ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΝΗΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ; ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ;

αναρτήθηκε σε: ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΚΕΙΜΕΝΑ | 0

Στην εποχή μας σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, θεωρούν ότι η ύπαρξη πονηρών πνευμάτων ανήκει στην σφαίρα των δεισιδαιμονιών.  Όμως στα περισσότερα μέρη του κόσμου και κατά την διάρκεια ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας η πλειοψηφία των ανθρώπων πίστευαν (και ακόμη πιστεύουν) όχι μόνο στην ύπαρξή τους αλλά και στην αρνητική επιρροή τους στην καθημερινή μας ζωή.  Αφού τα πνεύματα εξ ορισμού είναι αόρατα και ακαθόριστα, δεν είναι δυνατόν ούτε να αποδειχθεί ούτε να διαψευστεί η ύπαρξή τους.  Η Αγία Γραφή όμως κάνει σαφές ότι υπάρχουν και μας παρέχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτά.

 

Ο Ιησούς δίδαξε ότι τα “ακάθαρτα πνεύματα” μπορούν να κατοικούν μέσα στους ανθρώπους, στους οποίους προκαλούν κακή συμπεριφορά, κώφωση, βουβαμάρα, επιληψία, πυρετό και άλλες ασθένειες.  Αν εξορκιστούν, προσπαθούν να γυρίσουν και να φέρουν μαζί τους και άλλα δαιμόνια  (Ματθαίου 12:43-45).   Επίσης, ένας άνθρωπος μπορεί να δαιμονιστεί από πολλά δαιμόνια, ένας άνδρας από την χώρα των Γαδαρηνών είχε μια “λεγεώνα” πονηρών πνευμάτων (Μάρκου 5:1-19· (μια Ρωμαϊκή λεγεώνα αποτελούσε από 6.000 στρατιώτες!)

 

Ο Ιησούς συχνά και με ευκολία εξόρκιζε πονηρά πνεύματα.  Οι δαίμονες αναγνώρισαν την θεότητα, την δύναμη και την εξουσία Του επάνω τους.  Γνώριζαν  επίσης ότι υπάρχει μια ορισμένη ώρα στην οποία θα καταστραφούν (Ματθαίου 8:28-32).  Επίσης ο Ιησούς εξουσιοδότησε τους οπαδούς του να τα εκβάλλουν, μολονότι σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείτο νηστεία και προσευχή (Μάρκου 9:25-29).  Η ικανότητα των πιστών να εξορκίζουν δαιμόνια είναι ένα από “τα σημεία (που) θα συνοδεύουν εκείνους που πίστεψαν” (Μάρκου 16:17).

 

Ο απόστολος Παύλος αποκαλεί τα πονηρά πνεύματα “τις αρχές, τις εξουσίες, τους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου του αιώνα, τα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια” (Εφεσίους 6:12).  Μας πληροφορεί ότι μπορούμε να προστατευτούμε φορώντας την “πανοπλία του Θεού”, την αλήθεια, την δικαιοσύνη, το ευαγγέλιο της ειρήνης, την πίστη, την πεποίθηση της σωτηρίας, το Άγιο Πνεύμα και το Λόγο του Θεού (Εφεσίους 6:13-17).  Ο απόστολος Ιάκωβος μας βεβαιώνει ότι “αν αντισταθούμε στον διάβολο, θα φύγει από μας” (Ιακώβου 4:7).

Τα πονηρά πνεύματα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στους ανθρώπους μέσω των αμαρτιών (Α΄ Ιων 3:8), της απιστίας (Β΄ Κορινθίους 4:3,4), της άρνησης της αλήθειας (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:10) και των ψεύτικων θαυμάτων (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:9, Αποκάλυψη 16:14).  Ειδικοί που έχουν μελετήσει το θέμα πιστεύουν ότι ο Σατανάς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους ανθρώπους μέσα από την συμμετοχή σε σατανιστικές τελετουργίες, την ανάμιξη στη μαγεία, την σατανική μουσική, τα τάματα ή τις κατάρες, τον εθισμός σε ναρκωτικά ή την πορνογραφία, ή ακόμα και μέσω κληρονομικότητας από γονείς που έχουν δαιμονισθεί.

 

Από που προήρθαν οι δαίμονες;  Στο 12ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης διαβάζουμε  ότι ο Σατανάς ρίχτηκε από τον ουρανό και “οι άγγελοι του ρίχτηκαν μαζί του” (Αποκάλυψη 12:9).  Όπως ο Σατανάς, έτσι και οι άγγελοί του δημιουργήθηκαν τέλειοι (Ιεζεκιήλ 28:15), αλλά αναμφίβολα συμμερίστηκαν την ίδια περηφάνια, την αυτοεξύψωση και την δυσαρέσκεια ενάντια στην διακυβέρνηση του Θεού που οδήγησαν τον Σατανά στην πτώση του (Ιεζεκιήλ 28:16,17, Ησαΐας 14:12-14).  Σύμφωνα με την Αποκάλυψη, οι δαίμονες θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που θα διαδραματιστούν στο τέλος του κόσμου, εξαπατώντας “τους βασιλιάδες της γης” και “αυτούς που πήραν το χάραγμα του θηρίου”, ώστε να εναντιωθούν στον Θεό και να πολεμήσουν ενάντια στον αληθινό λαό Του, συνεχίζοντας να πιστεύουν ότι εκτελούν το θέλημά Του (Αποκάλυψη 16:13,14, 19:19,20, Ιων. 16:2).

 

Ακόμα και τώρα μερικά πονηρά πνεύματα που έχουν εξοριστεί από ανθρώπους είναι δεμένα “με αλυσίδες σκότους” στα “τάρταρα” (Β΄ Πέτρου 2:4), ή αλλιώς αποκαλούμενη “άβυσσο” (Λουκά 8:31).  Κατά τη Μεγάλη Θλίψη η άβυσσος θα ανοιχθεί και οι δαίμονες θα βγουν και θα επιφέρουν δυστυχία και καταστροφή (Αποκάλυψη 9:1-6).  Με τη Δευτέρα Παρουσία, όμως, θα ξαναδεθούν στην άβυσσο, δηλαδή θα εγκλεισθούν στην καταστραμμένη και έρημη γη για χίλια χρόνια (Αποκάλυψη 20:1-3).  Τότε οι άνθρωποι που έχουν σωθεί θα κρίνουν τα πονηρά πνεύματα (Α΄ Κορινθίους 6:3).  Τέλος όταν γίνει η  εκτελεστική κρίση, ο Σατανάς και οι άγγελοι του θα “ριχθούν στη λίμνη με τη φωτιά και το θειάφι” (Αποκάλυψη 20:10), όπου θα καταστραφούν εντελώς και “δεν θα υπάρξ(ουν) μέχρι τον αιώνα” (Ιεζεκιήλ 28:19).

 

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κακές πνευματικές δυνάμεις; Πρωτίστως και σημαντικότερο όλων είναι να έχουμε επίγνωση της ύπαρξής τους και του τρόπου που ενεργούν.  Ο απόστολος Ιωάννης είπε ότι πρέπει να “δοκιμάζουμε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό”.  Ο Παύλος είπε να μη “αγνοούμε τα διανοήματά του (Σατανά)” (Α΄ Ιων. 4:1, Β΄ Κορινθίους 2:11).  Κάτι πολύ βασικό είναι ότι ως πιστοί έχουμε εξουσία και δύναμη πάνω στα πονηρά πνεύματα.  Ο Ιησούς είπε, “στο όνομά μου θα βγάζουν δαιμόνια”, “Σας δίνω εξουσία στο να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, κι επάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού”.  Οι μαθητές ανέφεραν, “Κύριε, και τα δαιμόνια υποτάσσονται σε μας στο όνομά Σου” (Μάρκου 16:17, Λουκά 10:17,19).  Ο Σατανάς και τα δαιμόνια του, προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πιστούς στο να νομίσουν ότι έχουν τόσο πολύ δύναμη ώστε πρέπει να τα φοβούνται.  Η Αγία Γραφή, όμως, μας διδάσκει ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε μαχητικά και να νικούμε τον εχθρό και στη ζωή μας και στις ζωής εκείνων που βρίσκονται γύρω μας.

 

Ωστόσο, ο πόλεμος με πονηρά πνεύματα δεν πρέπει να αποτελεί την κύρια πνευματική ασχολία μας.  Ο Ιησούς είπε, “μη χαίρεστε σ’ αυτό, ότι τα πνεύματα υποτάσσονται σε σας· αλλά, να χαίρεστε περισσότερο, ότι τα ονόματά σας γράφτηκαν στους ουρανούς” (Λουκά 10:20).  Με αλλά λόγια, μπορούμε να απορροφηθούμε στην αντιμετώπιση και την εξόρκιση δαιμονίων τόσο πολύ ώστε να ξεχάσουμε ότι το κέντρο της ζωής μας ως Χριστιανοί είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός, η θυσία, η χάρη, η συγχώρησή Του, και η διαταγή Του προς εμάς να διαδώσουμε το ευαγγέλιο στον κόσμο.  Εκπληρνοντας την διαταγή Του είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του εχθρού, συμπεριλαμβανομένων και των πονηρών πνευμάτων.  Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε πάντα τα λόγια του απόστολου Ιωάννη: “Εσείς, …, είστε από τον Θεό και τους έχετε νικήσει· επειδή, μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο” (Α΄ Ιων. 4:1-4).

Σας υπενθυμίζω, ότι πρέπει όλοι νά εξομολογούμαστε  καί νά κοινωνούμε  καί νά τηρούμε τίς νηστείες, πού έχουν καθιερωθεί άπό τήν ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Οί γονείς μας γέννησαν σωματικά, ενώ ή Εκκλησία έξ ύδατος καί Πνεύματος» καί ή πνευματική γέννηση τής Εκκλησίας είναι φυσικά ανώτερη άπό τήν σωματική τών γονέων.

Σήμερα, μέ τήν χάρι τού Θεού, έπιβάλλεται νά σας διδάξω καί νά πιστεύετε όλοι, ποιά είναι ή μάχη τής νηστείας μέ τά κακά πνεύματα καί γιά τόν τρόπο μέ τόν όποιον ή νηστεία σκοτώνει τά πάθη.

 

Τά πάθη, ή οι αμαρτίες, είναι τριών ειδών.

Αμαρτίες πού γίνονται εναντίον τού εαυτού μας, αμαρτίες εναντίον τού πλησίον μας, αμαρτίες εναντίον τού Άγιου Πνεύματος, εναντίον τής Αληθείας.

Αυτά τά τρία είδη είναι καί αμαρτίες ενώπιον τού Θεού, διότι εσύ δέν ανήκεις στόν εαυτό σου, αλλά στόν Θεό. Επομένως καί τίς αμαρτίες, τίς όποιες κάνεις, δέν τίς κάνεις μόνον εναντίον σου, αλλά καί εναντίον τού Θεού. Γιατί; Επειδή είσαι υιός τού Θεού.

Σήμερα νά προσπαθήσουμε ιδιαίτερα να απαλλαγούμε από τίς αμαρτίες πού στρέφονται εναντίον μας καί εναντίον τού πλησίον μας.

Οι αμαρτίες πού γίνονται εναντίον μας, είναι τά επτά κορυφαία ή θανάσιμα αμαρτήματα.

Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, Η ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ, Η ΑΚΟΛΑΣΙΑ, Η ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ Η ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑ, Ο ΘΥΜΟΣ, Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ Η ΑΚΗΔΙΑ.

Τά μεγάλα πάθη ονομάστηκαν από τούς άγιους Πατέρες δαίμονες. Ονομάστηκαν έτσι διότι τά αμαρτήματα αυτά κατευθύνονται μέ τήν σκιώδη ενέργεια τού διαβόλου. Τά ονόμασαν καί κορυφαία, διότι εργάζονται γιά την ψυχική απώλεια τού ανθρώπου καί γίνονται πρόξενα άλλων μικροτέρων αμαρτιών καί παθών.

Γι αυτό υψώνουμε τή φωνή μας, να ακούσουν όλοι, να ακούσω εγώ, να ακούσεις εσύ.

Πίσω στήν κατά Θεό νηστεία, γιατι  χωρίς αυτήν έρχονται οί κακίες. Με τις κακίες έρχονται οι αμαρτίες και με τις αμαρτίες έρχονται οι δαίμονες.

Προσέχετε, επομένως, καί μάθετε τά παιδιά σας νά ζήσουν μακριά από τά ακάθαρτα διαβολικά πάθη που έχουμε  εμείς συνηθίσει να ζούμε.

Προσέχετε, εάν θέλετε νά μήν έκπέσετε άπό τήν χριστιανική σας πίστη καί θέλετε νά νικήσει  ό Θεός γιά χάρι σας καί όχι ό διάβολος μέσω τών παθών σας. Αγωνισθείτε μέ όλες τίς δυνάμεις σας μέ τό όπλο τής νηστείας, γιατι, όπως καταλάβατε, ή έν Κυρίω νηστεία είναι ό φονευτής τών παθών. Γιατι  είναι καί ή χάρις του Θεού, πού έχει δοθεί σε όλους τούς ανθρώπους νά επιτελούν τόν καλόν άγώνα.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ