ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Είμαι πεπεισμένος  ότι η παιδεία στους λαούς,  σε μας δηλαδή τους ανθρώπους,  είναι ένα τόσο τεράστιας σημασίας και αποτελεσματικότητας όπλο,  που όταν το συνειδητοποιήσουμε θα μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Και δεν αναφέρομαι σε σπουδές σε Πανεπιστήμια μόνο, ούτε σε στείρα μονόπλευρη γνώση μιας επιστήμης.

Αναφέρομαι στην πνευματική καλλιέργεια και στην γενική γνώση η οποία οδηγεί σε μια σημαντική ικανότητα,  την κριτική σκέψη.

Ένας λαός με παιδεία πόσο εύκολα πιστεύετε ότι μπορεί να εξαπατηθεί;

Ένας λαός πνευματικά καλλιεργημένος πόση αδικία πιστεύετε ότι παράγει;

Πόση έλλειψη αξιών και πόση ανοχή στη διαστρέβλωση τους αντέχει;

Ελάχιστη, τόση όση απαιτείται για να υπάρχει η εξαίρεση που θα επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Παιδεία που οδηγεί σε σεβασμό στο διαφορετικό, από όπου κι αν προέρχεται.

Ελευθερία,  όχι ασυδοσία,  βούληση και θέληση για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Δεν είναι απαραίτητη μόνο η τεχνολογική πρόοδος αλλά και η πνευματική εξέλιξη μας. Όσο αυτά βαδίζουν σε άλλους ρυθμούς δεν πρόκειται να υπάρξει ισορροπία ανάμεσά μας.

Πως μετράμε την ποιότητα της ζωής μας; Έχουμε σκεφθεί;

Το πως αλλάζει και ωριμάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή γενικά δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία μόνο, ούτε με την εμπειρία, αλλά και με το πόσο βαθιά σκεπτόμενοι είμαστε.

Η  παιδεία σε πολύ μεγάλο ποσοστό  έχει πάψει να υπάρχει  και έχει πάψει να υπάρχει  γιατί  σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν υπάρχει πνευματικότητα και δεν υπάρχει πνευματικότητα γιατί  καταπατήσαμε τους πνευματικούς νόμους.

Με την ανάδειξη της πολύμορφης κρίσης που διέρχεται η χώρα, πολλοί αναζητούν και τη συμβολή των «πνευματικών ανθρώπων» στην υπέρβασή της και δικαίως. Διότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ταυτόχρονα ηθική και πνευματική. Και γεννάται εύλογα το ερώτημα. Ποιοι  είναι πραγματικά πνευματικοί άνθρωποι; ΄Οσοι απλώς σκέπτονται περισσότερο από τους άλλους; ΄Οσοι διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης; Οι επιστήμονες; Οι εκπαιδευτικοί; ΄Οσοι έχουν τάλαντο να γράφουν πάσης φύσεως βιβλία; Οι ποιητές; Οι καλλιτέχνες; Οι μουσικοί; Όσοι κατέχουν αξιώματα στους κοινωνικούς οργανισμούς και τα «Πνευματικά Ιδρύματα»; Μήπως κάποιοι υψηλόβαθμοι κληρικοί?

Οπωσδήποτε όλοι οι παραπάνω διακονούν την έρευνα, την επιστημονική γνώση, την παιδεία, την τέχνη, τις ηθικές αξίες, την κοινωνία και την εκκλησία. Θυμίζουν τα αυτονόητα, αλλά ο λόγος τους ή δεν προβάλλεται ή δεν εισακούεται. Μπορεί μάλιστα και να λοιδορείται. Να φαίνεται βαρύς και ουτοπικός. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό και απορίες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως για να ακουσθούν οι  λόγοι των αγίων  χρειάζεται κάποια ησυχία; Οπότε, μήπως ο σύγχρονος κοινωνικός θόρυβος ακυρώνει τη δυναμική τους; Μήπως όμως οι λόγοι των πνευματικών ανθρώπων  δεν συνοδεύονται από ανάλογο τρόπο ζωής και γίνονται κενολογία; Μήπως ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας: «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»;

Στα παραπάνω ερωτήματα δεν θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις. Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης ας κάνει τις αναγωγές του.

Αυτό που έχω να προτείνω είναι να  κάνουμε μια καινούρια αρχή τηρώντας τους πνευματικούς νόμους.

Ο Θεός σε αγαπάει και έχει για σένα θαυμάσιο σχέδιο. Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έστειλε το μονογενή Του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σε Αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια. Τι μας εμποδίζει να έχουμε την αγάπη του Θεού; Τι μας εμποδίζει να έχουμε περίσσια ζωή;

Η ανθρωπότητα χάλασε με την αμαρτία, και απομακρύνθηκε από τον Θεό. Και γι’ αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το θαυμάσιο σχέδιο του Θεού για τις ζωές μας. Ο Θεός μας δημιούργησε για να έχουμε κοινωνία με αυτόν. Αλλά, η ανθρωπότητα έφερε την αμαρτία στον κόσμο και έτσι απομακρύνθηκε από τον Θεό. Έχουμε καταστρέψει τη σχέση την οποία ο Θεός προόρισε να έχουμε με Αυτόν. Ποια είναι η λύση;

Ο Θεός  έδειξε την αγάπη Του για μας, γιατί ο Χριστός έδωσε τη ζωή του για μας, ενώ ζούσαμε ακόμα στην αμαρτία. Ο  Χριστός πέθανε σύμφωνα με τις Γραφές, για τις αμαρτίες μας ενταφιάστηκε και αναστήθηκε την τρίτη ημέρα . Ο Ιησούς Χριστός κηρύσσει ότι Αυτός είναι η μοναδική οδός προς τη σωτηρία. Πως μπορώ να κερδίσω αυτό το θαυμάσιο δώρο της σωτηρίας;

Οφείλουμε να πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό ότι είναι ο Σωτήρας για να μπορέσουμε να δεχτούμε το δώρο της σωτηρίας και για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε το θαυμάσιο σχέδιο του Θεού για τη ζωή μας.

Αν ειλικρινά αναζητείτε τον Θεό καθώς διαβάζετε τον Λόγο Του, Αυτός θα σας μιλήσει μέσα απ’ αυτόν. Και όσο περισσότερο αρχίσετε να αγαπάτε τον Λόγο Του, να τον μελετάτε και να τρέφεστε απ’ αυτόν, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνετε πνευματικά και τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτετε πως ο Θεός μπορεί να σας μιλάει ξεκάθαρα και απευθείας μέσα από τον καταγεγραμμένο Λόγο Του.

Η πνευματική τροφή είναι σημαντική για την πνευματική επιβίωση.

Η παρουσία του Θεού είναι παντού γύρω μας. Ο Θεός είναι ικανός να διαπερνά και να συνυφαίνεται με τις ίνες του ανθρώπινου εαυτού με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνοι που παρευρίσκονται μέσα στη στοργική Του συντροφιά να μην νοιώθουν ποτέ μόνοι.

Δεν είμαστε ανθρώπινες υπάρξεις που έχουν μια πνευματική εμπειρία. Είμαστε πνευματικές υπάρξεις που έχουν μια ανθρώπινη εμπειρία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι Χριστιανοί μπορούν να τραφούν πνευματικά και ο Θεός δεν περιορίζεται από κάποια ιδιαίτερη μέθοδο για να αγγίξει την καρδιά σου, να σου αποκαλύψει κάτι, να δυναμώσει την πίστη σου, ή να σε εμψυχώσει και να σε εμπνεύσει. Ο Θεός θέλει να επικοινωνεί με τα παιδιά Του. Αυτό που έχει σημασία είναι να Του επιτρέπουμε να μιλάει στις καρδιές μας μέσα από την πνευματική διδαχή των όσων διαβάζουμε ώστε αυτά να μας καθοδηγούν τόσο στη σχέση μας μαζί Του όσο και στην πνευματική μας ζωή.

Εύχομαι το κείμενο που διάβασες  να είναι η αιτία που θα σε οδηγήσει κοντά στον Ιησού Χριστό και να ζήσεις μαζί του.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΕΛΘΕΙ ΕΠΙ ΣΕ.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ