ΞΕΧΑΣΑΜΕ…. ΞΕΧΑΣΑΜΕ…. ΞΕΧΑΣΑΜΕ…. ΞΕΧΑΣΑΜΕ…. ΞΕΧΑΣΑΜΕ….

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

 

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι μπορεί να είναι ένας άνθρωπος. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους…

Σίγουρα άνθρωπος δεν είναι αυτό που συναντάμε έξω σίγουρα τώρα πια άνθρωποι δεν είμαστε. Απλά δείχνουμε φαινομενικά ανθρώπινοι. Ξεχάσαμε τα απλά και μαζί ξεχάσαμε την ανθρώπινη φύση μας. Φαίνεται υπερβολικό, αλλά σκεφτείτε το. Δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από όρνια. Άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο. Το δυνατό όρνιο τρώει το αδύναμο. Έτσι έχει η φάση.

 

Πώς καταντήσαμε έτσι σαν άνθρωποι. Άχρωμοι, άοσμοι και άγευστοι. Καμιά φορά αναρωτιέμαι σε τι διαφέρουμε από τα κρέατα που βρίσκονται στη σειρά στο τσιγκέλι ενός χασάπη.

Πέρα από το ότι αναπνέουμε, τίποτε άλλο.

Αναίσθητοι.

Πόσα χρόνια τρώμε του κόσμου τα χαστούκια και δεν αντιδρούμε. Μας ψεκάζουν λένε κάποιοι. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Μια φορά πάντως τη βρήκαμε τη δικαιολογία. Μας ψέκασαν, μας σκούπισαν, τελειώσαμε.

 

Σε αυτόν εδώ τον τόπο πάντα οι άλλοι έφταιγαν. Σκοτεινοί δάκτυλοι και υπόγειες φιγούρες.

Κάποτε  ήμασταν άνθρωποι. Μας χτυπούσαν και πονούσαμε. Μας χτυπούσαν κι αντιδρούσαμε. Τώρα καταντήσαμε απλά κομμάτια κρέατος. Τα χτυπάς και πηγαινοέρχονται.

Κάποτε με πιάνει το παράπονο  και παρατηρώ την γενιά μας. Κάθομαι αθόρυβα και μας βλέπω, χωρίς να κάνω κάποια κίνηση όμως, χωρίς να επεμβαίνω στο τι κάνουμε, στο πως σκεφτόμαστε, στο πως ζούμε.

 

Μας βλέπω είκοσι ώρες την ημέρα να ελέγχουμε τα κινητά μας και να βάζουμε καρδούλες στις ψεύτικες φωτογραφίες των «φίλων» μας στο instagram. Μας βλέπω διαφημίζουμε την ζωή μας και είναι λες και την βγάζουμε για πώληση! Βγάζουμε αμέτρητες σέλφι με πλαστά χαμόγελα και να τις ποστάρουμε στους λογαριασμούς μας, περιμένοντας το «κοινό» μας να τις εγκρίνει για να νιώσουμε έστω και λίγα δευτερόλεπτα φήμης.

 

Μας βλέπω να αγωνιζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε την πιο υπέροχη επίπλαστη εικόνα του εαυτού μας. Για να αρέσουμε σε άσχετους και  άγνωστους, δείχνοντας τους κάτι που ούτε είμαστε και ούτε  πρόκειται να γίνουμε.

 

Ώσπου στο τέλος πέφτουμε απ’ τα μάτια τα δικά μας, εξευτελίζοντας κάθε πτυχή της δικής μας, ξεχωριστής προσωπικότητας.

Μας βλέπω να ξεχνούμε να δώσουμε αξία σ’ εκείνα που αξίζουν. Να ξεχνούμε να νιώσουμε, πόσο μάλλον να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε ελεύθερα. Ξεχάσαμε να ζήσουμε. Ξεχάσαμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι αληθινοί.

 

Ξεχάσαμε .

Ξεχάσαμε να συμπεριφερόμαστε. Ξεχάσαμε να χαμογελάμε. Ξεχάσαμε να συστηνόμαστε και να συζητάμε. Είμαστε πλέον άνθρωποι με τα μόνιμα σκυμμένα κεφάλια ,πάνω από ένα φωτισμένο κινητό ,και μόνο δίαυλο επικοινωνίας τα μηνύματα μεταξύ μας.

Ξεχάσαμε να ζούμε, υποκρινόμαστε μόνο.

Ξεχάσαμε την λέξη φιλότιμο ,την λέξη  μπέσα ,την λέξη άντρας και γυναίκα.

Ξεχάσαμε να ερωτευόμαστε. Ξεχάσαμε να είμαστε ρομαντικοί.

 

Γιατί ;;;;;;;;;

 

Γιατί καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια και χάσαμε την ελευθερία μας. Γιατί καθόμαστε, έτσι απλά, και δεχόμαστε τον (βιασμό), το (κλέψιμο), και το ψέμα. Αλλοιώνουν την ιστορία του έθνους μας. Θέλουν να μας διδάξουν και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το ανήθικο είναι ηθικό, θέλουν να εξαφανίσουν την θρησκεία μας και αλλά πολλά εγκλήματα που κάνουν. Και όλα  αυτά τα δεχόμαστε έτσι απλά. Τα θεωρούμε φυσιολογικά. Έλα που δεν είναι φυσιολογικά και γι αυτόν τον λόγο ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Μας σκοτώνουν τα όνειρά μας.

 Ε και;;;;;;;;

 

Κάποτε ο ένας προσέτρεχε τον άλλο. Από το πιο απλό έως το πιο δύσκολο. Κι έτσι η κοινωνία παρά τους πολέμους κατάφερε κι επιβίωσε.

Τώρα λέμε ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν.

Αλλά κάποτε ήμασταν άνθρωποι.

Είπα τόσα για τον άνθρωπο και ακόμα δεν ξέρω τι είναι τελικά. Πολλά λέγονται, αλλά τίποτα δεν περιγράφει αυτό που είναι στα αλήθεια ένας άνθρωπος  και αφού δεν ξέρω ,λοιπόν, τι είναι ο άνθρωπος, θα προσπαθήσω να πω με την δική μου σκέψη τι σημαίνει άνθρωπος για μένα.

Άνθρωπος για μένα είναι μια επανάσταση. Χωρίς επανάσταση ο άνθρωπος δεν θα ελευθερωθεί. Πάντα θα είναι αιχμάλωτος. Τώρα θα με ρωτήσεις τι εννοώ επανάσταση.

 

Επανάσταση στη ζωή είναι η ειλικρίνεια και η μπέσα με την οποία θα μιλήσεις σε έναν άνθρωπο. Είναι η αγάπη που θα δείξεις στη μάνα σου, η προστατευτικότητα που θα δείξεις στον αδερφό σου, το κεφάλι που θα σκύψεις όταν ο πατέρας σου θα δακρύσει μπροστά σου, είναι το λύγισμα που θα νιώθεις μέσα σου όταν ο κλοιός γύρω σου στενεύει,  είναι ένα χέρι στον ώμο όταν θα θες να κλάψεις χωρίς να πρέπει να εξηγήσεις το γιατί, είναι ένα αληθινό βλέμμα και ένα φιλί, είναι το γέλιο με τη παρέα σου. Επανάσταση είναι να έχεις επίγνωση των ερπετών γύρω σου αλλά και τα όρια που θέτεις για να μη σε πλησιάσει κανένα τους. Επανάσταση είναι να είσαι αληθινός. Επανάσταση είναι να είσαι περήφανος για την πατρίδα σου,για την ιστορία σου, για την θρησκεία σου, για τις αξίες σου χωρίς  όλα αυτά να τα αμφισβητείς γιατί προσπάθησαν  να σου κάνουν πλύση εγκέφαλου κι ΕΕΥ απλά συμφώνησες.

 

 

Επανάσταση στις μέρες μας είναι τα απλά. Τα απλά που ξεχάσαμε. Επανάσταση είναι να νοιάζεσαι για όλα, να εκτιμάς τα πάντα, είτε τα άσχημα, είτε τα όμορφα, είτε αυτά που θεωρείς εύκολα και δεδομένα. Επανάσταση είναι να ομορφαίνεις τον κόσμο σου με το γέλιο σου, το δάκρυ και την καθαρή σου σκέψη. Επανάσταση είναι να σκορπάς ότι αληθινό έχεις μέσα σου και να παλεύεις κάθε μέρα για αυτό.  Επανάσταση είναι να ξέρεις τι αξίζει για να δώσεις το αίμα σου αν χρειαστεί. Δεν πρέπει να τους αφήσεις να στο πάρουν αυτό. Ξέρω πως είναι δύσκολο, ξέρω πως δεν σε αφήνουν να είσαι αυτό που πραγματικά είσαι, ξέρω πως το θες αλλά ξέρω επίσης, πως νιώθεις. Ξέρω επίσης ότι είναι δύσκολο.

Ποιος είπε ότι μια επανάσταση είναι εύκολη;

 

Για να σου πω την πάσα αλήθεια μου είναι πιο δύσκολη από ότι φαντάζεσαι. Ξέρεις γιατί είναι πιο δύσκολη;  Είναι πιο δύσκολη γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου. Εάν καταφέρεις να νικήσεις τον εαυτό σου τότε μόνο θα είσαι ένας ελεύθερος ήρωας. Ένας αφανής ήρωας αλλά ένας αληθινός ήρωας.

Αυτό όμως που θέλω να θυμάσαι είναι πως πρέπει να βρούμε και να κάνουμε πρώτα την δική μας επανάσταση και ύστερα να τις ενώσουμε με αυτούς που πρέπει. Ψάξου μέσα σου  και εκεί μέσα θα βρεις όλη την αλήθεια και ίσως ψάχνοντας ανακαλύψεις και κάτι περισσότερο από αυτά που σου είπα εγώ.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ