ΠΕΣΑΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

Πέσαμε πολύ χαμηλά όπως έπεσε και ο διάβολος όταν ήταν άγγελος  και από άγγελος έγινε διάβολος.

Διαμαρτυρόμαστε για τα θρησκευτικά που αλλάζουν στα σχόλια και προωθούν τον μουσουλμανισμό, τους ιεχωβάδες και άλλα.

Διαμαρτυρόμαστε που αλλάζουν την ιστορία μας και την διαμορφώνουν όπως θέλουν.

Εμείς οι χριστιανοί διαμαρτυρόμαστε αλλά δεν γνωρίζουμε να προσευχόμαστε. Εμείς οι χριστιανοί διαμαρτυρόμαστε αλλά δεν θέλουμε να μελετήσουμε την Αγία Γραφή.  Θέλουν στα παιδιά μας να μάθουν τον μουσουλμανισμό αλλά δεν φροντίσαμε  να τους μάθουμε εμείς τον χριστιανισμό. Γιατί όπως λέει και ένα ρητό, όταν ένα δεντράκι το φυτέψεις πρέπει αμέσως να το δέσεις  σε ένα ξύλο  διαφορετικά όταν μεγαλώσει το δέντρο και είναι στραβό δεν  γίνεται ίσιο.

Πρώτα απ όλα πρέπει να μάθουμε να προσευχόμαστε.

Προσευχόμαστε γιατί θέλουμε  κάτι από τον Χριστό η θέλουμε τον Χριστό;

Ο Θεός είναι διατεθειμένος να μείνει τελείως έξω από την ζωή μας, είναι έτοιμος να το σηκώσει αυτό σαν ένα σταυρό, αλλά δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να γίνει απλώς ένα μέρος της ζωής μας.

Έτσι όταν σκεπτόμαστε την απουσία του Θεού, δεν αξίζει να ερωτήσουμε τον εαυτό μας: ποιος φταίει γι’ αυτό;

Πάντοτε αποδίδουμε την ενοχή στον Θεό, πάντοτε κατηγορούμε Εκείνον, είτε κατ’ ευθείαν, είτε μπροστά στους ανθρώπους, ότι είναι απών, ότι ποτέ δεν είναι παρών όταν Τον χρειαζόμαστε, ποτέ δεν ανταποκρίνεται οσάκις καταφεύγουμε σ’ Αυτόν.

Είναι στιγμές που είμαστε περισσότερο «ευσεβείς» και λέμε ευλαβικά: «ο Θεός δοκιμάζει την υπομονή μου, την πίστη μου, την ταπείνωση μου». Βρίσκουμε ένα σωρό τρόπους για να μεταβάλουμε την εναντίον μας κρίση του Θεού σε έπαινό μας. Είμαστε τόσο υπομονετικοί ώστε μπορούμε να υποφέρουμε ακόμα και τον Θεό!

Όταν πάμε να προσευχηθούμε όλες τις φορές θέλουμε ΚΑΤΙ από Εκείνον και καθόλου ΕΚΕΙΝΟΝ.

Μπορεί αυτό να λεχθεί σχέση; Συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο αυτόν στους φίλους μας; Αποβλέπουμε κυρίως σ’ αυτό που η φιλία μπορεί να μας δώσει ή αγαπάμε τον φίλο; Συμβαίνει το ίδιο στις σχέσεις μας με τον Θεό;

Ας σκεφθούμε τις προσευχές μας, τις δικές σας και τις δικές μου. Σκεφθείτε την θέρμη, το βάθος και την ένταση που έχει η προσευχή σας, όταν αφορά κάποιον που αγαπάτε, ή κάτι που έχει σημασία για την ζωή σας.

Τότε η καρδιά σας είναι ανοιχτή, όλος ο εσωτερικός σας εαυτός είναι προσηλωμένος στην προσευχή. Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Θεός έχει κάποια σημασία για σας; ΌΧΙ, καθόλου! Απλώς σημαίνει ότι το θέμα της προσευχής σας απασχολεί.

Μάθαμε τα παιδιά μας να προσεύχονται;

Μήπως αντί να τα μάθουμε να προσεύχονται και να είναι κοντά στον Ιησού Χριστό γίναμε αιτία και τα παιδιά μας απομακρύνθηκαν από κοντά Του;

Είναι ώρα για ύπνο και πρέπει να προσευχηθείς» η «ο Θεός είναι καλός, ευχαρίστησε Τον για το φαγητό που σου έδωσε, είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις των γονέων προς τα παιδιά τους. Δυστυχώς όμως πάρα πολύ συχνά διαπιστώνουμε τη δυσκολία των παιδιών να πουν τις μικρές παιδικές τους προσευχές. Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε απογοητευμένοι και προβληματισμένοι επειδή ενώ πολλές φορές έχουμε διδάξει τα παιδιά μας να προσεύχονται, το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς και οι μεγαλύτεροι, γιαγιάδες και παππούδες, ξεχνούν μία μεγάλη αλήθεια: Τα παιδιά μιμούνται και παιδαγωγούνται σύμφωνα με αυτό που βλέπουν από τους μεγαλύτερους. Πως θέλουμε τα παιδιά μας να προσεύχονται στο Θεό, όταν αυτά δεν έχουν δει ποτέ εμάς να προσευχόμαστε; Πως θα μάθουν να ευχαριστούν το Θεό για την τροφή η την υγεία, εάν πρώτα δεν δουν εμάς να βρισκόμαστε στα γόνατα και να ευχαριστούμε το Δημιουργό για την ημέρα που πέρασε, για το φαγητό που προμήθευσε, για την υγεία μας, για την προστασία Του, για την οδηγία μέσα στη ζωή μας;

Έχω πει πολλές φορές ότι είναι αδύνατον να πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό εάν δεν Τον γνωρίσουμε.

Θα μου πεις τώρα πως  να Τον γνωρίσουμε;

Μα φυσικά μέσα από την Αγία Γραφή.

Μελετάς την Αγία Γραφή? Έμαθες τα παιδιά σου να μελετούν την Αγία Γραφή?

Σε όλο τον κόσμο μελετούν την Αγία Γραφή άλλοι με δέος άλλοι ερευνητικά. Όμως υπάρχει ο τρόπος να μελετούμε σωστά την Αγία Γραφή για να κατανοούμε το περιεχόμενό της.

Καταθέτω στην αγάπη σου βήματα μελέτης της Αγίας Γραφής

Πρώτο βήμα: Κάνω μια προσευχή

Προσεύχομαι ο Κύριος να ανοίξει τον νου και την καρδιά μου, να καταλάβω τον Λόγο του, για να έχει ωφέλεια ο Λόγος του Θεού στην ζωή μου.

Δεύτερο βήμα: Κάνω ανάγνωση

Διαβάζω προσεκτικά το κομμάτι του Λόγου που επέλεξα, σαν να είναι κάτι το πολύ σπουδαίο και δεν θέλω να μου ξεφύγει ούτε μια λέξη.

Καλό είναι να σημειώνω τις άγνωστες λέξεις και να τις βρίσκω σε ένα καλό λεξικό.

Τρίτο βήμα: Κάνω αφήγηση

Περιγράφω με απλά λόγια το κομμάτι που διάβασα από τον Λόγο του Θεού.

Επειδή η Παλαιά Διαθήκη έχει πολλές ιστορίες, η αφήγηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ωφέλιμη. Με βοηθάει να συνειδητοποιήσω τι είναι αυτό που διάβασα.

Τέταρτο βήμα: Στοχάζομαι και μελετώ

Σκέπτομαι πάνω στα Λόγια του Θεού και ψάχνω την Γραφή μου και κάνω συγκρίσεις, ερωτήσεις και συσχετισμούς.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρων τα κηρύγματα της εκκλησίας που είμαι ενταγμένος και κάνω και ερωτήσεις στις απορίες μου στους υπευθύνους της εκκλησίας και στους αδερφούς και συζητώ και με άλλους τα Λόγια του Θεού.

Πρέπει να προσέξω, τα αποτελέσματα της μελέτης μου πρέπει να στηρίζονται και να συμφωνούν με τον Λόγο του Θεού. Πρέπει να γνωρίζω, ότι ο Λόγος του Θεού ερμηνεύεται από τον ίδιο τον Λόγο του Θεού με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος.

Με αυτόν τον τρόπο ερευνάω, μελετάω και στοχάζομαι πάνω στον Λόγο του Θεού.

Πέμπτο βήμα: Υπογραμμίζω και σημειώνω

Υπογραμμίζω τα ποιο σημαντικά εδάφια του κειμένου που διάβασα. Υπογραμμίζω ακόμη, ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με άγγιξε. Βάζω ερωτηματικά στα σημεία που δεν κατάλαβα. Με τον καιρό η μελέτη του Λόγου του Θεού θα με κάνει να μπορώ να καταλαβαίνω εδάφια που ήταν εξαιρετικά δύσκολα.

Η Αγία μου Γραφή σιγά σιγά στολίζεται και την αγαπάω όλο και πιο πολύ.

Επίσης προσπαθώ να βάλω έναν τίτλο στο κομμάτι του Λόγου του Θεού που διάβασα. Για παράδειγμα «η θεραπεία ενός παραλυτικού».

Έκτο βήμα: Καθρεπτίζομαι στον Λόγο του Θεού.

Βάζω το εαυτό μου στον Λόγο του Θεού. Κάτι έχει να μου πει ο Λόγος του Θεού προσωπικά. Πρέπει να πάρω την αγαθή μερίδα μου, τα μηνύματα που έχει να μου δώσει.

Μπορώ να αισθανθώ έλεγχο, ενθάρρυνση, παρηγοριά, οικοδομή …και άλλα κατά την διαδικασία αυτή.

Έβδομο βήμα: Αποστηθίζω.

Μαθαίνω απ’ έξω κάποια σημεία ή εδάφια κλειδιά που θα με βοηθήσουν στην χριστιανική μου πορεία. Για παράδειγμα «εν ειρήνη θέλω και πλαγιάσει και κοιμηθεί διότι Συ μόνος, Κύριε, με κατοικίζεις εν ασφαλεία».

Αν φοβηθώ το βράδυ και δεν μπορώ να κοιμηθώ, αυτό το εδάφιο θα μου είναι χρήσιμο.

Τελευταίο βήμα: Προσευχή και ευχαριστία.

Ευχαριστώ τον Θεό για όσα μου χάρισε από τον Λόγο του και προσεύχομαι να μου δώσει χάρη και δύναμη να εφαρμόσω τα λόγια που διάβασα στην ζωή μου.

Δεν προσεύχομαι γενικά, αλλά προσεύχομαι συγκεκριμένα με βάση τα Λόγια που μελέτησα. Π.χ. «Κύριε Ιησού Χριστέ, όπως βοήθησες τον Πέτρο και τον έβγαλες από τα κρύα νερά βοήθησε και μένα, γιατί και εγώ έχασα την πίστη μου στα προβλήματα που ήρθαν στην ζωή μου και απογοητεύτηκα. Δώσε μου το χέρι σου Κύριε».

Προσεύχομαι για συγκεκριμένα πράγματα τις προσωπικής μου ζωής με βάση τα Λόγια της Γραφής που μελέτησα.

Αυτά τα βήματα μελέτης έχουν σκοπό να σε βοηθήσουν να μάθεις να αγαπάς και να μελετάς τον Λόγο του Θεού. Σύντομα θα αποκτήσεις το δικό σου προσωπικό στυλ μελέτης της Αγίας Γραφής.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να μελετάς και ο Θεός θα σε φωτίσει.

«Όπου επισκιάζει η χάρις σου Κύριε μου, από εκεί διώκεται η δύναμη του διαβόλου.

Διότι δεν μπορεί να μείνει κοντά στο Φώς σου ο εωσφόρος που έπεσε στο σκοτάδι και παραμένει σ’ αυτό.

Γι’ αυτό Κύριε μας Ιησού Χριστέ , σε παρακαλούμε να σβήνεις τα βέλη του που είναι γεμάτα πυρ και κινούνται εναντίον μας»

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ