ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΨΥΧΕΣ

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

 

Η ψυχή είναι μια λέξη χιλιοειπωμένη από αμέτρητα στόματα. Πόσοι, όμως, πιστεύουν πραγματικά στην ύπαρξή της και πόσοι την φροντίζουν, όσο το σώμα τους;

Πολλές φορές ακούμε τις φράσεις, «το ήθελα πολύ», «έβαλα ψυχή και κέρδισα», «έδωσα και την ψυχή μου για σένα» ή αντίστοιχα, «μου έφαγες την ψυχή», «πούλησα την ψυχή μου για σένα».

Οι εκφράσεις αυτές χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία του κόσμου και δείχνει ότι η δύναμη της ψυχής παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, τις δραστηριότητες μας και της επιτυχίες μας.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συνάνθρωποι μας που αμφισβητούν την ύπαρξη και τη δύναμη της ψυχής. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς, όταν έχουν κάποια ψυχική νόσο επισκέπτονται τον ψυχίατρο. Με αυτόν τον τρόπο παραδέχονται, εμμέσως, την ύπαρξη της ψυχής!

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι μιλούσαν με θαυμάσια λόγια για την ψυχή! Ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η παραδοχή από επιφανείς επιστήμονες, φιλοσόφους, συγγραφείς και άλλους.

 

Εδώ θα διαχωρίσουμε τις ψυχές.

Υπάρχουν οι όμορφες ψυχές αλλά υπάρχουν και οι άσχημες.

Αν και φοβάμαι να το ξεκινήσω, θα ξεκινήσω με τις άσχημες ψυχές. φοβάμαι όμως τις λέξεις με τις οποίες θα χαρακτηρίσω αυτές τις ψυχές, φοβάμαι τον πόνο που θα ξεχειλίσει από μέσα μου και θα αποτυπωθεί στην οθόνη ενός υπολογιστή.

 

Άσχημη ψυχή σημαίνει «άσχημος» άνθρωπος. Με μια ασχήμια που δεν φαίνεται με το γυμνό μάτι, μια ασχήμια καλά κρυμμένη βαθιά μέσα του. Μοιάζει σαν ένα μαχαίρι που στο καρφώνουν σιγά σιγά πίσω στην πλάτη, σε σημείο που δεν μπορείς να το διακρίνεις ούτε όταν γυρνάς το κεφάλι σου. Άνθρωποι που σε σκοτώνουν χαμογελώντας, σε πληγώνουν θεωρώντας ότι το αξίζεις, σε φορτώνουν με δικά τους βάρη με τόση ευκολία και σε βασανίζουν με έναν θάνατο αργό γεμάτο με τα δικά σου συναισθήματα που σβήνουν ένα ένα. Άνθρωποι με ψεύτικα χαμόγελα, αγκαλιές γεμάτες αγκάθια και ειρωνικές κουβέντες. Οι ενοχές δεν τους αγγίζουν καν. Το βλέμμα τους μαρτυρά τη ζήλεια και τη μνησικακία για ότι όμορφο υπάρχει γύρω τους. Αναγνωρίζουν από μακριά τους αθώους και θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Ένα σχέδιο που έχει ένα και μόνο στόχο, να μην μείνει κανείς να πιστεύει στην αγάπη και στην αλήθεια. Να γίνουν όλοι σαν αυτούς. Σκληροί σαν πέτρα και ύπουλοι σαν φίδια. Τρυπώνουν παντού και κάνουν μόνο κακό. Δεν το ξέρουν το καλό, δεν το έχουν αφήσει να μπει μέσα τους. Λέξεις όπως αγάπη, συμπόνια, κατανόηση, έλεος τους είναι παντελώς άγνωστες.

Άνθρωποι με «άσχημες» ψυχές.

 

Είναι εκείνοι που αν τους αντιληφθείς νωρίς, ίσως γλιτώσεις το δηλητήριο τους. Αν όμως προλάβουν να σε μολύνουν, σου αφήνουν σημάδια στην ψυχή και στο σώμα που δεν θα φύγουν ποτέ από πάνω σου. Δεν αξίζει να τους πας κόντρα, το μόνο που αξίζουν είναι λύπηση. Να τους λυπάσαι γιατί δεν ξέρουν τι θα πει ευτυχία μέσα από την αγάπη, δεν ξέρουν τι θα πει να κάνεις καλό και να γεμίζει η ψυχή σου από αυτό. Να τους λυπάστε και να φεύγετε μακριά τους. Μόνο αυτό τους αξίζει τελικά. Είναι ένα ψέμα χωρίς ψυχή.

Εδώ θα αναφερθώ στις όμορφες ψυχές.

 

Την καλή ψυχή να ψάχνεις στους ανθρώπους. Τα μάτια τα καθαρά, αυτά που βγάζουν αλήθεια και περηφάνια. Να αποζητάς ανθρώπους με όμορφη ψυχή , όχι με φανταχτερή εμφάνιση. Ωραία και η ομορφιά του σώματος, αλλά πόσο θα διαρκέσει χωρίς την ομορφιά της ψυχής; Να ζητάς ανθρώπους ντυμένους με ψυχικά χαρίσματα, ανθρώπους που ξέρουν να δίνουν και να αγαπούν. Μη σε πλανεύει η ομορφιά, μη σε παρασέρνει η εντυπωσιακή εμφάνιση. Όταν ο άνθρωπος είναι μέσα του άσχημος, τότε νόημα δεν έχει η πρόσκαιρη εξωτερική ομορφιά. Την καλή καρδιά να αποζητάς. Εκείνους τους ανθρώπους που δεν ξεπουλάνε την αξιοπρέπειά τους. Να λαχταράς να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που τα άσχημα τα λένε μπροστά σου, όχι πίσω σου.

 

Να θέλεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπούν με λόγια, όχι μόνο με πράξεις. Όχι άλλα λόγια, άλλες μάταιες υποσχέσεις, που στο τέλος αποδεικνύονται κάλπικα.

Εκείνοι οι άνθρωποι αξίζουν. Που λάμπουν από την ομορφιά της ψυχής τους. Που είναι ικανοί να λιώσουν σαν κερί για να ζεσταθείς εσύ. Που βάζεις την αγάπη πάνω από εκείνον τον αλήτη τον εγωισμό.

Μη σε ξεγελά η εμφάνιση, η ομορφιά η αληθινή βγαίνει από την καρδιά. Μη σε κάνει θύμα της η  ομορφιά όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Να ψάχνεις ανθρώπους με ψυχή, με μπέσα, με ανθρωπιά.

 

Είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου με το τι θέλει και το τι δεν θέλει.

 

Εμένα εάν με ρωτήσεις προσωπικά  θα σου πω ότι  δεν  θέλω δίπλα μου όμορφα πρόσωπα. Θέλω όμορφες ψυχές. Θέλω μάτια που ξεχειλίζουν αλήθεια και ευγένεια. Δε μου λέει τίποτα το όμορφο πρόσωπο. Θέλω ανθρώπους που γεμίζουν την ψυχή μου συναισθήματα, που κάνουν τον κόσμο και την ύπαρξή μου ομορφότερη.

Δε θέλω ομορφιά που είναι προετοιμασία ωρών μπροστά σε έναν καθρέφτη, εντελώς φτιαχτή που σβήνει μετά από λίγες ώρες. Θέλω την ομορφιά εκείνη που βγαίνει από την καρδιά, θέλω την καλοσύνη εκείνη που κρύβει μέσα της μία αγκαλιά, θέλω τη γλυκύτητα εκείνης της καλής κουβέντας, εκείνου του τηλεφώνου, εκείνου του «ανησύχησα και ήθελα να δω πώς είσαι».

 

Δε θέλω ανθρώπους που προσπαθούν να μοιάσουν σε πρότυπα ομορφιάς, θέλω ανθρώπους με αυτές τις ατέλειές τους, με αυτά τα μικρά λάθη που τους προσδίδουν ακόμα περισσότερη γοητεία. Θέλω ανθρώπους που η καθαρότητα να λάμπει στο πρόσωπό τους.

 

Δε θέλω πια όμορφα πρόσωπα. Δε θέλω πια ομορφιά που δε συνοδεύεται από περιεχόμενο. Θέλω καρδιά και μάτια ανοιχτά, θέλω χαμόγελο και λαχτάρα. Αυτή την ομορφιά θέλω, που δεν ξεθωριάζει ποτέ. Την ομορφιά της ψυχής.

Θα κλείσω με ένα ερώτημα δίνοντας τις δικές μου απαντήσεις.

 

Θέλεις να μάθεις πόσο αξίζει η ψυχή σου;

 

Ρωτήστε το δαίμονα που αγωνίζεται κάθε μέρα να σου την κλέψει.

 

Ρωτήστε τον Χριστό που κατήλθε από τον ουρανό στη γη για να τη σώσει.

 

Εμείς πόσο την εκτιμάμε όταν:

 

Ο υπερήφανος την πουλάει για μια μάταια σκέψη.

Ο φιλάργυρος για λίγο χρήμα.

Ο ασελγής για μια στιγμή ηδονής.

Ο μέθυσος για ένα ποτήρι κρασί.

Ο βλάσφημος για ένα ξέσπασμα θυμού.

Ο θυμώδης για ένα ξέσπασμα εκδίκησης.

 

«Τί γαρ ωφελήσει άνθρωπον, εάν κερδίσει τον κόσμον όλον και ζημιωθεί την ψυχήν αυτού;»

Εάν επιθυμείς μπορείς κι εσύ να δώσεις την δική σου απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε