ΟΙ ΤΡΙΔΥΜΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ

αναρτήθηκε σε: ΩΦΕΛΙΜΑ | 0

Ακούμε συχνά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση , σε ανακοινώσεις και δηλώσεις τους,  να αναφέρουν τις βαρύγδουπες λέξεις “αξιοπρέπεια” και υπερηφάνεια” , τονίζοντας την ουσία της λέξης για το ηθικό του Έλληνα. Ο καθένας προσαρμόζει το νόημα των λέξεων αυτών στις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις.

 

Εγώ πάντως στα 55 μου χρόνια, δεν αισθάνομαι ούτε αξιοπρεπής ούτε υπερήφανος Έλληνας  όταν παρακολουθώ τη συζήτηση στη  βουλή. Βλέπω 300 συνανθρώπους μου, εκλεγμένους να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία, να τσακώνονται , να βρίζονται “με ευγένεια”, να φωνάζουν , να μην μπορούν να συνυπάρξουν για το καλό της χώρας. Προτεραιότητα  όλων αυτών είναι ποιος μίλησε, ποιος σηκώθηκε, ποιος κάθισε, ποιος γέλασε. Όχι το αύριο του τόπου μας.

 

Εμείς οι Έλληνες πρώτοι ποδοπατάμε με αυτό τον καθημερινό και ανάρμοστο τρόπο τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου που  η χώρα μας γέννησε… Θέλουμε να το φωνάζουμε στους ξένους, χωρίς να το ακούμε εμείς  οι ίδιοι.

 

 

 

Από μικρό παιδί ακούω “Η Ελλάδα, μητέρα του πολιτισμού, έδωσε τα φώτα της σε όλο τον κόσμο”. Ναι δε διαφώνησα ποτέ και είμαι περήφανος  πάντα για τους προγόνους μου. Ήταν πολιτισμένος λαός. Εμείς αλήθεια είμαστε; Στα δικά μου “πιστεύω” , πρώτα ανθρωπιάς και έπειτα πολιτικά, η αξιοπρέπεια και η περηφάνια έχει χαθεί.

 

Λυπάμαι που η πολιτική είναι ικανή να διχάσει έναν ολόκληρο λαό. Και τολμάω να το λέω με αθωότητα μικρού παιδιού. Ανέκαθεν γινόταν αυτό, ανεξαρτήτως χρώματος μπλε, κόκκινου, πράσινου, πολύχρωμου! Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο όλο γιατί ζουν ενστικτωδώς, με την καρδιά, με τη ψυχή, με την ανθρωπιά.

 

 

Θα νιώσω αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια όταν δω όλους τους Έλληνες ενωμένους απέναντι στις καταστάσεις, είτε υπαίτιους είτε όχι γι αυτές, αλλά πάντα πατριώτες. Οι προδότες δεν έχουν θέση σε αυτή τη χώρα. Και όταν οι πατριώτες ενωθούν, θα φύγουν γιατί απέναντι τους θα έχουν ένα αξιοπρεπές έθνος..

 

Τώρα θα μου πεις. Τι μας λες τώρα πάτερ Θεόφιλε; Που ζεις;

Θα σου απαντήσω. Μέχρι σήμερα κατάφερα να ζω σε έναν δικό μου κόσμο. Με τις δικές μου αντιλήψεις. Αυτές τις αντιλήψεις που διδάχτηκα από το σχολειό μου, από τους γονείς μου, από τον παππού μου και την γιαγιά μου.

Μιλάνε για δημοκρατία αυτοί που έχουν τσαλαπατήσει και δεν εφαρμόζουν  την δημοκρατία. Λένε πως θα σώσουν την Ελλάδα αυτοί που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Μιλάνε για αξιοπρέπεια και υπόληψη αυτοί που δεν έχουν ίχνος αξιοπρέπειας και υπόληψης. Αυτοί που φέρανε την κακομοιριά και την μιζέρια.

 

Νεοέλληνες, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι των 400 ευρώ κάθε μεσημέρι περιμένουν τη σειρά τους, απλώνουν το χέρι τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό που αδυνατούν να εξασφαλίσουν.

 

 

Μία Ελληνίδα μάνα να σου λέει  ότι ντρέπομαι εδώ που έφτασα αλλά και εγώ ως άνθρωπος έχω μία τιμή και υπόληψη που αν χάσω κι αυτά, έχασα τα πάντα.

 

 

Πόση άραγε αξιοπρέπεια μπορεί να έχει σήμερα ο άνεργος που ζει το δράμα της καθημερινής επιβίωσης του;

 

Πόση αξιοπρέπεια μπορεί να έχει ο εργαζόμενος των 500 ευρώ που δεν του φτάνουν να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα του μήνα;

 

 

Πόση αξιοπρέπεια μπορεί να έχει ο συνταξιούχος των 350 ευρώ που δεν μπορεί να ζήσει σαν ανθρώπους τα τελευταία χρόνια της ζωής του και καλείται να βοηθάει τα εγγόνια του που είναι χωρίς δουλειά ή σπουδάζουν σε άλλη πόλη;

 

Πόση αξιοπρέπεια μπορεί να έχει το κρυφό δράμα του Έλληνα του 2018;

 

Φυσικό είναι εσείς να έχετε την <<αξιοπρέπειά σας >>  γιατί δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

Υπάρχουν οι τρίδυμες  αδελφές η αρετές. Όπως θέλετε πείτετο. Είναι η  Αξιοπρέπεια, η Αυτοεκτίμηση και το φιλότιμο.

Δυστυχώς τις αρετές αυτές τις θυσίασαν στο βωμό του κέρδους.

Και μια ανέφερα το κέρδος,  θα αναφερθώ σε μια ιστορία, παραμύθι, όπως θέλετε πείτετο  και με αυτήν θα τελειώσω,  με την αφορμή  της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού που περιμένει κάθε χριστιανός να γιορτάσει και να τιμήσει.

 

 

Χρόνια πριν ζούσε  ένα πολύ φτωχό ζευγάρι, που είχε μονάχα μία κότα. Με πολλές στερήσεις, συντηρούνταν από τα αβγά της. Κάποτε λοιπόν, την παραμονή των Χριστουγέννων, το ζώο πέθανε. Ο άντρας, που είχε μονάχα ελάχιστα ευρώ, αλλά δεν αρκούσαν για να αγοράσει τρόφιμα για το δείπνο της βραδιάς, πήγε να ζητήσει τη βοήθεια του εφημέριου του χωριού. Αντί να τον βοηθήσει, ο εφημέριος του είπε μονάχα:

 

«Όταν ο Θεός κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο. Αφού τα χρήματα σου δεν φτάνουν σχεδόν για τίποτα, γύρνα στο παζάρι και αγόρασε το πρώτο πράγμα που θα σου προσφέρουν. Εγώ ευλογώ αυτήν την αγορά και, καθώς την ημέρα των Χριστουγέννων συμβαίνουν θαύματα, κάτι θα σου αλλάξει τη ζωή για πάντα».

 

Παρόλο που δεν ήταν σίγουρος ότι αυτή ήταν η καλύτερη λύση, ο άντρας γύρισε στο παζάρι. Ένας έμπορος τον είδε να τριγυρίζει εδώ κι εκεί και τον ρώτησε τι έψαχνε.

Δεν ξέρω. Έχω ελάχιστα χρήματα και ο ιερέας μου είπε να αγοράσω τα πρώτο πράγμα που θα μου προσφέρουν. Ο έμπορος ήταν ζάπλουτος, ωστόσο ποτέ δεν άφηνε ευκαιρία για κέρδος να πάει χαμένη. Πήρε αμέσως τα χρήματα, έγραψε κάτι βιαστικά ο’ ένα χαρτί και το έδωσε στον άντρα.

<<Ο πατέρας έχει δίκιο! Καθώς ήσουν πάντα καλός άνθρωπος, σου πουλάω τη θέση μου στον Παράδεισο, σήμερα, αυτή τη γιορτινή μέρα! Να, ορίστε και το συμβόλαιο!>>

 

Ο άντρας πήρε το χαρτί και απομακρύνθηκε, ενώ ο έμπορος ήταν γεμάτος περηφάνια που είχε πετύχει άλλη μία καλή εμπορική συναλλαγή. Το ίδιο βράδυ, καθώς ετοιμαζόταν για το δείπνο στο σπίτι του που ήταν  γεμάτο υπηρέτες, αφηγήθηκε το περιστατικό στη γυναίκα του, προσθέτοντας ότι είχε καταφέρει να γίνει πολύ πλούσιος χάρη σ’ αυτήν του την ικανότητα να σκέφτεται γρήγορα.

 

«Ντροπή!» είπε η γυναίκα του. «Να κάνεις κάτι τέτοιο τη μέρα της γέννησης του Χριστού! Πήγαινε στο σπίτι του ανθρώπου αυτού και πάρε πίσω το χαρτί,  δώσε  χίλιες φορές επιπλέον  χρήματα από ότι το αγόρασες, αλλιώς μην ξαναπατήσεις το πόδι σου εδώ!»

 

Τρομαγμένος από την οργή της συζύγου του, ο έμπορος αποφάσισε να υπακούσει. Μετά από μεγάλη αναζήτηση κατάφερε να βρει το σπίτι του ανθρώπου. Μπαίνοντας μέσα, είδε το ζευγάρι καθισμένο σ’ ένα άδειο τραπέζι με το χαρτί στη μέση.

 

«Ήρθα γιατί έκανα λάθος», είπε. «Πάρε τα χρήματα αυτά  και δώσε μου πίσω αυτό που σου πούλησα». «Δεν κάνατε λάθος», απάντησε ο φτωχός. «Εγώ ακολούθησα τη συμβουλή του ιερέα και ξέρω ότι έχω κάτι ευλογημένο».

«Είναι μονάχα ένα χαρτί, κανείς δεν μπορεί να πουλήσει τη θέση του στον Παράδεισο, Αν θέλεις, θα σου δώσω χίλιες φορές επιπλέον τα χρήματα από ότι μου το πούλησες  για να μου το δώσεις πίσω».

Ο φτωχός όμως δεν ήθελε να το πουλήσει, γιατί πίστευε στα θαύματα. Σιγά σιγά ο έμπορος άρχισε να ανεβάζει την προσφορά του. . «Δε θα μου κάνουν τίποτα», είπε ο φτωχός. «Πρέπει να εξασφαλίσω μια πιο αξιοπρεπή ζωή στη γυναίκα μου και γι’ αυτό χρειάζονται εκατό χρυσά νομίσματα. Αυτό το θαύμα περιμένω σήμερα που είναι παραμονή Χριστουγέννων». Απελπισμένος, γνωρίζοντας ότι, αν αργούσε λίγο ακόμα, κανείς στο σπίτι του δεν θα καθόταν στο τραπέζι ούτε θα πήγαινε στη Λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, ο έμπορος πλήρωσε τελικά τα εκατό νομίσματα και πήρε πίσω το χαρτί.

Για το φτωχό ζευγάρι το θαύμα είχε πραγματοποιηθεί. Για τον έμπορο είχε εκπληρωθεί η επιθυμία της γυναίκας του. Εκείνη όμως ήταν γεμάτη αμφιβολίες: Μήπως είχε φερθεί πολύ σκληρά στον σύζυγο της;

Αμέσως μετά τη Λειτουργία πλησίασε τον εφημέριο και του αφηγήθηκε την ιστορία: «Πάτερ, ο άντρας μου συνάντησε έναν άνθρωπο, στον οποίο εσείς είχατε προτείνει να αγοράσει το πρώτο πράγμα που θα του πρόσφεραν. Προσπαθώντας να κερδίσει εύκολα χρήματα, έγραψε σ’ ένα χαρτί ότι του πουλούσε τη θέση του στον Παράδεισο. Εγώ του είπα ότι δεν είχε δείπνο στο σπίτι μας απόψε αν δεν κατάφερνε να πάρει πίσω αυτό το χαρτί κι εκείνος τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει εκατό χρυσό νομίσματα. Μήπως υπερέβαλα; Μήπως μία θέση στον Παράδεισο δεν αξίζει τόσο πολύ;»

«Κατ’ αρχάς, ο σύζυγός σου έχει το περιθώριο να φανεί γενναιόδωρος στη σημαντικότερη μέρα της Χριστιανοσύνης. Επίσης, έγινε όργανο του θεού για να πραγματοποιηθεί ένα θαύμα. Για ν’ απαντήσω όμως στην ερώτηση σου, όταν πούλησε τη θέση του στον ουρανό μονάχα για λίγα ευρώ, η θέση αυτή δεν άξιζε ούτε καν τόσα. Όταν όμως αποφάσισε να την αγοράσει για εκατό νομίσματα μονάχα για να δώσει χαρά στη γυναίκα που αγαπάει, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι τώρα αξίζει πολύ περισσότερα».

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ  ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε