ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ

αναρτήθηκε σε: ΘΕΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ | 0

Δεν έχω αποφασίσει αν αυτό που με ενοχλεί περισσότερο στους ανθρώπους είναι η αχαριστία, ή η υποκρισία. Και τα δύο τα συναντάω συχνά για κακή μου τύχη, ή για καλή μου, μιας και η απογοήτευση που σου δίνεται από τους δικούς σου ανθρώπους, είναι η καλύτερη δασκάλα!

Δίνεις κομμάτια σου, δίνεις το χρόνο σου και την ενέργεια σου και εκείνοι τη ρουφάνε δίχως αύριο και σου επιστρέφουν ψίχουλα. Δεν πειράζει, λες, θα είναι από εκείνους που δίνουν λίγα γιατί φοβούνται! Αλλά με τον καιρό, βλέπεις πως δεν είναι αυτός ο λόγος.

 

Ξαφνικά σταματούν να επιστρέφουν συμπεριφορές έστω και στο ελάχιστο. Συνεχίζουν όμως να ζητούν από εσένα να τους δώσεις, όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο απαιτητικοί και ρουφάνε και την τελευταία ρανίδα της ενέργειάς σου! Και φεύγουν! Ή ακόμη κι αν δε φύγουν, συχνά σου παραπονιούνται για τα πάντα και σου καταδεικνύουν λάθη σου, τα οποία ποτέ δεν έκανες, η κι αν έκανες, τα έκανες  εν αγνοία και όχι σκόπιμα.  Αυτό  τους βολεύει ώστε να πετύχουν το σκοπό τους! Αυτοί είναι οι αχάριστοι, εκείνοι που ούτε στο τέλος δε θα πουν έστω ένα ευχαριστώ και θα φύγουν μακριά.

Οι υποκριτές  παίρνουν από εσένα αυτά που θέλουν. Παριστάνουν πως δίνουν και πως ανοίγονται,  αλλά όλα αυτά είναι ένα καλοστημένο θέατρο. Δίνουν μονάχα ψευτιά και ανύπαρκτα συναισθήματα. Είναι μαζί σου σε όλα -όπως τους αρέσει να υποστηρίζουν- αλλά το κάνουν καθαρά από συμφέρον. Για να μπορέσουν να σου πουν «εγώ σου στάθηκα» , έστω κι αν σου στάθηκαν με λάθος τρόπο ή ανεπαρκή.

Είναι εκείνοι, που κάνουν ότι κάνουν όχι από αγνή πρόθεση, αλλά για τα παράσημα. Για να μπορούν να ζητήσουν από εσένα μετέπειτα με τη δικαιολογία «ναι, αλλά εγώ τότε για εσένα…». Πίστεψε με, όμως, οι άνθρωποι αυτοί δεν κρύβουν το καλό μέσα τους. Ούτε οι αχάριστοι, πόσο μάλλον οι υποκριτές.

Η ξετσιπωσιά τους είναι τέτοια,  που έχει αποτινάξει οτιδήποτε καλό και όμορφο από την ψυχή τους. Γιατί να θυμάσαι, οι άνθρωποι που παίζουν με τους άλλους ανθρώπους,  δεν αξίζουν καμίας επιείκειας και αγάπης. Αξίζουν τη μοναξιά στην οποία αυτοεξορίζονται με τις συμπεριφορές τους,  που νομίζουν πως θα τους πάνε μπροστά, ενώ εκείνες τους σέρνουν στον πιο μαύρο βούρκο.

 

Τα τρία χειρότερα είναι η αχαριστία, η υποκρισία και η προδοσία.  Η αχαριστία,  γιατί ποτέ δεν υπάρχει εκτίμηση, και άτομο που δεν ευχαριστιέται και δεν εκτιμά,  να το φοβάσαι, γιατί  μπορεί παρά πολύ σύντομα να τον βρεις απέναντι σου.  Τον υποκριτή να τον τρέμεις,  ποτέ δεν θα μάθεις αν είναι φίλος η εχθρός. Η προδοσία; Η όποια προδοσία  ότι κι αν λέμε δεν συγχωρείται. Άνθρωπος που πρόδωσε μια φορά δεν θα διστάσει να το ξανά κάνει.

Ο υποκριτής, ο ψεύτης και ο αχάριστος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ο υποκριτής, ο ψεύτης και ο αχάριστος , είναι φυσικό να συμπεριφέρεται ως θύμα, θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι είναι θύμα. Θα αναζητήσει ένα θύτη ακόμα και αν δε τον βρει,  κάτι σπάνιο, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα,  για να είναι ο προσωπικός του κόσμος σε ισορροπία. Γι αυτό πολλές φορές καλά είναι να μην πιστεύουμε κάποιους που θέλουν να εμφανίζονται σαν θύμα. Αυτός που παριστάνει το θύμα, μπορεί να είναι ο θύτης και αυτός που παρουσιάζει ο αχάριστος, ο ψεύτης και ο υποκριτής κάποιον σαν θύτη,  να είναι  αυτός το θύμα.

Με λίγα λόγια ο θύτης παίζει το ρόλο του θύματος  και εμφανίζει το θύμα σαν θύτη. Αυτό μόνο ο διάβολος μπορεί να το κάνει και να το πετύχει.

 

Ο Θεός έχει δώσει  στον άνθρωπο  ένα πρόσωπο, και  ο άνθρωπος έφτιαξε ένα άλλο πρόσωπο  για τον εαυτό του.

Ο διάβολος δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από την αδιαλλαξία των ανθρώπων.

Σε ελάχιστους αρέσει να ακούν τις αμαρτίες και τα λάθη που έχουν κάνει, ενώ  αρέσει στους ίδιους να τα κάνουν.

Πολλοί λένε  ότι διαβάζουν την Αγία Γραφή  αλλά ελάχιστοι την διαβάζουν σωστά. Διαβάζει σωστά την Αγία  Γραφή εκείνος που μετατρέπει τις λέξεις σε πράξεις.

Πόσο απερίγραπτη είναι η ευτέλεια της υποκρισίας! Πόσο φρικτό είναι να είσαι ένας κακόβουλος και κακοήθης υποκριτής.

Εάν ο Διάβολος γελά ποτέ, πρέπει να το κάνει με τους υποκριτές. Αυτοί είναι τα μεγαλύτερα θαύματά του. Τον υπηρετούν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο χωρίς καμιά αμοιβή.

Μια από τις πιο κοινές μορφές ψυχασθένειας είναι η αχαριστία.

Αχάριστος είναι και εκείνος που ότι και να κάνεις γι’ αυτόν δεν ικανοποιείται ποτέ. Εκείνος που διαγράφει όσα οι άλλοι έκαναν για εκείνον και να στρέφεται εναντίον τους όταν γίνεται κάποιο σφάλμα. Εδώ αυτόματος η αχαριστία εμφανίζει την υποκρισία. Πως γίνεται αυτό?

Εάν κάποιον άνθρωπο δείχνεις ότι τον αγαπάς και του φέρεσαι αχάριστα, πάει να πει ότι η αγάπη που έδειχνες σε αυτόν τον άνθρωπο ήταν υποκριτική και την χρησιμοποιούσες για κάποιον σκοπό.

Ο άνθρωπος που έχει απενεργοποιημένη συνείδηση βρίσκει δικαιολογίες για κάθε του πράξη. Η έλλειψη ενσυναίσθησης για τον συνάνθρωπο τον καθιστά καθιστά αδίστακτο, εγωκεντρικό, τοξικό.

 

Σε εκείνους που υπάρχει ο Θείος νόμος, γραμμένος όχι με μελάνι και γράμματα, αλλά φυτεμένος μέσα στις καρδιές τους, αυτοί έχοντας φωτισμένα τα μάτια της ψυχής τους και επιθυμώντας πάντα όχι την αισθητή ελπίδα που φαίνεται, αλλά την αόρατη και νοητή, κατορθώνουν να υπερνικούν τα έργα  του πονηρού, όχι με τη δική τους δύναμη, αλλά με την ανίκητη δύναμη του Θεού. Εκείνοι όμως που δεν έχουν τιμηθεί με το λόγο του Θεού και δεν έχουν διδαχτεί από το Θείο νόμο, μάταια υπερηφανεύονται, γιατί νομίζουν ότι με τη δική τους θέληση μπορούν να καταργήσουν τις αφορμές της αμαρτίας, πράγμα που μόνο με το μυστήριο του Σταυρού μπορεί να συμβεί. Διότι, η ελευθερία που βρίσκεται στη δύναμη του ανθρώπου, υπάρχει για να αντιστρατεύεται το διάβολο, όμως δε μπορεί να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά πάνω στα πάθη.

Έστω δὲ ὁ λόγος ὑμῶν ναὶ ναί, οὒ οὔ· τὸ δὲ περισσὸν τούτων ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστιν. [Ματθ. ε’ 37]

Ματθ.23, 25 Αλίμονο σε σας γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές , γιατί καθαρίζετε το απέξω του ποτηριού και του πιάτου και το μέσα γεμίζει από την αρπαγή και την αδικία.

Ματθ. 23, 26   Φαρισαίε τυφλέ καθάρισε πρώτα το μέσα του ποτηριού και του πιάτου και ώστε να γίνει και το  απέξω καθαρό .

Ματθ. 23,27   Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές γιατί μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι απέξω  μεν φαίνονται ωραίοι, ενώ από μέσα είναι γεμάτοι με κόκαλα πεθαμένων και με όλες τις  ακαθαρσίες.

Ματθ. 23,28  Έτσι και είστε και σεις, απέξω μεν φαίνεσθε δίκαιοι προς τους ανθρώπους , ενώ από μέσα είστε γεμάτοι από υποκρισία και κάθε ανομία.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΟ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε