Ο ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

 

Η πνευματική ζωή είναι ταυτόχρονα εύκολη και δύσκολη. Γλυκιά αλλά και αιμάτινη. Είναι πορεία γεμάτη απίστευτες δυσκολίες, πολέμους λογισμών, προσπάθεια τιθάσευσης των παθών.

Μα ταυτόχρονα είναι πορεία πανέμορφη κι εύκολη, αν αφήσεις το Χριστό να κάνει κουμάντο στη ζωή σου. Αν ζεις τα μυστήριά του με προσπάθεια αληθινή. Αν εξομολογείσαι και Τον κοινωνάς.

Η πνευματική ζωή θέλει αγώνα μυστικό, αγώνα απόταξης της τυπικότητας και της συνήθειας. Είναι μονοπάτι σχεδόν αθέατο. Ανηφορικό. Ίσως γεμάτο πέτρες, αγκάθια. Μα αν γλυκαθείς απ’την σιγουριά της παρουσίας Του, τότε όλα γίνονται φως..

 

Η ζωή μας είναι μια ανηφόρα. Σίγουρα πράματα! Μια συνεχής ανάβαση. Μια σκάλα. Και μείς τα νήπια που ανεβαίνουμε. Μπουσουλάμε για την ακρίβεια και προσπαθούμε να ανέβουμε. Ο Χριστός που μας παρατηρεί στέκεται συνεχώς δίπλα μας και με το χέρι του από πίσω μας συγκρατεί να μην πέσουμε. Και μας βοηθάει ν’ανέβουμε.

Αλλά πολλές φορές εξαιτίας του εγωισμού μας νομίζουμε ότι είμαστε σπουδαίοι ότι είμαστε ικανοί από μόνοι μας. Έτσι, ο Χριστός μάς αφήνει για λίγο (έχουμε την ελευθερία να το επιλέξουμε) και έτσι αμέσως τρώμε τα μούτρα μας. Κατρακυλάμε προς τα πίσω και τραυματιζόμαστε. Και όταν καταλάβουμε τα σφάλματά μας, τότε του ζητάμε συγχώρεση (εξομολόγηση) και πάλι απ’την αρχή. Μπουσουλάμε ανεβαίνοντας τη σκάλα…

 

Έρχονται στιγμές που μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω στη ζωή μας, ανατρέπονται τα πάντα, όνειρα, επιθυμίες, στόχοι κ.ά. Εκεί θα φανεί η δυσκολία της ανηφόρας. Τι λες, θα βγεις την ανηφόρα ή θα μείνεις πίσω και θα λες «δεν θα τα καταφέρω»; Αξίζει να την ανέβεις, αξίζει να διασχίσεις αυτό τον δύσκολο δρόμο, επειδή από αυτό τον δρόμο, εκτός του ότι θα συναντήσεις εμπόδια, θα ανακαλύψεις και πράγματα που ίσως δεν φανταζόσουν ποτέ. Μην είσαι δειλός, πάρε το ρίσκο, πες, θα το δοκιμάσω κι όπου βγάλει! Και τι θα χάσεις εάν ρισκάρεις; Τίποτα! Απλώς δοκίμασες, αυτό έχει σημασία!

 

Η μεγάλη νίκη θα είναι όταν «αναγεννηθείς» μέσα από τις στάχτες, μέσα από τα γκρεμισμένα, μέσα από τις μπόρες που πέρασες. Μετά την μπόρα έρχεται πάντα η λιακάδα. Να έχεις τη θέληση να προσπαθήσεις να φέρεις τα πράγματα όπως ήταν πριν, να είσαι έτοιμος να το παλέψεις και να σταθείς στα πόδια σου, χωρίς να περιμένεις πως θα απλωθούν χέρια για να σε σηκώσουν. Αναγέννηση, καινούργια αρχή, προχωράω. Η ζωή είναι μια ανηφόρα, γι’ αυτό θέλει υπομονή και κουράγιο!

Οι ανηφόρες σε κουράζουν, σου κόβεται η ανάσα κάποιες φορές και τα ύψη μπορεί να σε ζαλίσουν!

Αυτό όμως, είναι και μέρος του τιμήματος για την επιτυχία. Γιατί όταν φτάσεις στην κορυφή, η θέα είναι απαράμιλλη!

Έχεις ξεχάσει τις ταλαιπωρίες από τις ανηφόρες!

Έχεις ξεχάσει τον πόνο της προσπάθειας που διαπερνάει τις αρθρώσεις σου.

Τώρα είσαι εκεί ψηλά και θαυμάζεις!

Απολαμβάνεις το τελείωμα της διαδρομής. Χαίρεσαι που τα κατάφερες.

Κι αυτή η χαρά, είναι η χαρά εκείνου που τα καταφέρνει.

Είναι εκείνο το χαμόγελο της ψυχής που λέει “Νίκησα, παρά το φόβο, την αγωνία και την ταλαιπωρία που πέρασα! Πέτυχα το στόχο μου!”

Και μια ψυχή που μαθαίνει να βγαίνει νικητής είναι η ψυχή εκείνου που ζει τη ζωή του στα ψηλά, στα φωτεινά, στα όμορφα.

Μπορεί κι η δική σου ψυχή να ταξιδέψει και να ανέβει ψηλά.

Έχει δικαίωμα η ψυχή σου στο να νικάει τις μάχες που τολμάει να δίνει.

Μπορεί κι η δική σου ψυχή να φτάσει στην κορυφή. Σε κάθε κορυφή που με σοφία θα διαλέξεις.

Αρκεί να μη σε τρομάξει η ανηφόρα!

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε