ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ;

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

Τι πιστεύεις για το Χριστό; Ποιος πιστεύεις πως είναι ο Χριστός;

Μ’ αυτό δεν μπορεί να παίζει κανείς. Θα χάσει την ψυχή του.

Είναι δικαίωμά μας, να έχουμε πλούσια πίστη. Ο Θεός το θέλει αυτό. Είναι προνόμιο να ξέρω τι πιστεύω και να είμαι βέβαιος γι’ αυτό.

Η βεβαιότητα της πίστης είναι αναγκαιότητα. Δεν είναι πολυτέλεια να είμαι σίγουρος γι’ αυτά που πιστεύω. Αν δεν είμαι στερεωμένος στην αλήθεια, όχι μόνο δεν είμαι πλούσιος, αλλά θα είμαι μια από εδώ και μια από εκεί, ανάλογα με το τι ακούω, πόσο πειστικός είναι αυτός που τα λέει, πόση αληθοφάνεια έχουν τα λόγια του.

Όχι μόνο για μας, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω μας, δεν χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι που τα ξέρουν όλα, ή κάνουν πως τα ξέρουν όλα, αλλά κατασταλαγμένοι στις πεποιθήσεις μας, άνθρωποι που ξέρουμε τι πιστεύουμε, και γιατί το πιστεύουμε, άνθρωποι που έχουμε πείρα Θεού.

Εάν δεν  γνωρίσει ο άνθρωπος τον Ιησού Χριστό και λέει ότι είναι χριστιανός είναι ψεύτης και τσαρλατάνος. Εάν ο άνθρωπος δεν γνωρίσει τον Ιησού Χριστό δεν είναι πιστός αλλά άπιστος  γιατί είναι μεγάλο ψέμα εάν λέμε ότι πιστεύουμε  σε κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Ο  άνθρωπος που θέλει να πιστέψει   πρέπει να δυναμώσει την πίστη του. Πρέπει να φύγει από το σκοτάδι. Μην αγωνίζεσθε να διώξετε το σκοτάδι. Βρίσκεσθε στο σκοτάδι και θέλετε να απαλλαγείτε; Εσείς τι κάνετε; Διώχνετε με δύναμη το σκοτάδι, το χτυπάτε, αλλά αυτό δεν φεύγει. Θέλετε φως; Ανοίξτε μια τρυπίτσα και θα έλθει μια ακτίνα του ήλιου, θα έλθει το φως. Αντί να διώχνετε το σκοτάδι, αντί να διώχνετε τον εχθρό, να μην μπει μέσα σας, ανοίξτε τα χέρια στην αγκάλη του Χριστού. Αυτός είναι ο πιο τέλειος τρόπος, να μην πολεμάτε, δηλαδή, απευθείας το κακό, αλλά να αγαπήσετε τον Χριστό, το φως Του, και το κακό θα υποχωρήσει. Με τον Ιησού Χριστό ο άνθρωπος θα καταφέρει να προστατεύει την ψυχή του. Δεν μας βοηθούν οι άνθρωποι. Δεν μας σώζουν οι άνθρωποι. Πάρτο απόφαση. Ξεκόλλα από ανθρώπους. Δυνάμωσε την ψυχή σου και απόκτησε μια προσωπική σχέση με τον Θεό. Άστους ανθρώπους να σου δώσουν αυτό που έχουν, αλλά μη ζητάς περισσότερα που δεν έχουν  και ταυτόχρονα αγάπα τους όλους. Θα τους αγαπάς όμως με τον σωστό τρόπο πλέον. Θα τους αγαπάς, θα τους συμπονάς, θα ‘σαι σε επαφή μαζί τους, δεν θα απομονώνεσαι, αλλά θα ξέρεις ότι δεν έχω να πάρω κάτι περισσότερο από σένα.

Ο Χριστός σε καλεί και σήμερα και σου λέει, «έλα και δες». Ψάξε, γιατί θα βρεις. Χτύπα γιατί θα σου ανοίξουν. Καθένας που ψάχνει βρίσκει. Η ερώτηση είναι «ψάχνεις»; Το εννοείς;  Δεν θα πειστείς για την αλήθεια του Χριστού επειδή κάποιος άλλος το λέει, αλλά επειδή εσύ ο ίδιος θα τη δοκιμάσεις στη ζωή σου. Θα βρεις συγχώρηση, αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Θα βρεις γιατρειά, παρηγοριά, ελπίδα. Θα βρεις αλήθεια! Έλα και δες!  Έτσι θα γίνεις βέβαιος στην αληθινή γνώση. Βέβαιος για το μυστήριο του Πατέρα Θεού και του Ιησού Χριστού. Ο Θεός σου έδωσε την  ελευθερία  να παίρνεις ελεύθερα τις δικές σου αποφάσεις.

Έχε πίστη στον εαυτό σου..

Πολύ σοφά λένε κάποιοι ότι δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τίποτα και κανέναν σε αυτόν τον κόσμο έκτος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όλα ξεκινάνε από “αυτό” που κρύβει ο καθένας μέσα του. Δεν μπορεί να μην έχετε “πιάσει” ποτέ τον εαυτό σας να δημιουργεί προβλήματα και εμπόδια μονός του, στο μυαλό του, με μοναδικό βοηθό την φαντασία, η μία σκέψη φέρνει την άλλη και το κάθε “γιατί” το επόμενο “πως”, ιστορίες, υποθέσεις, γυρίσματα πίσω στον χρόνο, όνειρα, ελπίδες, θυμός. Μα για μισό λεπτό. Η ζωή σου είναι στο τώρα, ούτε στο πριν ούτε στο μετά και αν δεχτούμε ότι όλα αυτά τα σκέφτεσαι και τα κάνεις για ένα καλύτερο μετά τότε μάλλον πρώτη προτεραιότητα είναι το να αγαπήσεις τον εαυτό σου και όταν λέω να αγαπήσεις τον εαυτό σου εννοώ εκείνη την υγιή διαδικασία μέσα από την οποία προσπαθείς να φτάσεις στην αυτογνωσία. Εκείνη την διαδικασία που σου μαθαίνει να ξεχωρίζεις την αγάπη για αυτό που είσαι από τον εγωκεντρισμό. Θυμηθείτε την εντολή “αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου”. Δεν είναι άπλα μία ηθική εντολή, άλλα μία ψυχολογική εντολή, γιατί όπως και στα υπόλοιπα πράγματα στην ζωή μας έτσι και στην αγάπη μπορούμε να δώσουμε μονό ότι έχουμε και να διδάξουμε μονό ότι ξέρουμε. Πως όμως θα αγαπήσεις τον εαυτό σου αν δεν πιστεύεις στην δύναμη που κρύβει μέσα του? Πως θα εμπιστευτείς τους άλλους αν δεν πιστεύεις στην δύναμη του ανθρώπου? Γι’αυτό, λοιπόν, την επομένη φορά που θα κάνετε το λάθος να χαθείτε σε έναν άλλο κόσμο, κλείστε τα μάτια σας, σταματήστε κάθε είδους σκέψη για οποιαδήποτε κατάσταση και οποιονδήποτε άνθρωπο, όσο σημαντικός και αν είναι στην ζωή σας, και επικεντρωθείτε σε σας. Πείτε στον εαυτό σας “πιστεύω σε μένα και στην δύναμη που κρύβω μέσα μου” και όλα θα πάνε καλά.

Εσύ αποφασίζεις πώς θα εξελιχθεί η ζωή  σου. Σε κάθε στιγμή, έχεις τη δύναμη να ορίσεις την προσωπική σου ζωή και να πεις:  Όχι, δεν θα τελειώσει όπως άρχισε. Δε δέχομαι ν’ ακολουθήσω στερεότυπα, στα οποία γαλουχήθηκα μεν αλλά περιορίζουν την ελευθερία μου και με κρατούν μακριά από την αλήθεια μου. Δε χρησιμοποιώ ως πρόφαση τα βιώματα του παρελθόντος μου για να παρεμποδίζω την ελευθερία μου, την αγάπη στον εαυτό μου, την αγάπη μου για τους άλλους.  Δεν αφήνω την εικόνα που δανείστηκα, να επηρεάσει το καθρέφτισμα του εαυτού μου και να αλλοιώσει τον τρόπο που βλέπω τον εαυτό μου και τον κόσμο.  Σέβομαι την ελευθερία μου και εφοδιασμένος με τα ιδανικά μου αλλά χωρίς να είμαι δούλος τους, χαράζω το δρόμο μου με εκείνους που σέβονται την αξία τους και τη δική μου, αναλαμβάνω υπεύθυνα τη δημιουργικότητά μου και επιλέγω καταστάσεις όπου η αξία μου εκτιμάται.

Δεν μπορείς να αρχίσεις να βρεις τον αληθινό σου εαυτό, πριν χαθείς σε αυτό τον κόσμο.  Θα πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου πρώτα. Πριν γίνεις φίλος με άλλους, θα πρέπει να είσαι φίλος του εαυτού σου. Πριν αρχίσεις να διορθώνεις τους άλλους, θα πρέπει να διορθώσεις τον εαυτό σου. Πριν κάνεις τους άλλους χαρούμενους, θα πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο. Δεν λέγεται εγωισμός αυτό, λέγεται προσωπική ανάπτυξη. Μόλις βρεις μια ισορροπία μέσα σου, μπορείς να ισορροπήσεις και τον κόσμο γύρω σου.

Αυτό  όμως για να το καταφέρει ο άνθρωπος χρειάζεται να νικήσει τον φόβο του και να δυμανώσει την πίστη του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται και  κρύβονται μέσα στο καβούκι τους, όταν ο δρόμος γίνεται δύσβατος και τραχύς. Τρέχουν να κρυφτούν στα καταφύγια. Απωθούν οτιδήποτε πάει να τους τραβήξει έστω και ελάχιστα έξω από το βόλεμα που έχουν συνηθίσει. Και δυστυχώς, κάνοντάς το αυτό, απωθούν συγχρόνως τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, υπεροχή και επιτυχίες που αντέχουν στο χρόνο.

Οι γενναίοι δεν το βάζουν στα πόδια. Μην το ξεχάσεις ποτέ σου αυτό παλιόφιλε. Οι γενναίοι τρώνε το φόβο τους για πρωινό, πριν προλάβει ο φόβος να φάει αυτούς.

ΒΙΝΤΕΟ  —  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΠΑΤΕΡ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

(ΠΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕΤΟ)

 

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ