Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ

Ανείπωτος πόνος, θλίψη, αλλά και οργή διακατέχει τα συναισθήματα των ανθρώπων, ανά το πανελλήνιο, με όσα συνέβησαν πρόσφατα στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

 

Δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον που καταστράφηκε, δεν είναι μόνο οι περιουσίες που αφανίστηκαν, είναι κυρίως και πάνω απ΄όλα οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, μάλιστα βίαια, αιφνίδια και μαρτυρικά.

Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν, αλλά και γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλά ! Άλλα σωστά και άλλα ανόητα ! Άλλα Ορθόδοξα, Χριστιανικά και άλλα μακράν της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού !

Μήπως ο Θεός τιμώρησε τους ανθρώπους αυτούς; Μήπως φταίει ο άθεος Τσίπρας;

 

Η απάντηση, αγαπητοί μου, βρίσκεται μέσα στην Αγία Γραφή, στους Πατέρες της Εκκλησίας μας, αλλά ακόμη και μέσα στην ανθρώπινη λογική.

 

«Ουκ έστιν αίτιος των κακών ο Θεός» διακηρύττει ο Μέγας Βασίλειος.

Δεν είναι ο Θεός πρόξενος κακών δεινών. Στον Παρακλητικό Κανόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου (που ψέλνουμε κάθε βράδυ τώρα τον Δεκαπενταύγουστο) αναφέρουμε ότι, η Παναγία μας γέννησε τον πρόξενο του καλού.

«Ευεργέτην τεκούσα, τον των καλών αίτιον».

Ο Θεός είναι η πηγή του αγαθού, η πηγή της άκρας φιλανθρωπίας.

Ποιος προξενεί, λοιπόν, το κακό; Ο ίδιος ο άνθρωπος ! Ο άνθρωπος σφάλλει, ο άνθρωπος πληγώνει, ο άνθρωπος τιμωρεί και αυτοτιμωρείται, ως αυτοκατάκριτο.

 

Ο Θεός δεν τιμωρεί κανένα. Δεν είναι τιμωρός. Αλλά ο καθένας κάνει τον εαυτό του δεκτικό να μετέχει στη ζωή του Θεού. Και αυτή η μετοχή είναι η τρυφή, η μακαριότητα, ενώ, η αμεθεξία είναι η κόλαση, η τιμωρία.

 

Ο Θεός, λοιπόν δεν τιμωρεί. Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται. Ο Θεός θα φωτίζει προς κάθε κατεύθυνση με το φως της αγάπης Του. Αλλά όταν τα μάτια της ψυχής του ανθρώπου είναι άρρωστα, δεν  μπορούν να απολαύσουν αυτό το φως , αλλά  ενοχλούνται από αυτό.

 

Εάν κάπου φταίει ο πρωθυπουργός, όπως και οι προκάτοχοί του, αυτό έγκειται σε δυο γεγονότα: Στο ότι κι εκείνος νομιμοποίησε χιλιάδες αυθαίρετα πανελληνίως, με μοναδικό σκοπό αφενός να γίνει αρεστός και αφετέρου να εισπράξει χρήματα το κράτος και στο ότι η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να χειριστεί και να συντονίσει τα πράγματα την ώρα της κρίσης.

 

Από εκεί και πέρα ούτε ο Θεός δεν τιμώρησε κανέναν, ούτε ο Θεός εκδικείται (με την έννοια που κάποιοι θεωρούν).

 

 

Ξεχνάμε όλοι μας  ότι υπάρχει  ο Νόμος του Θεού, αλλά και η ελευθερία , η ελεύθερη βούληση  και πράξη του ανθρώπου. Κανέναν ο Θεός δεν έφερε με το ζόρι κοντά Του.  Ο άνθρωπος έχει ελευθερία να επιλέξει, αλλά  εν πολλοίς κάνει λανθασμένη χρήση της ελευθερίας αυτής. Μήπως φταίει ο Θεός που μας άφησε ελεύθερους? Λέω εγώ. Κι αυτό μπορεί να το πουν κάποιοι.

Ας το γνωρίζουν και αυτό κάποιοι, οι οποίοι αρέσκονται μόνο σε μια ακατάσχετη αγαπολογία θεωρητικά, δίνοντας εσφαλμένη εντύπωση ότι, μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε μην υπολογίζοντας κανέναν και μη λογοδοτώντας σε κανέναν !

 

Ο άνθρωπος που απομακρύνεται από τον Θεό αυτοτιμωρείται.  Οι δοκιμασίες του ανθρώπου, το φυσικό και ηθικό κακό δεν οφείλονται σε μια άμεση εχθρική και καταστρεπτική ενέργεια του Θεού, αλλά είναι συνέπειες της αποστασίας και της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό. Αίτιος επομένως του κακού δεν είναι ο Θεός, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος. Όταν ο άνθρωπος παραμένει στο φως του ήλιου, φωτίζεται, θερμαίνεται και νιώθει ευχάριστα. Όσο όμως απομακρύνεται από τον ήλιο, τόσο και πιο πολύ στερείται το φως, μπαίνει πρώτα στο ημίφως και στη συνέχεια στη σκιά και το σκοτάδι και αρχίζει έτσι να υφίσταται τις φοβερές συνέπειες της έλλειψης του ήλιου.

 

 

 

Όσο για τον πρωθυπουργό αλλά και τους άλλους πολιτικούς, από τον δήμαρχο μέχρι και τον πρωθυπουργό , τι να πούμε; Χάθηκε το φιλότιμο και ο πολιτικός ανδρισμός.  Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από ανθρώπους που έχουν φλομώσει το λαό με ψέματα και φολκλόρ.

Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ

 

Ευτυχώς όμως υπάρχουν  ακόμη πραγματικοί Έλληνες , άσημοι, άγνωστοι αλλά με φιλότιμο και ανδρισμό.

Εδώ θα μιλήσω για τον  αλτρουισμό και την αλληλεγγύη των συνελλήνων συμπατριωτών μας, που δεν ξέχασαν τον εμπερίστατο συνάνθρωπό τους.

<<Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε και ούτως αναπληρώσατε (εφαρμόσετε) τον νόμο του Χριστού>> (Γαλάτ. ΣΤ΄, 2).

 

Στην πραγματική αλληλεγγύη των συμπατριωτών μας που, από το υστέρημά τους, ως πενόμενοι Έλληνες, εκτός των πολιτικών όλων των αποχρώσεων, βοηθούν εμπράκτως τους πυρόπληκτους της Αττικής. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ελληνικής αρχοντιάς και του Ελληνικού φιλότιμου, της χριστιανικής αγάπης.

Αλληλεγγύη θα πει να δίνεις από το υστέρημά σου και με την καρδιά σου, συνειδητά και δίχως να προσδοκάς ανταπόδοση από τον άνθρωπο που ευεργετείς. Να ξεχνάς αμέσως όποιον ευεργετείς και να μην ξεχνάς ποτέ όποιον σε ευεργέτησε !

 

Αλληλεγγύη είναι οι εθελοντές διασώστες, είναι οι Ερυθροσταυρίτισσες και Ερυθροσταυρίτες, είναι οι Πρόσκοποι και Οδηγοί, είναι οι απλοί πολίτες, είναι οι χωρικοί, είναι όσοι πήγαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς, είναι όσοι έδωσαν εθελοντικά αίμα, όσοι διέσωσαν ανθρώπους, ζώα, δέντρα, είναι όσοι έδωσαν ένα ποτήρι κρύο νερό σε όποιον το είχε ανάγκη !

Αυτή την αλληλεγγύη έχουμε ανάγκη όλοι κι έναν λόγο υποστηρικτικό, ενισχυτικό, παρηγορητικό για κάθε άνθρωπο που πονά και υποφέρει ποικιλότροπα, ώστε και πάλι όλοι μαζί να δούμε φως στο δρόμο μας, ξημερώνοντας μια νέα ημέρα !

Για όλους εμείς πρέπει να προσευχόμαστε. Για αυτούς που δεν έχουν φιλότιμο. Γι αυτούς που δεν έχουν ανδρισμό. Για αυτούς που έφυγαν και εγκατέλειψαν τον Θεό και επέλεξαν να πάνε με τον διάβολο, για να τους φωτίσει ο Θεός,  αλλά και αυτοί να δεχτούν την Θεια Φώτιση, ώστε να επιστρέψουν κοντά στον Θεό.

Πρέπει όμως να προσευχόμαστε και για όλους αυτούς , τους άγνωστους αδελφούς μας , που έχουν το φιλότιμο,  τον ανδρισμό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο τους, ο Θεός να τους χαρίζει σωματική και πνευματική υγεία.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Διανύουμε το δεκαπενθήμερο της Παναγίας μας. Καθημερινά τελούνται παρακλήσεις, σε κάθε μικρό και μεγάλο ναό. Ας παρακαλέσουμε λοιπόν την Παναγία μας με όλη μας την ψυχή και την διάνυα και ας πούμε όλοι μαζί.

 

ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΗΜΑΣ

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε