ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΕ ΜΕΝΑ

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

Θα ξεκινήσω το κείμενο με τη λέξη μετανοώ γιατί πολλοί από εμάς μιλάμε για την μετάνοια αλλά δεν γνωρίζουμε τον ορισμό και την σημασία της λέξης αυτής.

 

Μετανοώ σημαίνει αλλάζω τρόπο σκέψης και ζωής και τοποθετούμαι διαφορετικά απέναντι στα πράγματα και τα γεγονότα της ζωής. Αναζητώ μέσα μου τα ελλείμματα και αποκαθιστώ την κοινωνία μου με τον Θεό και τους ανθρώπους. Σήμερα έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ, την μετάνοια  γιατί φθάσαμε σε οριακές καταστάσεις. Στις διανθρώπινες σχέσεις χάθηκε κάθε ίχνος ήθους, αξιοπρέπειας, σεβασμού στο πρόσωπο του άλλου, ευτελίζεται το ανθρώπινο σώμα, σημεία που οδηγούν σε μεγάλα αδιέξοδα. Καταστρέφουμε το περιβάλλον, γιατί από διαχειριστές γίναμε κατακτητές του. Από την αλήθεια προτιμήσαμε το ψέμα.  Ξεχνάμε όμως ότι μέσα στις δέκα εντολές υπάρχει και μια εντολή που λέει…

ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απάρνηση του ίδιου του Θεού και την συνεργία και σύμπραξη με τον διάβολο.

Η αλήθεια είναι πολύ ακριβή και κοστίζει. Κοστίζει γιατί για να την πεις πρέπει να έχεις αξίες, πιστεύω, αρχές, ανιδιοτέλεια αλλά το σημαντικότερο την αληθινή αγάπη και πίστη στον Ιησού Χριστό.

Θα σας αναφέρω μια ιστορία χωρίς να γνωρίζω εάν είναι πραγματική η όχι.

<<Ένας  άνθρωπος περπατούσε στα σοκάκια μιας  επαρχιακής πόλης. Είχε χρόνο και γι’ αυτό κοντοστεκόταν για λίγο μπροστά σε κάθε βιτρίνα, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε πλατεία. Στρίβοντας σε μια γωνία βρέθηκε άξαφνα μπροστά σε ένα ταπεινό κατάστημα που η ταμπέλα του ήταν λευκή. Περίεργος, πλησίασε στη βιτρίνα και κόλλησε το πρόσωπο του στο κρύσταλλο για να καταφέρει να δει μέσα στο σκοτάδι…

 

Το μόνο που φαινόταν ήταν ένα αναλόγιο μ’ ένα χειρόγραφο καρτελάκι που έγραφε: “Το μαγαζί της αλήθειας”

 

Ο άνθρωπος έμεινε έκπληκτος. Σκέφτηκε, ότι αν και διέθετε ανεπτυγμένη φαντασία, του ήταν αδύνατον να φανταστεί τί μπορεί να πουλούσαν.

Μπήκε.

 

Πλησίασε την κοπέλα που στεκόταν στον πρώτο πάγκο και τη ρώτησε:

 

“Συγνώμη. Αυτό είναι το μαγαζί της αλήθειας;”

 

“Μάλιστα κύριε. Τί λογής αλήθεια θέλετε; Αλήθεια μερική, αλήθεια σχετική, αλήθεια στατιστική, πλήρη αλήθεια;”

 

Ώστε, λοιπόν, πουλούσαν αλήθεια. Ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Να πηγαίνεις σ’ ένα μέρος και να παίρνεις την αλήθεια, ήταν υπέροχο.

Θέλω πλήρη αλήθεια” αποκρίθηκε ο άνθρωπος χωρίς ταλάντευση.

 

“Είμαι τόσο απαυδισμένος από τα ψέματα και τις πλαστογραφίες” σκέφτηκε “Δε θέλω άλλες γενικεύσεις, ούτε δικαιολογίες, δε θέλω απάτες, ούτε κοροϊδίες.”

 

“Απόλυτη αλήθεια” διόρθωσε

 

“Μάλιστα κύριε. Ακολουθήστε με.”

 

Η κοπέλα συνόδευσε τον πελάτη σ’ ένα άλλο μέρος του καταστήματος και δείχνοντας έναν πωλητή με αυστηρό ύφος, είπε:

 

“Ο κύριος θα σας εξυπηρετήσει.”

 

Ο πωλητής πλησίασε και περίμενε τον πελάτη να μιλήσει.

 

“Ήρθα να αγοράσω την απόλυτη αλήθεια.”

 

“Αχό. Συγνώμη, γνωρίζετε την τιμή;”

 

“Όχι. Πόσο κοστίζει;” αποκρίθηκε τυπικά. Στην πραγματικότητα ήξερε ότι θα πλήρωνε όσο όσο για να έχει όλη την αλήθεια.

 

“Για όλη την αλήθεια”, είπε ο πωλητής “το αντίτιμο είναι ότι ποτέ πια δε θα έχετε την ησυχία σας.”

 

Ένα ρίγος διέτρεξε τη ράχη του ανθρώπου. Ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι το κόστος θα ήταν τόσο υψηλό.

 

“Ε..ευχαριστώ… Συγνώμη…” ψέλλισε.

 

Έκανε μεταβολή και βγήκε από το κατάστημα κοιτώντας το έδαφος.

Ένιωσε λίγο θλιμμένος όταν κατάλαβε ότι δεν ήταν ακόμα προετοιμασμένος για την απόλυτη αλήθεια, ότι ακόμα χρειαζόταν ορισμένα ψέματα για να βρίσκει ανάπαυση, ορισμένους μύθους και εξιδανικεύσεις για να καταφεύγει, ότι ήθελε κάποιες δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό…

 

“Ίσως αργότερα…” σκέφτηκε.>>

Βλέπουμε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να  μπορεί κάποιος να αποκτήσει την αλήθεια και είναι δύσκολο γιατί ο άνθρωπος πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τον εαυτό του. Δηλαδή να πει την αλήθεια πρώτα στον εαυτό του και αυτό πονά.

Γι αυτό ο άνθρωπος λέει ψέματα πρώτα στον εαυτό του και αφού λέει ψέματα στον εαυτό του φυσικό και επόμενο είναι να λέει ψέματα και στους άλλους.

Τώρα μπορεί να με ρωτήσεις γιατί λέει ο άνθρωπος ψέματα. Λέει ψέματα πρώτα πρώτα για προσωπικό του συμφέρον. Λέει ψέματα από εγωισμό, από ιδιοτέλεια, από έπαρση, από αλαζονεία, από κακία, από ζήλεια.

Για να πει ο άνθρωπος την αλήθεια στους άλλους πρέπει πρώτα να πει την αλήθεια στον εαυτό του.

Λέγοντας την αλήθεια στον εαυτό μας, σημαίνει πως είμαι πρόθυμος να σκάψω , να εξετάσω τις επιλογές μου και να αναπτυχθώ. Αυτό σημαίνει κίνηση και πρόοδο.

Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι  για την αποκατάσταση της ασφάλειας μας.

Η παραδοχή της αλήθειας στον εαυτό μας ,είναι η μόνος τρόπος να ζήσουμε την ζωή που θέλουμε. Αντίθετα όταν είμαστε ανειλικρινής μαζί του προσκαλούμε τον πόνο στην ζωή μας .

Πολλές φορές επιτρέπουμε σε κάτι που στην ουσία είναι δυσλειτουργικό  να υπάρχει στην ζωή μας ως φυσιολογικό . Όμως δεν διασφαλίζεται η ειρήνη του μυαλού μας όταν συντηρούμε καταστάσεις που μας βάζουν να ενεργούμε με αρνητικό τρόπο .

Είναι δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι όταν δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας.

Για να αποκτήσεις μία καλή σχέση μαζί του πρέπει να σταματήσεις να του λες ψέματα .Και αν κάτι τέτοιο θεωρείς πως θα σε έβγαζε από την «ευκολία» ,να θυμάσαι πως  εξωτερική ευκολία δεν σημαίνει απαραίτητα και εσωτερική ,γιατί τα συναισθήματα σου αργά ή γρήγορα θα σε πνίξουν και θα διαψεύσουν τις πράξεις σου.

Είμαστε υπεύθυνοι για την ζωή μας γιατί έχουμε την ελευθερία της επιλογής.

Πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι αυτό μίας δυσλειτουργικής σχέσης που στα μισά της διαδρομής ανακαλύπτω πως έλεγα ψέματα στον εαυτό μου και παρέβλεπα τα σημάδια.  Οι άνθρωποι χάνουν πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια στην προσπάθεια τους να μην δουν αυτό που βρίσκεται μπροστά τους. Δεν θέλουν να δουν την αλήθεια για να μην αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Σκέψου! Tι θα γίνει αν δεν αλλάξεις;

Οι αλλαγές  φαντάζουν δύσκολες όταν είναι βίαιες και εισβάλλουν στην ζωή μας ξαφνικά όταν τις αναβάλλουμε συνεχώς ,αντίθετα το βάρος της στασιμότητας είναι ασύγκριτα πιο μεγάλο . Γεμίζει με φόβο και ανησυχία την καθημερινότητα μας.

Δεν ξέρω εάν σου φανεί γελοίο και γελάσεις μαζί μου. Μπορεί να με πεις χαζό, τρελό.

Αλήθεια σου λέω. Δεν με νοιάζει τι θα πεις για μένα γιατί αυτό που με νοιάζει είναι τι θα πω εγώ σε μένα. Γι αυτό και έστειλα ένα γράμμα σε μένα  και να απαντήσω εγώ για μένα.

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΕ ΜΕΝΑ

Αγαπητέ μου εαυτέ. Ακόμα ελπίζω να μην έχεις χάσει το νόημα της ζωής βουτηγμένος στη δουλειά και στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Θυμάμαι κάποτε ότι ήθελες να αλλάξεις τον κόσμο, να διδάξεις στους ανθρώπους την αγάπη και την αλληλεγγύη. Πίστευες ότι το δίκαιο πάντα νικά! Για πες μου, το πιστεύεις ακόμα ή μήπως έχεις παραδώσει τα όπλα στην αδικία και παρακολουθείς παθητικά τα τραγικά γεγονότα της εποχής σου; Αλήθεια, άφησες τη φωτιά του ονείρου να σε κάψει ή μήπως δεν προσπάθησες ποτέ σου να το κατακτήσεις επειδή δείλιασες; Μήπως ξέχασες η το θυμάσαι   για ποιον λόγο  έγινες ιερεύς Του Υψίστου;  Μήπως αντί ιερεύς του Υψίστου έγινες ιερεύς του διαβόλου;

 

Αρκετά όμως με τα όνειρα, σε αποπήρα λιγάκι… Άλλωστε, ήσουν ανέκαθεν τύπος ευαίσθητος. Μην στεναχωριέσαι όμως γιατί, όπως πολύ καλά θυμάσαι, πάντα υπάρχει χρόνος για να προσπαθήσεις και να πολεμήσεις για όσα πραγματικά επιθυμείς. Ακόμα και αν βρεις εμπόδια στον δρόμο σου, μην δειλιάσεις, τόλμησε να υψώσεις ανάστημα και ας πονέσεις… Εξάλλου εσύ συνεχώς αυτό σιγοτραγουδούσες, ότι «η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει».

 

Εν τέλει, ξέρεις κάτι; Ευτυχία είναι τα μικρά πράγματα, αυτά που εύκολα συμβαίνουν και δύσκολα εκτιμώνται. Αν κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια, με καθαρή συνείδηση, τότε να ξέρεις είμαι περήφανος για σένα. Τι και αν δεν πλούτισες, τι και αν ακόμα μετράς τα χρήματα πριν πας στην υπεραγορά, έμεινες Άνθρωπος! Και αυτό είναι κατόρθωμα αξίας ανεκτίμητης. Άλλωστε ποτέ δεν ονειρευόσουν πλούτη και μεγαλεία, και ποτέ δεν έβαζες τα υλικά πάνω από τα πνευματικά αγαθά.

 

Αυτό το γράμμα δεν στο στέλνω ούτε για να σε νουθετήσω, ούτε για να σε συμβουλεύσω (αν και κακά τα ψέματα σου ‘χω δώσει πολλές συμβουλές…). Στο στέλνω απλώς για να σου θυμίσω πώς ξεκίνησες την ενήλικη αυτή ζωή σου, ποιοι είναι αυτοί που αληθινά αγαπάς και ποια είναι τα αυθεντικά και αγνά όνειρά σου. Έτσι, αν καμιά φορά τύχει να χάσεις ξανά τον δρόμο σου, κράτα αυτό το γράμμα σαν οδηγό και κάπου θα σε βγάλει.

Να σε αγαπάς και να σε προσέχεις.

Με πολύ αγάπη.

Ο εαυτός σου.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ