Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΑΝΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

;

 

Συνηθισμένη φράση σε συζητήσεις καθημερινά. Αυτός είναι καλός άνθρωπος  ή ο τάδε είναι κακός άνθρωπος.

Καλός άνθρωπος χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος που απέναντι στους άλλους είναι ευγενής, τρυφερός, ειλικρινής, διαλλακτικός, αληθινός, στοργικός, μεγαλόκαρδος, γενναιόδωρος, φιλικός, γλυκομίλητος, αισιόδοξος, υπεύθυνος, πάντα έτοιμος να βοηθήσει και να προσφέρει όποτε παραστεί ανάγκη? Και ο κακός? Αποκλείεται να είναι όλα τα παραπάνω.

Ο κακός είναι εγωπαθής, απότομος, αποποιείται των ευθυνών του, σκληρός, απότομος, αγενής, χειριστικός, επιθετικός, εχθρικός, απόμακρος, απαισιόδοξος, μίζερος, εριστικός, ψεύτης, αδιαπραγμάτευτος?

Αναρωτιέμαι όμως, αν εμείς, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε το δικό μας χαρακτήρα και στη συνέχεια να πάρουμε αποφάσεις για τον «κόσμο» που θα μας περιβάλει.

Αν δε γνωριζόμαστε με τον εαυτό μας, πώς θα καταλήξουμε και θα εκφέρουμε άποψη για τους άλλους ανθρώπους;

Εδώ θα κάνουμε έναν διαχωρισμό του κακού ανθρώπου με του αμαρτωλού ανθρώπου.

 

Όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί άνθρωποι. Κακοί άνθρωποι δέν είναι όλοι οι άνθρωποι. Δέν είναι η αμαρτία αυτή καθαυτή πού κάνει κακό τόν άνθρωπο, αλλά η δολιότητα καί η εμμονή στήν αμαρτία του καί η άρνησή του νά τήν παραδεχθεί.

Ο κακός άνθρωπος είναι παντού. Μπορεί νά είναι πλούσιος ή πτωχός, μορφωμένος ή αμόρφωτος, πιστός ή άθεος. Έχουμε τήν τάση καί τή συνήθεια νά κατατάσσουμε τούς ανθρώπους σέ δύο απόλυτες κατηγορίες. Καλούς ή κακούς. Σέ τίμιους ή ανέντιμους. Όλοι μας κάνουμε κακές πράξεις. Οι κακές πράξεις δέν κάνουν αναγκαστικά έναν κακό άνθρωπο.

 

Οι μεγαλόσχημοι Φαρισαίοι τής εποχής τού Χριστού δέν ήταν «πτωχοί τώ πνεύματι», γιατί δέν αισθάνονταν αμαρτωλοί, αλλά ήταν βέβαιοι ότι τά είχαν όλα τακτοποιημένα, ότι τά είχαν καταφέρει καλύτερα από τούς άλλους, ότι άξιζαν νά είναι οι πνευματικοί ηγέτες τού Ισραήλ, καί ήταν αυτοί πού δολοφόνησαν τόν Χριστό. Όσοι από εμάς αρνούνται νά παραδεχθούν ότι είναι αμαρτωλοί, συνεχίζουν τό έργο τής εξοντώσεως τού Χριστού πού άρχισαν οι Φαρισαίοι τής εποχής του, γιατί είναι οι πιό αποτελεσματικοί υπονομευτές τού έργου Του. Τό κακό σ αυτόν τόν κόσμο τό κάνουν οι μεγαλόσχημοι, οι Φαρισαίοι, οι ενάρετοι πού πιστεύουν ότι είναι άμεμπτοι, γιατί δέν αντέχουν νά υποστούν τήν δυσφορία τής αυτοεξετάσεως.

 

Όσο κι άν είναι δυσάρεστη η συνειδητοποίηση τής αμαρτωλότητάς μας, είναι ακριβώς αυτή πού δέν τήν αφήνει νά γίνη κόλαση. Αυτή η συνειδητοποίηση μερικές φορές είναι οδυνηρή, αλλά είναι ταυτόχρονα καί μιά ευλογία, γιατί είναι η μόνη ασφαλής προστασία μας από τή ροπή μας γιά τό κακό.

Όλοι οι Φαρισαίοι δέν βλέπουν ποτέ κακό στόν εαυτό τους καί σάν συνέπεια βλέπουν πολύ κακό στούς άλλους. Αντιθέτως εκείνοι πού αναγνωρίζουν τή δική τους ατέλεια καί αμαρτωλότητα δέν κρίνουν τους άλλους.

Όλοι, άν ψάξουμε, θά βρούμε ένα στοιχείο αυτοαποθεώσεως σέ όλες εκείνες τίς δραστηριότητες τής καθημερινής μας ζωής, πού μάς αρέσει νά αποκαλούμε αρετές καί μέ τίς οποίες επιδιώκουμε τήν αυτοδικαίωσή μας.

 

 

Σε αυτό το σημείο θα περάσουμε να δούμε  τους σπάνιους ανθρώπους και πως μπορούμε να τους διακρίνουμε. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Δεν γνωρίζω σε τι ποσοστό αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι, υπομονετικοί με ζεστή ψυχή,  με μια αγκαλιά που χωράει εσάς μαζί με όλες σας τις έννοιες και τα προβλήματα, με ένα τρυφερό χάδι που χαλαρώνει και με ένα πλατύ χαμόγελο που εκπέμπει αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Άνθρωποι που θα προτιμήσουν να σας πονέσουν με την αλήθεια, παρά να σας βλέπουν να ζείτε με την ψευδαίσθηση του ψέματος.

Άνθρωποι που διακρίνουν το δίκαιο από το άδικο και το σωστό από το λάθος.

 

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν τα αρνητικά στοιχεία ενός εγωιστή,  που θα αναγνωρίσουν το λάθος τους, που θα ζητήσουν συγγνώμη, που θα κάνουν το πρώτο βήμα. Άνθρωποι έντιμοι, ευγενείς και καλοσυνάτοι. Άνθρωποι που θα κάνουν όλα τα παραπάνω χωρίς να υποβαθμίσουν τον εαυτό τους, χωρίς να προσβάλουν ή να μειώσουν κάποιον άλλο.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που είναι γενναιόδωροι, που προσφέρουν απλόχερα ότι έχουν, υλικά και πνευματικά αγαθά, που δεν φοβούνται μήπως χάσουν ή μείνουν μόνοι. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια και αρχές που ξέρουν πότε να αποχωρήσουν και πότε να συνεχίσουν, πότε κέρδισαν και πότε έχασαν. Άνθρωποι μαχητές που ξέρουν πως να δίνουν, να νοιάζονται και να αγαπούν, χωρίς να πνίγουν ή να πιέζουν.

 

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που ξέρουν την αίσθηση που αφήνει η απώλεια, ο πόνος, η προδοσία, το ψέμα, η απόγνωση και δε θα ήθελαν ποτέ να γίνουν αιτία για κάτι από αυτά. Άνθρωποι γενναιόδωροι που προσφέρουν απλόχερα ότι έχουν, υλικά και πνευματικά αγαθά, που δεν φοβούνται μήπως χάσουν ή μείνουν μόνοι.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι  που είναι ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γιατί είναι άνθρωποι με ανθρωπιά και ευαισθησίες. Άνθρωποι που οι ψυχές τους ποτίστηκαν με δάκρυα ήλιου ή φεγγαριού και δε θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν. Θα ζούν είτε μέσα από έργα η λόγια, είτε μέσα από φωτογραφίες και αναμνήσεις. Άνθρωποι σπάνιοι και ευλογημένοι. Άνθρωποι με σπάνια, αθώα και καθαρή ψυχή.

 

ΕΣΥ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΗΚΕΙΣ;  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ