ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

 

Οτιδήποτε προορίζεται για το Θεό θα πρέπει να είναι το καλύτερο και το ωραιότερο. Όταν κάποιος χτίζει έναν οίκο προσευχής, θα πρέπει να είναι ωραιότερος από το σπίτι του. Όταν κάποιος ταΐζει  έναν πεινασμένο, θα πρέπει να του δίνει το πιο νόστιμο και πιο γλυκό έδεσμα του τραπεζιού. Όταν κάποιος ντύνει έναν γυμνό, θα πρέπει να του δίνει τα καλύτερά του ρούχα. Οποτεδήποτε κάποιος σχεδιάζει κάτι για ιερό σκοπό, θα πρέπει να καθαγιάζει το τελειότερο απόκτημά του.

Όταν κάποιος τρώει και πίνει (κατά τη διάρκεια των γιορτών) πρέπει επίσης να ταΐσει   και έναν ξένο, ένα ορφανό, μια χήρα ή άλλους δυστυχισμένους άπορους. Κάποιος που κλειδώνει τις πόρτες της αυλής του και τρωγοπίνει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του χωρίς να δίνει στους φτωχούς και τους πικραμένους, τότε το κάνει για τη χαρά του στομάχου του.

 

 

 

Με άλλα λόγια, μην είσαι «δίκαιος με γούνινο παλτό», αλλά η καλοσύνη σου να επηρεάζει τους γύρω σου, τόσο στην «πόλη» όσο και στον «αγρό».

 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ζεσταθεί κανείς μια κρύα μέρα του χειμώνα. Να ανάψει μια φωτιά που θα ζεστάνει και τους άλλους στο δωμάτιο, ή να ντυθεί με γούνες οι οποίες ναι μεν θα ζεστάνουν τον ίδιο, αλλά δεν θα δημιουργήσουν ζεστασιά μέσα στο χώρο ή και σε κάποιον άλλο. Έτσι ο Χασσιδισμός αναφέρεται εδώ σε ένα δίκαιο άνθρωπο που η μόνη του φροντίδα είναι η προσωπική του δικαιοσύνη, σαν «δίκαιος με γούνινο παλτό».

 

Να είστε ευλογημένοι όταν μπαίνετε και να είστε ευλογημένοι όταν βγαίνετε.

Μόνο ο δαίμονας είναι πληκτικός, επαναλήψιμος, βαρετός και άκρατα συμβατικός. Το Θεϊκό, είναι εκπληκτικό. Διαφορετικό. Συνθετικό. Γευστικό, εύηχο, και υπέροχα απολαυστικό. Δεν επαναλαμβάνεται. Δεν κουράζει. Δεν πλήττει και δεν επιπλήττει ποτέ και κανένα.

Γι αυτό όσοι άνθρωποι μπορείτε να ζείτε την ομορφιά των στιγμών είστε ευλογημένοι. Όσοι μπορείτε να χαίρεστε με απλά πράγματα, είστε ευλογημένοι. Όσοι την κάθε μέρα ζείτε και μια νέα αποκάλυψη της ζωής που είναι από μόνη της μια αποκάλυψη ενός πανέμορφου μυστηρίου, είστε ευλογημένοι.

 

Μακάρι η αναχώρησή μας από τον κόσμο αυτό να είναι χωρίς αμαρτίες, όπως και η άφιξή μας.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε