ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΙΡΕΣΗΣ

αναρτήθηκε σε: ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ | 0

 

Αίρεση είναι η θρησκευτική διδασκαλία που παρεκκλίνει από τη γνήσια και αυθεντική χριστιανική πίστη και επομένως πλανεμένη, αντορθόδοξη και αντιχριστιανική.

O Διάβολος, όταν είδε ότι πλέον η ισχύς του κυριολεκτικά κατερρακώθει  με τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού, άρχισε να πολεμά την Εκκλησία με μία νέα μέθοδο, με την μέθοδο της νοθείας. Δεν έρχεται να πει  ότι ο Χριστός δεν είναι τίποτε γιατί νικήθηκε έρχεται όμως να μιλήσει με την γλώσσα της νοθείας και να πει: «Ναι, βεβαίως! εγώ δέχομαι τον Ιησού Χριστό. Βεβαίως! Αλλά, ξέρετε, ο Ιησούς Χριστός,  σπουδαίος άνθρωπος, αλλά δεν είναι Θεός»! Ή το άλλο: «Βεβαίως,είναι Θεός αλλά δεν έγινε άνθρωπος ήτανε φαινομενικά άνθρωπος»! Και ούτω καθ΄ εξής. Δηλαδή με κάθε τρόπο επιδιώκει να δημιουργήσει ο Διάβολος μία απόκλιση από την αλήθεια. Κι αυτή η απόκλισης από την αλήθεια λέγεται αίρεσις.

Ποιος είναι ο ορισμός της αίρεσης;

Συχνά στο μυαλό μας νομίζουμε ότι αίρεση είναι μια ομάδα που λατρεύει τον Σατανά, θυσιάζει ζώα, και παίρνει μέρος σε σατανικές, παράξενες, και ειδωλολατρικές ιεροτελεστίες. Στην πραγματικότητα, όμως, οι περισσότερες αιρέσεις εμφανίζονται πολύ περισσότερο αθώες. Ο ακριβής Χριστιανικός ορισμός μιας αίρεσης είναι μια θρησκευτική ομάδα που αρνείται μια ή περισσότερες από τις θεμελιώδεις Βιβλικές αλήθειες. Ή, πιο απλά, μια αίρεση είναι μια ομάδα που διδάσκει κάτι το οποίο θα κάνει κάποιον που θα το πιστέψει να μην είναι σωσμένος. Η διαφορά από μια θρησκεία, είναι ότι μια αίρεση είναι μια ομάδα που ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί, αλλά αρνούνται μια βασική αλήθεια του Βιβλικού Χριστιανισμού.

Οι δυο πιο συνηθισμένες διδασκαλίες αιρέσεων είναι ότι ο Ιησούς δεν ήταν Θεός και ότι η σωτηρία δεν είναι δια πίστεως μόνο. Η άρνηση της θεότητας του Χριστού έχει σαν αποτέλεσμα ότι ο θάνατος του Ιησού δεν ήταν επαρκής πληρωμή για τις αμαρτίες μας. Η άρνηση της σωτηρίας δια πίστεως μόνο έχει σαν αποτέλεσμα η σωτηρία να επιτυγχάνεται με τα έργα μας, κάτι που η Αγία Γραφή αρνείται σταθερά και επίμονα. Τα δυο πολύ γνωστά παραδείγματα αιρέσεων είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Μορμόνοι. Και οι δυο ομάδες ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί, αλλά και οι δύο αρνούνται τις δυο βασικές διδασκαλίες που αναφέραμε πιο πάνω. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Μορμόνοι πιστεύουν πολλά πράγματα που συμφωνούν ή είναι παρόμοια με ότι διδάσκει η Αγία Γραφή. Ωστόσο, το γεγονός ότι αρνούνται τη θεότητα του Χριστού και τη σωτηρία δια της πίστεως μόνο, τους κάνει αίρεση. Πολλοί Μάρτυρες του Ιεχωβά, Μορμόνοι και μέλη άλλων αιρέσεων είναι «καλοί άνθρωποι» που ειλικρινά αναζητούν το Θεό και ειλικρινά πιστεύουν ότι έχουν την αλήθεια. Η ελπίδα μας και η προσευχή μας είναι ότι πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται στις «Χριστιανικές» αιρέσεις θα δουν τα ψέματα και θα ελκυστούν στην αλήθεια της σωτηρίας δια του Ιησού Χριστού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν επιθυμείς μπορείς από κάτω μπορείς να γράψεις το δικό σου σχόλιο αλλά και ονόματα που θέλεις να διαβάζονται κατά την ώρα της προσκομιδής.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ