ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ; ΣΥΝΗΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΥΨΕΩΝ ΓΩΝΙΑ

Είναι αρκετοί και έχουν όλοι ονοματεπώνυμο. Είναι παντού και τριγυρνάνε ανάμεσα μας. Την ιστορία όλοι την ξέρουμε, από τα παιδικά μας ακόμα χρόνια. Άλλοτε , μας την διηγούνταν σαν παραμύθι, άλλοτε σαν σχολική διδαχή στο μάθημα των θρησκευτικών και άλλοτε ως επιστημονική ανάλυση από ειδικούς, της προσωπικότητας του ατόμου.

 

Ένας ο πρωταγωνιστής ,πολλοί οι δεύτεροι ρόλοι και ακόμα περισσότεροι οι κομπάρσοι που παίρνουν μέρος σε αυτή την Βιβλική ιστορία . Υπάρχει όμως ένα πρόσωπο που κατά κοινή ομολογία , είναι και αυτός συμπρωταγωνιστής στην ιδία ιστορία ,στο θλιβερό της όμως κομμάτι.

 

Είναι αυτό του Ιούδα . Επίκαιρη αναφορά άλλωστε στην εποχή μας και στις ημέρες μας. Ένα πρόσωπο που συγκέντρωσε επάνω του την κατάρα των λαών της Ορθοδοξίας και που ταυτίστηκε με όλους τους προδότες της υφηλίου. Ένα πρόσωπο που διέπραξε την πιο ανίερη πράξη στον κόσμο.

 

Όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ,να καυτηριάσουμε και να δείξουμε παρόμοιες συμπεριφορές, αβίαστα έρχεται στα χείλη μας ο χαρακτηρισμός αυτός του » Ιούδα » Στις σύγχρονες κοινωνίες μας που δυστυχώς πλέον λειτουργούν ,σαν χωνευτήρια ιδεών και αξιών υπάρχουν πολλοί Ιούδας με μοντέρνα πρόσωπα. Ιούδας που τριγυρνούν ανάμεσα μας.

Είναι αυτοί με την βρώμικη ψυχή που το μόνο που κάνουν είναι να  πληγώνουν, να προδίδουν, να συκοφαντούν και να προσπαθούν να καταστρέψουν τους άλλους για να ανέβουν αυτοί.

Δε θα πω περαστικά στους ανθρώπους που χαραμίζονται δίπλα τους γιατί αργά ή γρήγορα με την πάροδο του χρόνου όλα αυτά θα είναι περαστικά και αγύριστα.

Θα σταθώ στους θύτες της υπόθεσης γιατί αυτούς λυπάμαι. Πατάνε επί πτωμάτων και μπορούν να προδώσουν τον άλλο στο λεπτό, αρκεί να ικανοποιηθεί το σάπιο εγώ τους.

Ψεύτικοι άνθρωποι με βρώμικη καρδιά θα σου πω και θα με κατακλύσουν συναισθήματα οργής για το κακό που προκάλεσαν σε μένα, σε σένα, στον δίπλα και για το χρόνο που σπατάλησαν από τις ζωές μας.

 

Συνηθίζουν βλέπεις κάποιοι άνθρωποι να φέρονται έτσι. Θα σε υποτιμήσουν και θα σε κάνουν να πιστεύεις ότι τους χρειάζεσαι πραγματικά, λες και υπάρχει άνθρωπος που είναι αναντικατάστατος.

 

ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ

Τους λυπάμαι γιατί γίνονται δούλοι  στον πιο απάνθρωπο αφέντη,  τον αρχέκακο διάβολο.

Τους λυπάμαι γιατί ενώ θα ανέβουν σε αυτήν την ζωή, την πρόσκαιρη, η ψυχή τους  στην αιωνία ζωή θα βρίσκεται στα τάρταρα.

 

Ανά εποχές ξεκαθαρίζουμε τις ντουλάπες μας. Τακτοποιούμε  σιγά-σιγά τα  ρούχα στα ράφια και στις κρεμάστρες.

 

Με τα ρούχα είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Δεν σου αρέσει;  Δεν σου κάνει;  Δεν είναι στην μόδα;  Απλώς το πετάς ή κάνεις και μια καλή πράξη χαρίζοντάς το σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη!

Την ψυχή σου όμως; Την καρδιά σου; Το μυαλό σου; Μπορείς να τα “ξεκαθαρίσεις” με την ίδια ευκολία; Ρητορικές οι ερωτήσεις φυσικά! Υπάρχουν άνθρωποι που στοιβάζουν συναισθήματα και σκέψεις συνεχώς και αδιαφορούν για το “μπάχαλο” που επικρατεί μέσα τους, απλώς προσπερνώντας το και κάνοντας μια “νέα αρχή”.

 

Μια νέα αρχή με τον καθαρισμό της ψυχής.

Όλοι μας, κάνουμε πράγματα γιατί έτσι μάθαμε. Για να τιμήσουμε την ημέρα όπως της αξίζει!

 

 

Για να γιορτάσουμε τι τελικά; Την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Πάσχα; Την Αγία Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα; Την Αγία Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων;  Το δεκαπενθήμερο της Παναγίας μας; Και όλα τα υπόλοιπα;

Ω μα ναι! Νηστεύουμε αμέ! Καθαρίζουμε το σώμα μας. Για την ψυχή μας ούτε λόγος! Αισθανόμαστε ήσυχοι γιατί κάναμε το χρέος μας άλλη μια φορά. Δίνουμε εξηγήσεις στους γύρω μας όταν ρωτούν και προσπαθούμε να πείσουμε όσους δεν μας ακολουθούν, τονίζοντας το μέγα λάθος τους!

Όχι, μην το παρερμηνεύσουμε!!

Κανείς δεν στρέφεται εναντίον της κάθαρσης του σώματος, μα κανείς δεν φροντίζει να καθαρίσει την ψυχή του παράλληλα.

Να «σκουπίσει» τις κατσαρόλες του παρελθόντος και να προχωρήσει.

 

Μα πως μπορεί  να γιορτάσει  και να χαρεί  όταν η ψυχή είναι βρώμικη;

Όταν εύχεσαι για το δικό σου καλό, αλλά παράλληλα επιδιώκεις το κακό του διπλανού σου;

Όταν γεμίζεις την ζωή σου με ψέματα, αλλά διατυμπανίζεις τις «αγαθοεργίες» σου, αυτές που νομίζεις πως θα σε λυτρώσουν;

 

Μια βρώμικη ψυχή, είναι μια βρώμικη ψυχή όσο και αν την ντύσεις με μετάξια, την αρωματίσεις με γαλλικά αρώματα και την στολίσεις με τα ακριβότερα κοσμήματα.

Θα ‘ναι εκεί να σου φωνάζει πως απέτυχες και το ξέρεις!

Θα ‘ναι σαν εκείνους τους μασκαράδες της γιορτής, που όταν τελειώσει, δεν θα ‘χουν λόγο ύπαρξης!

 

Συνείδησης και τύψεων γωνία, ίσως βρεις λίγο νερό να πλυθείς!!

Λόγια εντυπωσιασμού χωρίς πράξεις!

Ξεχνάμε και μας διαφεύγει όμως ότι η ζωή μας κρέμεται σε μια κλωστή. Σε κάθε μας βήμα κρίνεται η ζωή μας. Πόσοι και πόσοι ξύπνησαν και δεν νύχτωσαν; και άλλοι έπεσαν να κοιμηθούν και δεν ξύπνησαν;

Πολλά όνειρα κάμνουμε. Και ξαφνικά έρχεται ο θάνατος και τα ματαιώνει όλα.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ;

Ο θάνατος μας απειλεί κάθε ώρα και στιγμή, για να φύγουμε από την πρόσκαιρη αυτή ζωή και να πάμε στην αιώνια. Θα έχουμε αφαιρέσει την βρωμιά από την ψυχή μας  η θα ταξιδέψει βρώμικη και λερωμένη?

 

Ο άνθρωπος, γεννιέται πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη , και σιγά-σιγά κάποια ημέρα πεθαίνει σωματικά.

Μα τι είσαι, άνθρωπε, και κομπάζεις καυχώμενος, υπέρογκα φανταζόμενος για το άτομό σου; Εδώ  ένα μικρόβιο αθέατο σε προσβάλλει, και συ αμέσως αρρωσταίνεις, αδιαθετείς και πηγαίνεις στον τάφο. Φαντασμένε θνητέ, βλέπεις τον θάνατο να έρχεται, και ότι θα φύγεις σε άγνωστη χώρα, και υποτάσσεσαι χωρίς καμία αντιλογία. Έχεις την δύναμη να αρνηθείς, να αντισταθείς, να ξεφύγεις απ’ ότι συμβαίνει αυτή την φοβερή ώρα; Τότε τι καυχάσαι, πήλινε άνθρωπε?  Τι έχεις το οποίο δεν σου το ‘δωσε ο Θεός; Δεν σου το παίρνει όταν θέλει; Ναι…… Τότε σκύψε τον αυχένα ταπεινώσου, και έτσι σώζεσαι.

 

Ας φροντίσουμε λοιπόν να μελετούμε τη Σταύρωση του Χριστού, να κάνουμε θεωρία γύρω απ’ αυτήν, να τη ζούμε μέσα μας, για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να απαλλαγούμε από την βρωμιά της ψυχής.  Κι έτσι, αφού θεραπευθούμε με το Αίμα του Χριστού, να προετοιμαζόμαστε  για να δώσουμε την τελική μάχη, που θα μας βάλει  στη Βασιλεία Του. Αμήν.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε