ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ

 

Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πολύ σημαντικό, για την τιμή και την υπόληψη της θρησκείας μας,  της οποίας την εικόνα καταστρέφουν (έστω και για λίγο), οι Θρησκόληπτοι.

Οι Θρησκόληπτοι κατ΄εμέ, είναι όλοι εκείνοι  που ενώ είναι Χριστιανοί, έχουν τυφλωθεί από φανατισμό,  ο οποίος είναι καταστροφικός σε όλες του τις εκφάνσεις.

π.χ. Μπορεί οι θρησκόληπτοι, να εκκλησιάζονται καθημερινώς αλλά μόνο το σώμα τους να είναι παρών εν ώρα θείας λειτουργίας.

Μπορεί να κάνουν μεγάλους σταυρούς επιδεικνύοντας το πόσο καλοί Χριστιανοί είναι.

Στην κατάκριση δε; πρώτοι και καλύτεροι. Πόσες φορές δεν βγήκαν να διαδηλώσουν για διάφορα γεγονότα, ουρλιάζοντας σαν χούλιγκανς στα γήπεδα; (να αντιστεκόμαστε ναι.

Αλλά γιατί δεν παίρνουμε παράδειγμα από το Χριστό μας; )

Ο Θρησκευόμενος αντιθέτως, κατ’ εμέ πάντα, είναι απλός, ταπεινός και αθόρυβος.

Είναι ο συνειδητός Χριστιανός.

Και στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου (οποιασδήποτε εθνικότητας ή θρησκείας) βλέπει το Χριστό.

Ας γίνουμε όλοι πιο συνειδητοποιημένοι  και με περισσότερη αγάπη, στα έργα.

Γιατί τα λόγια χωρίς έργα περισσεύουν.

Πολλοί λέμε ότι είμαστε χριστιανοί  χωρίς να γνωρίζουμε τι σημαίνει  να είναι κάποιος χριστιανός.

Το να είναι κάποιος Χριστιανός δεν σημαίνει ότι απλά πιστεύει σε ορισμένα γεγονότα σχετικά με την ύπαρξη του Θεού και την διακονία του Ιησού Χριστού.  Στην πραγματικότητα κανένας μας δεν μπορεί να πιστεύει αληθινά, αν το Άγιο Πνεύμα δεν ενεργήσει στην καρδιά του, επομένως η πίστη είναι ένα δώρο από τον Θεό.  Καθώς διαβάζεις τα παρακάτω, αν αναγνωρίσεις ότι υπάρχει κάτι που δεν το αποδέχεσαι ακόμα, τότε ζήτησέ Του να σε βοηθήσει να το πιστέψεις:

Πρώτα πρέπει να αποδεχθώ την άποψη του Θεού για την ζωή μου, ότι είναι εκτός ελέγχου, και να Του ζητήσω να με βοηθήσει.

Έπειτα αναγνωρίζω ότι με τον τρόπο που ζω παραβαίνω τον νόμο του Θεού, και αυτή η αμαρτωλή κατάστασή μου αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημά μου.

Λυπάμαι για τις αμαρτίες μου, όχι επειδή θα τιμωρηθώ, αλλά εξαιτίας τη ζημιάς που προκάλεσαν στους άλλους και στον ίδιο τον Θεό.

Αναγνωρίζω ότι δεν μπορώ να ζήσω μια ζωή σύμφωνα με το θέλημα του Θεού από μόνος μου, λόγο των ανθρώπινων αδυναμιών μου.  Η μόνη ελπίδα μου είναι ο Θεός.  Αν δεν με σώσει, θα συνεχίζω να βλάπτω τον εαυτό μου και τους συνανθρώπους μου.

Πιστεύω ότι ο Ιησούς υπέφερε και πέθανε για τις αμαρτίες μου.

Γίνομαι μέλος μιας Χριστιανικής κοινότητας (εκκλησίας).  Συμμετέχοντας σε αυτήν, όλοι οι πιστοί, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην πίστη και μοιραζόμαστε την πίστη μας με άλλους που δεν έχουν πιστέψει ακόμη.

Ενδυναμώνω την Χριστιανική μου πίστη μέσω της προσευχής, της μελέτης της Αγίας Γραφής, της συναναστροφής με άλλους πιστούς και της μαρτυρίας της πίστης μου με τους συνανθρώπους μου.

Προσπαθώ να μάθω περισσότερα για το πως, ο Θεός, θέλει να ζήσω, και ζητάω τη δύναμή Του ώστε να ζω σε αρμονία με το θέλημά Του.  Συμπεριλαμβανομένου το να δείχνω έμπρακτα την μεταμέλεια μου σε ανθρώπους που έχω βλάψει μέσω της αμαρτωλής μου συμπεριφοράς.

Το μεγάλο  και τραγικό λάθος που κάνει ο άνθρωπος  πέφτοντας στην παγίδα του διαβόλου είναι να μετατρέπεται από θρησκευόμενος σε θρησκόληπτο.

Αλλά τι σημαίνει θρησκοληψία?

Θρησκοληψία είναι όταν είσαι ακραίος όταν είσαι απόλυτος όταν είσαι σχολαστικός και δογματικός με την κάθε λεπτομέρεια και επικριτικός όταν οι άλλοι δεν είναι σαν και εσένα η δεν κάνουν η πιστεύουν πράγματα ακριβώς όπως θα έπρεπε κατά την γνώμη σου. Ο θρησκόληπτος θέλει να επιβάλετε στους άλλους με όσο πιο αυστηρό τρόπο μπορεί και του επιτρέπετε να εκφραστεί.

Τα λόγια και οι πράξεις τους διαφέρουν κατά πολύ, μιλούν για αγάπη με προϋποθέσεις η τα λόγια τους δεν έχουν σχέση με τις πράξεις τους. Τα λόγια τους δεν συμβαδίζουν με τις πράξεις τους.

Εμπρός λοιπόν κι εμείς, πριν φτάσει η μέρα εκείνη, πριν τελειώσει το πανηγύρι της σύντομης τούτης ζωής, πριν έρθει ο Θεός και μας βρει απροετοίμαστους, ας ετοιμαστούμε για την υποδοχή Του με εξομολόγηση, με μετάνοια, με νηστεία, με δάκρυα, με αγαθοεργίες. Προσέξτε, μην τολμήσει κανείς να πει ότι δεν αμάρτησε. Όποιος το λέει αυτό, είναι τυφλός και απατά τον εαυτό του, μη γνωρίζοντας ότι ο σατανάς μπορεί να τον κυριεύει και με λόγια και με έργα και με την ακοή και με την όραση και με την αφή και με τους λογισμούς.

Ποιός μπορεί να καυχηθεί ότι έχει αγνή καρδιά και καθαρές όλες τις αισθήσεις του; Κανένας δεν είναι αναμάρτητος, κανένας δεν είναι καθαρός, παρά μόνο Εκείνος, που, αν και πλούσιος, «επτώχευσε» για μας. Αυτός μόνο είναι αναμάρτητος. Αυτός βαστάζει την αμαρτία του κόσμου και δεν θέλει το θάνατο των αμαρτωλών, αλλά τη σωτηρία τους.

Σ’ Αυτόν ας καταφύγουμε κι εμείς, γιατί όσοι αμαρτωλοί πήγαν κοντά Του, σώθηκαν. Ας μην απελπιστούμε, αδελφοί μου, για τη σωτηρία μας. Αμαρτήσαμε; Ας μετανοήσουμε. Μύριες φορές αμαρτήσαμε; Μύριες φορές ας μετανοήσουμε. Για κάθε έργο αγαθό χαίρεται ο Θεός, εξαιρετικά όμως χαίρεται για μία ψυχή που μετανοεί.

Ελάτε λοιπόν, ας πέσουμε στα πόδια Του κι ας εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας. Δόξα στη φιλανθρωπία Του. Δόξα στη μακροθυμία Του. Δόξα στην αγαθότητα και τη συγκατάβασή Του. Δόξα στην ευσπλαχνία Του. Δόξα στη βασιλεία Του. Δόξα και τιμή και προσκύνηση στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ