωή, είμαστε οι πιο ελεεινοί άνθρωποι». Γιατί οι ψευτοχριστιανοί, παρακαλούνε τον Χριστό προπάντων για τις υποθέσεις τούτου του κόσμου, για τις δουλειές τους, για τη σωματική υγεία τους, για τα παιδιά τους, και μόλις σκοτεινιάσει η κατάσταση, αρχίζουν τα παράπονα γιατί ο Χριστός και η Παναγία δεν τρέξανε να τούς βοηθήσουν στις δουλειές τους, πολλές φορές σε τέτοιες δουλειές που είναι απάνθρωπες και που τούς κάνουν να κακουργούν καταπάνω στ’ αδέρφια τους.

Ο Φόβος πνίγει την αλήθεια

Ο φόβος των ανθρώπων γίνεται αιτία πολλές φορές να πνίγεται ο λόγος του Θεού και η μαρτυρία του πιστού. Ο Ιησούς μέσα από την δική του προσωπική μαρτυρία καλεί τους δικούς του να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Ας μην ξαφνιαζόμαστε λοιπόν αν κάνοντας το καλό βρεθούμε αντιμέτωποι με τον φόβο και τις απειλές των ανθρώπων.

 Θάρρος ενάντια στον Φόβο

Θαρραλέος δεν είναι αυτός που δεν νοιώθει φόβο ( γιατί όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το συναίσθημα) αλλά αυτός που ενώ φοβάται αποφασίζει με πίστη να κάνει το σωστό χωρίς να λογαριάζει αυτό που αισθάνεται.

Η Λύση ενάντια στον φόβο

Όταν φοβόμαστε λοιπόν και διστάζουμε να ακολουθήσουμε το σωστό ας θυμόμαστε ότι τον ίδιο διωγμό και αντίσταση ένοιωσε και  ο Ιησούς Χριστός και ότι τίποτα δεν έρχεται στην ζωή του πιστού χωρίς την έγκριση του καλού ουράνιου πατέρα. Αυτός έχει απόλυτο έλεγχο στην ζωή μας, αυτός γνωρίζει κάθε μας ανάγκη! Στα δικά του στιβαρά χέρια είμαστε και καμιά  ανθρώπινη εξουσία δεν μπορεί να εκτροχιάσει τα όμορφα σχέδια του στην ζωή μας. Μέσα στον διωγμό, μέσα στην αντίσταση που αντιμετωπίζουμε ο Θεός χτίζει τα όμορφα δικά του σχέδια στην ζωή μας τα οποία είναι ουράνια και όχι επίγεια.

Η αληθινή αγάπη διώχνει τον φόβο.

Ο Ιησούς ζητά τη αγάπη μας, αγάπη που εμπιστεύεται την καλοσύνη του, τους τρόπους του , τα σχέδια του και που εκφράζεται με το θάρρος της ξεκάθαρης και χωρίς δισταγμό μαρτυρίας μας στους ανθρώπους.  Ο πιο σκληρός και δύσκολος  διωγμός και  αντίσταση είναι αυτός που έρχεται από αυτούς που αγαπάμε, από την ίδια μας την οικογένεια! Η αγάπη μας για τον Θεό πρέπει να υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη αγάπη ακόμα και την αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό. Χάνοντας την ζωή μας για χάρη του βρίσκουμε αιώνια χαρά και ειρήνη που κανείς δεν μπορεί να μας την κλέψει.

Η ζωή είναι δώρο που σου δίνεται μια φορά.

Υπάρχει ο δρόμος για να περπατήσεις αλλά είναι δύσκολος και ανηφορικός. Αυτός είναι ο δρόμος της σωτηρίας.

Αν αγαπάς το Θεό και γνωρίζεις πως και Αυτός σε αγαπάει, τότε ξέρεις ότι Αυτός θα σε φροντίσει, ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά, επειδή ο Θεός σε αγαπάει. Έτσι λοιπόν γιατί να φοβάσαι; Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι! Η τέλεια αγάπη του Θεού διώχνει κάθε τέτοιο φόβο (Α’ Ιωάννη 4:18).

Έτσι λοιπόν αντιμετώπισε το Διάβολο! Κάνε του επίθεση! Πρόβαλε αντίσταση στον Εχθρό και θα φύγει από κοντά σου! Αντιμετώπισε τους φόβους σου με τη δύναμη του Πνεύματος του Θεού, και στηρίξου πάνω στις υποσχέσεις του Λόγου Του και αποκλείεται να χάσεις!

 

Κι αν με δαίμονες γεμάτος ο κόσμος αυτός,

 απειλήσει ποτέ να μας καταστρέψει,

 δεν θα φοβηθούμε γιατί επέλεξε ο Θεός,

η αλήθεια μέσα από εμάς να θριαμβεύσει.

Ο Πρίγκιπας του Σκότους μειδιά,

 μα καθόλου δεν μπορεί να μας φοβίσει,

 τη λύσσα του αντέχουμε,

 την ήττα του σίγουρη την έχουμε,

 μια λέξη μικρή θα τον διαλύσει.

Μια λέξη που είναι επάνω από γήινες εξουσίες,

 κι όχι χάρη σ’ αυτές, μένει πάντα δυνατή,

 το Πνεύμα και τα δώρα Του οι δικές μας αξίες,

 μέσα από Αυτόν που είναι δίπλα μας κάθε στιγμή.

Κι αν χάσουμε συγγενείς και περιουσίες,

 και ίσως ακόμη και την ίδια μας ζωή,

 και αν το σώμα του πιστού πεθαίνει,

 η αλήθεια του Θεού ακλόνητη μένει,

 Και η μάχη στο τέλος θα κερδηθεί!

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ