Ο ΠΙΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ.

Η ζωή μπορεί να παρομοιαστεί σαν ένας πόλεμος. Ένας πόλεμος με πολλές μάχες, μικρές και μεγάλες . Από κάποιες μάχες βγαίνουμε νικητές κι από άλλες χαμένοι και χρειάζεται ανασυγκρότηση για να προχωρήσουμε.

Οι εχθροί πολλοί, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ξετρυπώνουν από παντού, σε ανύποπτο χρόνο για να μας ρίξουν κάτω, χρησιμοποιώντας τα όπλα τους. Ψέμα, υποκρισία, προδοσία, κοροϊδία κι ότι  άλλο βρεθεί στο διάβα τους για να τη βγάλουν καθαροί ή για να πάρουν τη θέση μας. Πίσω από κάθε εχθρό κρύβεται ο διάβολος.

Υπάρχει, όμως, ένας εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίζουμε απ’ την αρχή της ζωής μας μέχρι και την τελευταία μας ανάσα. Ένας εχθρός, πιο δυνατός απ’ όλους τους άλλους, πιο απρόβλεπτος, πιο κοντά σε μας από οποιονδήποτε άλλο. Αυτός καθορίζει το μέλλον μας, αυτός μας οδηγεί στην επιτυχία ή στην καταστροφή. Όλοι οι άλλοι είναι ασήμαντοι μπροστά του.

Κι αν αυτόν τον εχθρό τον κατανοήσουμε και καταφέρουμε να τον φιλέψουμε, τότε γινόμαστε αήττητοι κι ευτυχείς. Με αυτόν τον εχθρό παλεύουμε, όταν μένουμε μόνοι, όταν δε μιλάμε πολύ χαμένοι στις σκέψεις μας. Αυτός ο αιώνιος εχθρός είναι ο εαυτός μας.

Τις μεγαλύτερες μάχες τις δίνουμε μαζί του. Κάποτε νικά και κάποτε τον νικάμε. Κάποτε μας ξαφνιάζει με τις σούπερ δυνάμεις του και κάποτε μας απογοητεύει. Γι’ αυτό τα βάζουμε μαζί του. Για κάθε λάθος επιλογή, για κάθε αδυναμία που μοιάζει να είναι σωστή, για κάθε τεμπελιά κι οπισθοχώρηση, για όλες τις φορές που εμπιστεύτηκε τους λάθους ανθρώπους.

Για να βγούμε νικητές της ζωής και να μπορούμε να τα βάλουμε με άλλους, πρώτα πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τις πράξεις μας και το μυαλό μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει απεριόριστες ικανότητες και μόνο δαμάζοντάς τον, γινόμαστε παντοδύναμοι ψυχικά. Αν καταφέρουμε να νικήσουμε τον «κακό» μας εαυτό, τότε μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Το να νικάς τον εαυτό σου είναι η πρώτη και η καλλίτερη νίκη απ’ όλες, το να ηττάται από τον εαυτό του, αυτό είναι ότι το αισχρότερο και χειρότερο μπορεί να υπάρξει. Και αυτά έχουν νόημα, αν δεχθούμε ότι μέσα στον καθένα μας , υπάρχει ένας πόλεμος εναντίον του εαυτού μας.

Η ισορροπία που πετυχαίνει ο άνθρωπος πάνω σ’ αυτόν τον πόλεμο είναι η αρετή του. Το λάθος και η μεγάλη απόκλιση  αρχίζει από το σημείο που ο άνθρωπος αυτόν τον πόλεμο δεν τον κάνει ενάντια στον εαυτό του, αλλά τον στρέφει ενάντια στους άλλους. Με άλλα λόγια είναι αυτό που κάνουμε όλοι. Προκειμένου να κρίνουμε τα κακά της κοινωνίας κατηγορούμε τους άλλους, και ποτέ τον εαυτό μας.

Ας το σκεφτούμε όλοι αυτό,  πριν στραφούμε εναντία στον απέναντι μας, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Την έχουμε δώσει αυτήν την μάχη, η έχουμε παραιτηθεί από την πρώτη ήττα που έχουμε “φάει”  και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το θέμα και άρα είμαστε περιπλανώμενοι?

Για να δώσει ο άνθρωπος αυτήν την μάχη αυτό που χρειάζεται είναι να έχει ψυχή. Έχει ψυχή όμως η την παρέδωσε από εδώ και από εκεί?

Ένας ανεκτίμητος πίνακας η ψυχή σου κι εσύ τον ξεπουλάς σε φτηνά παζάρια. Ένα ακριβό χειροτέχνημα φτιαγμένο και σμιλεμένο από τον πυρήνα της ύπαρξής σου. Και εσύ αφήνεις τους ξένους να παρεμβαίνουν με τις άσχημες πινελιές τους. Ένας χρωματιστός καμβάς που ζωγραφίζεις με τις επιλογές σου. Κι εσύ επιτρέπεις στους αδαείς να τον μουτζουρώνουν. Στους εκμεταλλευτές να τον κακομεταχειρίζονται. Και στους αχάριστους να τον βάφουν με το μαύρο τους.

Μην τον εκθέτεις  σε λαμπερές δημοπρασίες, και κοσμικές πινακοθήκες.  Μην τον χαραμίζεις σε άδοξες και ταπεινές εκθέσεις και μην τον πουλάς σε παλιατζίδικα. Πάψε να τον παζαρεύεις στις  μικροαστικές αγορές και να τον διαλαλείς στα πανηγύρια αυτού του κόσμου. Είναι πολύτιμος για να τον περιφέρεις σε κακόφημες γειτονιές. Μεγάλης αξίας για να τον σεργιανάς άσκοπα σε σκοτεινά μονοπάτια.

Επίλεξε με προσοχή τα υλικά του να είναι αγνά και καθάρια όπως η ύπαρξή σου. Φωτεινά και ξεκάθαρα για να αντικατοπτρίζει το τοπίο της ζωής σου. Ζωγράφισέ τον με βάση το άσπρο της καρδιάς σου γιατί μόνο τότε θα είναι καλαίσθητος. Πρόσθεσε το κόκκινο της προσωπικότητάς σου για να περιέχει τη ζωντάνια και τη φλόγα της καλοσύνης σου. Φτιάξε τον από τη στόφα του χαρακτήρα σου για να είναι γνήσιος και αυθεντικός.  Χρησιμοποίησε τα πινέλα της υπομονής και της σύνεσής σου για να εκπέμπει ηρεμία και γαλήνη. Την παλέτα της  δύναμής σου για να είναι ανθεκτικός και άφθαρτος. Απέδωσέ του τις γήινες αποχρώσεις της αντοχής και της καρτερικότητάς σου, για να είναι περιζήτητος και σπάνιος. Κάλυψέ τον με τα απαλά χρώματα της σιωπής και της ευαισθησίας σου, για να είναι αναλλοίωτος και ανόθευτος στις κακιές χρήσεις. Διακόσμησέ το με την ελπίδα και την αισιοδοξία σου, να είναι πάντα λαμπερός και φωτεινός. Και επεξεργάσου τον με τις μπογιές της αγάπης και της συγχώρεσης, για να είναι όμορφος και εντυπωσιακός.

Μην εμπιστεύεσαι  αυτό το  δικό σου «συλλεκτικό έργο τέχνης» σε βρώμικα χέρια και μην το χαρίζεις σε κανένα. Να τον απλώνεις στον αέρα να στεγνώνει όταν θα φυσάει συμπόνοια. Να δροσίζεται από την  βροχή όταν ο ουρανός  στάζει εμπιστοσύνη.  Να τον αφήνεις στον ήλιο τις ζεστές σου μέρες, να συλλέγει στιγμές. Και να τον  μαζεύεις πρίν αρχίσουν οι μεγάλες μπόρες.

Κι αν τύχει και αλλοιωθούν τα χρώματά του ή φθαρεί κατά την περιφορά του σε τούτο τον κόσμο, να βρίσκεις πάντα τη δύναμη και το κουράγιο να τον ζωγραφίζεις απο την αρχή αν χρειαστεί.

Ένας ανεκτίμητος πίνακας η ψυχή σου, κι εσύ τον ξεπουλάς σε φτηνά παζάρια και τον καταχωνιάζεις σε ανήλια υπόγεια. Τον προβάλλεις σε άδειες δημοπρασίες και τον παζαρεύεις σε ύποπτες αγοραπωλησίες. Και  αγνοείς την πολυτιμότητά του.

Είναι ανεκτίμητος πίνακας η ψυχή σου γιατί  την ψυχή σου  την στόλισε ο Ίδιος ο Θεός με τα χρώματα της γης και του ουρανού.

Είναι ανεκτίμητος ο πίνακας της ψυχής σου γιατί  η ψυχή σου δημιουργήθηκε  από τον Θεό και στην έδωσε κατάλευκη σαν περιστέρι. Έτσι ακριβώς περιμένει και ο Θεός να Του την παραδώσεις. Καθαρή και αστραφτερή.

Το αποτέλεσμα από εσένα εξαρτάται. Από κανέναν άλλον. Αυτός που θα σου βάλει εμπόδια είναι ο εαυτός σου και αυτόν πρέπει να πολεμήσεις. Αυτός ο πόλεμος είναι δύσκολος. Αυτός ο πόλεμος θέλει ηρωισμό. Αυτός ο πόλεμος είναι  για τους δυνατούς. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος εναντίον του διαβόλου.

Εάν αποφασίσεις να ξεκινήσεις αυτόν τον πόλεμο  ζήτα από τον Θεό να είναι δίπλα σου και Αυτός θα είναι γιατί χωρίς Αυτόν  σε ενημερώνω από τώρα ότι δεν θα τα καταφέρεις.

Εάν αποφάσισες να ξεκινήσεις αυτόν τον πόλεμο σου εύχομαι καλή δύναμη και ο Κύριος μας Ιησούς  Χριστός να ευλογεί και να αγιάζει εσένα και τον αγώνα σου. Αμήν.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ