Πάτερ Θεόφιλος: Το μεγαλείο της πνευματικής συζυγίας

αναρτήθηκε σε: ΩΦΕΛΙΜΑ | 0

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά εσάς των γονιών, όταν δείτε ότι τα παιδιά σας μεγαλώσανε; Δεν είναι η ευτυχισμένη εκείνη στιγμή που τα παντρεύετε; Δείτε πόσες όμορφες στιγμές περνάτε με τα παιδιά σας: Την ημέρα της γέννησης τους. Μετά τα πάτε στο σχολείο και χαίρεστε με κάποια βραβεία που παίρνουν. Επίσης απολαμβάνετε τις διακοπές και τις εκδρομές που έχετε περάσει μαζί. Υπάρχουν πραγματικά χίλιες δυο εκδηλώσεις χαράς στη ζωή ανάμεσα σε σας και στα παιδιά σας.

Υπάρχει όμως μία εκδήλωση που αφήνει ανεξίτηλη σφραγίδα στη ζωή σας. Είναι η ώρα που με πολύ χαρά θα συνοδεύσετε το παιδί σας στην Εκκλησία για να το παντρέψετε. Ή μήπως είναι λάθος; Δείτε λοιπόν τι χαρές κάνουν οι άνθρωποι στο γάμο του παιδιού τους! Πράγματι είναι μεγάλη χαρά, λάμπουν τα πρόσωπα όλων! Πολλές φορές μάλιστα αυτή η χαρά συνοδεύεται και με δάκρυα χαράς.

Ο Θεός χαίρεται στο γάμο των παιδιών Του

Έχετε την αίσθηση ότι ο ίδιος ο Θεός δεν χαίρεται, όταν παντρεύονται τα παιδιά σας; Έχετε την αίσθηση ότι μόνο εσείς χαίρεστε, όταν παντρεύετε τα παιδιά σας και δεν χαίρεται ο Θεός που είναι δικά Του παιδιά; Αν νομίζετε ότι δεν χαίρεται ο Θεός, τότε σκέπτεστε λάθος. Σας διαβεβαιώ, ότι πιο πολύ χαίρεται ο Θεός παρά εσείς, γιατί απλούστατα παντρεύονται τα δικά Του κρινολούλουδα! Παντρεύονται οι δικές Του αγάπες!

Πολλές φορές σας είπα, ότι κάθε παιδί που γεννιέται, βγαίνει η ψυχή του μέσα από την καρδιά του Θεού και εμφυτεύεται μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Η γυναίκα απλούστατα μεγαλώνει το κυοφορούμενο παιδί στη κοιλιά της δίνοντάς του μόνο το σώμα του. Την ψυχή του όμως την έχει δώσει ο ίδιος ο Θεός. Μεγαλώνοντας αυτό το παιδί το καμαρώνει η μητέρα του. Αλλά πιστέψτε με, το καμαρώνει πιο πολύ υλικά,  αν είναι π.χ. έξυπνο και καλό. Γι’ αυτό δεν δίνει και τόσο πολύ σημασία στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού της.  Δίνει περισσότερη σημασία στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά.

 

Όμως γι’ αυτήν την ψυχούλα χαίρεται πιο πολύ Αυτός που την έδωσε και με αγωνία περιμένει, πότε θα έλθει η στιγμή αυτή που η ψυχούλα θα επανέλθει πίσω στην καρδιά Του. Από εκεί ακριβώς που βγήκε, εκεί πρέπει και να επιστρέψει. Μόνο που τώρα την περιμένει με πολλές χαρές, με πολλές αρετές, με όλα εκείνα που ευφραίνουν την καρδιά του Θεού Πατέρα.

Χαίρεστε εσείς όταν τα παιδιά σας είναι καλά. Πιο πολύ όμως χαίρεται ο Θεός, όταν τα παιδιά είναι καλά. Χαίρεστε εσείς όταν τα παιδιά σας παντρεύονται και είναι ευτυχισμένα. Πιο πολύ όμως χαίρεται ο Θεός, όταν τα βλέπει ευτυχισμένα. Χαίρεστε εσείς όταν τα παιδιά σας είναι ερωτευμένα και ζουν μέσα σε πελάγη χαράς και ευτυχίας. Πιο πολύ όμως χαίρεται ο Θεός, όταν τα βλέπει ερωτευμένα. Γιατί αυτά που ζουν τα παιδιά ανάμεσά τους, τη χαρά, την ευτυχία, τον έρωτά τους, ποιος νομίζετε ότι τους τα έδωσε; Εσείς; Όχι. Ο ίδιος ο Θεός τους τα χάρισε. Αυτός είναι η πηγή του έρωτα! Αυτός είναι η πηγή της χαράς! Αυτός είναι η πηγή της ευτυχίας!

Το μέγιστο θέμα του έρωτα

Γι’ αυτό σήμερα επιτρέψετε μου να μιλήσω, όχι τόσο σε σας τους μεγάλους, όσο στα νέα παιδιά, που από τώρα ετοιμάζονται για τον γάμο τους. Λέω ότι από τώρα ετοιμάζονται για τον γάμο τους, γιατί από μικρά παιδιά σκέφτονται αυτόν ή αυτή που θα αγαπήσουνε. Το κάθε κοριτσάκι σκέφτεται το αγοράκι του και αντίστοιχα το κάθε αγοράκι το κοριτσάκι του. Σήμερα βέβαια έχουν τα κινητά, που τα βοηθούν να έχουν καλύτερη επικοινωνία και χαίρονται τα παιδιά με αυτήν την αγάπη.

Θα ήθελα λοιπόν, να πω δυο λόγια για την δική τους την ευτυχία, γιατί αν προσέξουνε δύο-τρία πραγματάκια, πραγματικά θα είναι ευτυχισμένα. Δεν θα είναι όμως μόνο αυτά ευτυχισμένα. Πρώτα θα είναι ο Θεός ευτυχισμένος, που θα βλέπει τα παιδιά Του να είναι ευτυχισμένα και μετά θα είσαστε εσείς οι γονείς, που θα τα βλέπετε να είναι ευτυχισμένα. Δεν αξίζει λοιπόν να ασχοληθούμε με το μέγιστο θέμα του έρωτα ανάμεσα στα παιδιά; Δεν αναφέρομαι στην σαρκικότητα του έρωτα, δηλαδή σ’ εκείνα τα παλικάρια και τα κορίτσια που βλέπουν τον έρωτα μόνο σαν σάρκα, μόνο σαν τυφλή ηδονή. Αν τον δουν τα παιδιά μόνο έτσι, τότε αυτό τους έχει διαλύσει.

Δεν αντέχει η αγάπη μέσα στη σαρκικότητα ενός παιδιού. Όταν η σαρκικότητα τους ενώνει σαν αγάπη, τότε έχει αξία. Όταν όμως χρησιμοποιείται η σαρκικότητα μόνο για την σαρκικότητα, μόνο για να απολαύσουμε την σάρκα του άλλου και όχι να ενωθούμε ψυχικά, τότε αυτοί οι γάμοι, αυτές οι αγάπες είναι καταδικασμένες σε διάλυση. Τι λέτε εσείς, συμφωνείτε ή αμφιβάλετε;

Η πιο σταθερή αγάπη στη γη είναι  ο μητρικός έρωτας

Σήμερα λοιπόν πριν σας μιλήσω για το μέγιστο θέμα του έρωτα των νέων παιδιών, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο μητρικός έρωτας είναι ο πιο μεγάλος έρωτας, η πιο μεγάλη αγάπη στη γη. Ποιος αμφιβάλει εξάλλου, ότι η πιο σταθερή αγάπη στη γη είναι η αγάπη της μάνας στο μωρό; Κανείς. Βλέπεις ότι μόνο η μάνα συγχωρεί το παιδί της όσα λάθη και αν έχει κάνει. Μόνο η μάνα ζει την αγωνία του μωρού της σε τέτοια ένταση φοβερή, που είναι έτοιμη να θυσιάσει τον ίδιο της τον εαυτό, για να σωθεί το μωρό της. Βλέπεις μεγαλώνει ο γιος της, η κόρη της και γίνεται πλέον μεγάλη στην ηλικία και ακούω την μαμά να λέει: Αχ, το μωρό μου, τι να κάνει άραγε; Κι εγώ την ρωτώ: Ποιο μωρό; Η κόρη μου! Μα είναι ήδη πενήντα χρονών! Τι να κάνουμε πάτερ, μωρό μου είναι! Δεν έπαψε ποτέ να είναι το μωρό μου!

Όντως αυτή είναι η αλήθεια. Βλέπεις λοιπόν ότι η μητρική αγάπη είναι πάρα πολύ δυνατή και σταθερή. Ό,τι λάθη και να κάνει ο άνθρωπος τα συγχωρεί. Αλλά και αν αποτύχει το παιδί στις υπόλοιπές του αγάπες, σε μια σίγουρη αγάπη θα επιστρέψει, σ’ αυτήν της μάνας του, όταν βέβαια εκείνη έχει τον Θεό μέσα της. Γιατί σήμερα δυστυχώς παρατηρούνται και έκτροπα, που δεν θέλω καν να τα σκέφτομαι. Μου φαίνονται σαν εκτρώματα της γης, αυτά που κάποιες μάνες κάνουν και με τον τρόπο που ζουν.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε