ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΗΜΙΜΜΑΘΕΙΣ

Δυστυχώς ο παπάς  δέχεται πυρά από παντού. Ο παππάς είναι σαν το αυγό. Από όπου κι αν γύρει θα σπάσει. Όλοι μα όλοι περιμένουν ένα λάθος του, έτοιμοι να τον πυροβολήσουν και να τον κρεμάσουν. Ο παππάς φταίει για όλα. Εδώ θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα μόνο, για να μην σε κουράσω.

 

α) Εάν πάρεις ένα καινούριο αυτοκίνητο και πας στον ιερέα να  διαβάσει αγιασμό, εάν ο ιερέας εκείνη την στιγμή δεν έχει τον χρόνο να σου διαβάσει αγιασμό στο αυτοκίνητο , λόγο ακολουθιών, εάν εσύ πάρεις το αυτοκίνητο σου, πας και μεθύσεις και μετά τρέχεις με 180 χιλιόμετρα, εάν συμβεί ένα ατύχημα, τις ευθύνες  θα τις ρίξεις στον παππά που δεν πρόλαβε να σου διαβάσει εκείνη την στιγμή τον αγιασμό και θα στρέψεις τα βέλη σου εναντίον του.(Αυτό είναι πραγματικό γεγονός). Ευτυχώς το παιδί δεν σκοτώθηκε.

 

β) Κάποια μέρα ενώ περνούσα από την πλατεία, ακούω ένα σχόλιο.

Τι ανάγκη έχουν οι παπάδες? Αυτοί έχουν τα λεφτά. Τα παίρνουν από ζωντανούς και πεθαμένους. Και τους πληρώνουμε κιόλας.

Δεν άντεξα.

Γύρισα και πήγα στην παρέα αυτή για να απαντήσω και τους λέω το εξής.

Πήραμε ποτέ χρήματα από ζωντανούς η από πεθαμένους και δεν το γνωρίζω αυτό? Αφού εσύ το γνωρίζεις πες μου πότε έγινε αυτό για να το μάθω κι εγώ.

Όσον αφορά ότι με πληρώνεις θα σου απαντήσω ότι είναι πολύ λίγα αυτά που μου δίνεις για αυτό που κάνω.

Και αμέσως με ρώτησε τι κάνω.

Και του απαντώ.

Δέχομαι επίθεση και προσβολή από εσένα και εγώ πρέπει να το καταπιώ και να το χωνέψω. Παρόλα αυτά εγώ πρέπει να σε αγαπώ και να δέχομαι τις προσβολές και τις ύβρεις.

Διαρκώς δίνω έναν πόλεμο με τον διάβολο και για μένα αλλά και για σένα.

Και για να έχουμε καλό ερώτημα πότε με πλήρωσες εσύ;

Σου έρχεται κάποιο ραβασάκι που λέει τόσα για τον ιερέα;

Στην τελική πρέπει να καταπιώ και τα ψέματα που λες.

Αλήθεια.

Εσύ το αντέχεις αυτό;

Τελικά μήπως τα χρήματα που λες ότι με πληρώνεις είναι ελάχιστα, πενταροδεκάρες θα έλεγα, μπροστά σε όλα αυτά που σου ανέφερα;

 

 

Εμείς οι παπάδες πάμε σούπερ μάρκετ. Είναι αλήθεια. Πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ όπως πάει όλος ο κόσμος. Επίσης, πηγαίνουμε στο μανάβη, στο χασάπη, στη λαϊκή, στον ψαρά. Οι παπάδες δεν ήρθαμε από κανέναν άλλο πλανήτη κι έχουμε τις ίδιες ανάγκες που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Σήμερα πήγα κι εγώ στο σούπερ μάρκετ. Επειδή ήταν αρκετά νωρίς το πρωί και δεν είχε τόσο κόσμο ούτε κίνηση μέσα στο κατάστημα, υπήρχε τόπος και χρόνος για να προσέξω τους άλλους ανθρώπους που ψώνιζαν εξίσου.

 

Το ράσο προσελκύει τα βλέμματα.  Λες και ο παππάς είναι κάποιος εξωγήινος. Αφού ο κόσμος δει το ράσο, μετά θα κοιτάξει μονομιάς μες στο καλάθι του παπά, να δει τι ο παπάς ψωνίζει.

Μια φορά, ένας καλός έγγαμος αδελφός, είχε πάει σούπερ μάρκετ και ήταν Σαρακοστή. Αγόρασε γάλα για το ενός έτους αγοράκι του και τότε μια κυρία, με κότσο και αυστηρότητα, γύρισε και με δυνατή φωνή άρχισε να τον δικάζει, να τον καταδικάζει και να τον προσβάλει λέγοντας. “Γάλα; γάλα Σαρακοστή; Ωραίο παράδειγμα δίνεις πάτερ στον κόσμο”. Ο αδελφός έσκυψε το κεφάλι, όπως μου είπε, και έφυγε μη θέλοντας να δώσει έκταση στο γεγονός.

 

Ο κόσμος νομίζει ότι είμαστε από άλλη γη, από άλλα μέρη. Μια μέρα έκανα στάση σ’ ένα φούρνο και πήρα ένα φρέντο εσπρέσο. Τότε, ένας πελάτης του φούρνου μου λέει “α, μπα; Πίνετε κι οι παπάδες φρέντο; Μάθατε κι εσείς τον φρέντο εσπρέσο”…;

Έσκυψα το κεφάλι και έφυγα. Δεν το έσκυψα από ενοχές. Επειδή είχε κόσμο δεν θέλησα να δώσω συνέχεια , γιατί εάν έδινα συνέχεια, ίσως η κατάσταση να ξέφευγε και μετά άντε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.

 

 

Αρκετοί νομίζουν το ότι επειδή είμαστε ιερείς, είμαστε παλιομοδίτες και ότι η αισθητική μας ανήκει στον προ-περασμένο αιώνα ή επίσης νομίζουν το ότι επειδή είμαστε ιερείς, είμαστε και χαζοί. Λες και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου ο Χριστός την ανέθεσε σε βλάκες!

Κάθε μέρα περνάμε απ’ τον έλεγχο των άλλων ενώ ο κόσμος πάνω μας εκδηλώνει την περιέργειά του. Μια άλλη φορά, ένας τύπος γύρισε στην ουρά της τράπεζας και με ρώτησε “καλά.. τι πλύση εγκεφάλου σας κάνουν και γίνεστε παπάδες νέοι άνθρωποι”;

 

Του απαντώ ότι μες την Εκκλησία ζούμε τη Ζωή που μας δίνει ο Χριστός απλόχερα και δίνουμε τη ζωή μας στο να ταξιδέψουμε αυτή τη Ζωή στους άλλους. Αυτό ζούμε. Ας μας δίνει δύναμη ο Θεός, σ’ αυτό να τελειώσουμε.

(Κι ας πίνουμε φρέντο εσπρέσο, κι ας πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ, λαϊκή, μανάβη και λοιπά….)

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ